Хто власник "Крокус Сіті Хол", який виконує завдання від керівництва Росії

Російський олігарх Араз Агаларов власник ТЦ "Крокус Сіті Хол", у якому сталась масштабна стрілянина з понад сотнею смертей.

Власником торгового центру "Крокус Сіті Хол" виявився один з найбагатших людей Росії Араз Агаларов. Російський бізнесмен здійснює багатомільйонні інвестиції в будівництво на замовлення Володимира Путіна. Крім того, він друг Дональда Трампа та підозрювався у скандалі щодо втручання у вибори в США у 2016 році.

22 березня у підмосковному Красногорську стався теракт у ТЦ "Крокус Сіті Хол", де було вбито 139 росіян. Відповідальність за терористичний акт взяла на себе організація ІДІЛ. Однак Путін та російське керівництво, попри заперечення США, звинувачує в інциденті Україну.

Власником місця, де стався напад терористів виявився народжений в Азербайджані Араз Агаларов. Сам Агаларов наголошує, що він громадянин РФ, а російські ЗМІ називають його олігархом. Статки бізнесмена Forbes оцінив у 1,2 млрд доларів.

Араз Агаларов володіє компанією Crocus Group і отримує багатомільярдні державні замовлення без тендерів.

"Він вважає за краще стверджувати, що не отримує держзамовлення, а "виконує завдання" від керівництва країни. Це стосується і завдань, які ставить особисто Путін", - описує Агаларова The Insider.

Російський олігарх в інтерв'ю також похвалився, що має портрет Путіна у власному кабінеті. Крім того, Агаларов заявив, що Путін "ідеальний вибір для Росії!".

"Якби він погодився правити довічно, я б з радістю це прийняв. Країна розвалиться з усім цим Навальним", - розповів Агаларов в інтерв'ю телеканалу "Дождь".

У 2002 році Араз Агаларов побудував найбільший торговий центр у районі Москви – "Крокус Сіті Хол". Крім того, олігарх стоїть за створенням найбільшого виставкового центру Росії "Крокус Експо". Саме тут часто організовуються з'їзди путінської партії "Единая Россия". Також компанія олігарха будувала МКАД і працювала над будівництвом двох стадіонів до ЧС-2018 у Калінінграді та Ростові-на-Дону. Російське керівництво доручило Аразу Агаларову побудувати Далекосхідний федеральний університет, космодром "Восточний" та інші проєкти.

У серпні 2023 року Crocus Group уклала черговий контракт без тендеру. За дорученням Федеральної митної служби компанія працює над проєктом автомобільного прикордонного переходу Торугарт в Киргизстані за 10,5 млн руб. За інформацією The Insider, офіційно підряди отримує син олігарха Емін Агаларов.

Агаларов та його син мають зв'язки с Дональдом Трампом. У 2013 році вони спільно організували "Міс Всесвіт" в Росії. Конкурс краси проходив у "Крокус Сіті Холі". Після його завершення вони зустрілись з Трампом за вечерею. Крім того, Емін Агаларов не лише бізнесмен, але й співак. В одному з його кліпів знявся Трамп.

У 2016 році сім'я Агаларова можливо була причетна до втручання у вибори у США.The Washington Post писали, що деякі люди брали участь в операції з "підвищення електоральних шансів Трампа та заподіювали шкоду Клінтон". А сам Агаларов під час виборчої кампанії дарував Трампу дорогі подарунки.

Цікаво, що попри зв'язки з Кремлем, Араз Агаларов та його син не потрапили під санкції. The Insider вказує, що після початку повномасштабного вторгнення Емін Агаларов передав свою квартиру у Маямі дружині, яка має американське громадянство.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, чому ІДІЛ вчинив теракт в Росії та як до цього причетний Путін.

Також "Коментарі" писали, що у Росії відреагували на заяви США щодо непричетності України до теракту у Москві.