Головна Новини Світ Росія Чому ІДІЛ вчинив теракт в Росії: як до цього причетний Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ІДІЛ вчинив теракт в Росії: як до цього причетний Путін

Слабкість Росії, особисті рахунки та історичний зв'язок виявились основними аргументами, чому ІДІЛ вчинив теракт в Москві.

24 березня 2024, 13:45 comments1870
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Попри спроби Кремля звинуватити Україну в теракті у Москві, "Ісламська Держава" (ІДІЛ) взяла на себе відповідальність за стрілянину в концертному залі "Крокус Сіті Хол". Американські експерти проаналізували теракт та назвали основні причини, чому ІДІЛ організував його на території Росії.

Чому ІДІЛ вчинив теракт в Росії: як до цього причетний Путін

Чому ІДІЛ вчинив теракт в Росії. Фото з відкритих джерел

ІДІЛ взяв на себе відповідальність за теракт у "Крокус Сіті Хол". Через інформаційне агентство Amaq вони оприлюднили фотографії терористів, додавши, що напад є ще одним етапом війни проти країн, які борються з ісламом.

За словами експертів, після періоду відносної тиші "Ісламська держава" намагається посилити свої зовнішні атаки. Більшість їхніх спроб у США та Європі було зірвано, тому вони переоцінили свої можливості, зокрема зосередили увагу на Росії.

Експерти вказують, що ІДІЛ атакував Росію, адже між мусульманами та РФ існує історичний зв’язок, а також особисті рахунки.

"Останні два роки ІДІЛ-К була зосереджена на Росії, часто критикуючи президента Володимира Путіна. ІДІЛ-К звинувачує Кремль у тому, що в його руках є мусульманська кров, маючи на увазі втручання Москви в Афганістан, Чечню та Сирію", — пояснює в The New York Times аналітик із боротьби з тероризмом Soufan Group Колін Кларк.

Інший експерт, Майкл Кугельман з Центру Вільсона вважає, що багато членів терористичної організації ІДІЛ походять з країн Центральної Азії, які зазнали негативного впливу від Росії.

"ІДІЛ-К вважає Росію співучасником дій, які регулярно пригнічують мусульман", — говорить Кугельман для Reuters.

Крім того, експерти вказують на слабкість Росії, зокрема рішення Путіна почати війну в Україні. За їх словами, свіжим прикладом цього може бути 16-годинна стрілянина між повстанцями в Інгушетії та силовиками ФСБ, яка сталась 3 березня 2024 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Володимир Зеленський відреагував на теракт у Москві та різко критикує Путіна.

Також "Коментарі" писали, що у США дали остаточну відповідь, чи причетна Україна до теракту в Москві.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини