Головна Новини Світ Росія Готується новий енергетичний удар по РФ: яких санкцій не вистачає, щоб агресор припинив війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Готується новий енергетичний удар по РФ: яких санкцій не вистачає, щоб агресор припинив війну

Удар по енергетичному сектору Росії може бути відчутним лише через 8-9 місяців

11 травня 2022, 13:38
Поділіться публікацією:

Міжнародна робоча група із санкцій проти РФ, яку очолюють керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI) Майкл Макфол, представила Дорожню карту енергетичних санкцій. Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні зазначив, що це – докладний документ, який описує, що потрібно зробити, щоб РФ стало складно фінансувати цю війну. Як оцінюєте цю ініціативу? Які перспективи енергетичних ударів по країні-агресору? Портал "Коментарі" звернувся із цими питаннями до експертів.

Готується новий енергетичний удар по РФ: яких санкцій не вистачає, щоб агресор припинив війну

Російська нафта. Фото: з відкритих джерел

Питання енергетичного ембарго є дуже важливим для зменшення можливостей РФ вести війну

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський розмірковує так:

"За закордонними оцінками, місяць війни в Україні коштує Росії 20-25 млрд. доларів. Від продажу енергоресурсів Росія лише за два місяці війни отримала тільки від країн ЄС 44 млрд. євро. Тому питання енергетичного ембарго є дуже важливим зменшення можливостей РФ вести війну".

За словами експерта, підготовлена Дорожня карта систематизує роботу з підготовки ембарго та контролю за виконанням відповідних обмежень.

"Думаю, 6-й пакет санкцій проти Росії незабаром буде запроваджений Євросоюзом, – зазначає Леонід Уніговський. – А ось у якому вигляді – подивимося".

Заходи, що пропонуються, вимагають певного часу – за деякими даними 8-9 місяців

Політичний та економічний експерт Growford Institute, голова благодійного фонду "Нова дорога" Валерій Клочок називає представлений план енергетичних ударів по Росії дуже детальним, точним та надактуальним.

"Документ описує те, як мали працювати країни ЄС, починаючи з 2014 року у питаннях диверсифікації джерел енергопостачання. Цифра в 800 млн. доларів, яка наводиться в документі (саме стільки, згідно з його авторами, Європейський Союз щодня платив за імпорт російської нафти та газу), еквівалента 900 млн. доларів, які, за деякими даними, Росія щодня витрачає на війну в Україні. Тобто фактично Європа фінансує цю агресію", – акцентує експерт.

Він вважає за правильні заходи, які описуються в Дорожній карті енергетичних санкцій. Зокрема, зміна оподаткування імпортно/експортних операцій, а також заміщення можливих логістичних шляхів постачання того ж таки дизпалива, бензину, нафти, газу в ЄС.

"Наголошу, що ті заходи, які пропонуються, вимагають певного часу (за деякими даними, 8-9 місяців). І тут багато залежить від того, наскільки європейські країни готові до подібних переговорів із тією самою Саудівською Аравією, Катаром. Щодо США, тут, зрозуміло, все простіше. Штати легко долучатися до постачання зрідженого газу. Як би там не було, попереду – переговори та складний бюрократичний механізм. Все те, чим слід займатися набагато раніше. Але вже добре, якщо процес почнуть запускати хоч зараз. Якщо дану Дорожню карту буде підтримано всіма членами ЄС (повністю або частково), це буде суттєва допомога Україні", – резюмує Валерій Клочок.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ розбили позиції окупантів під Ізюмом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини