Головна Новини Світ Росія Історія про розіп'ятого хлопчика-2: що стоїть за сигналом США про нову провокацію Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Історія про розіп'ятого хлопчика-2: що стоїть за сигналом США про нову провокацію Кремля

Тривога США не є безпідставною - Росія може використати як привід для нового вторгнення в Україну сфабриковане відео з нібито нападом «українських військових» на російську територію або російськомовних жителів Донбасу

4 лютого 2022, 12:21
Поділіться публікацією:

Американські ЗМІ з посиланням на офіційні джерела, включно з Пентагоном, заявили про те, що Росія розробила план, уже схвалений у Кремлі, щоб створити привід для вторгнення в Україну. Суть його – хибно приписати українським силам напад із передбачуваними жертвами не лише в ОРДЛО, а й у Росії. Наскільки реалістичними є такі плани – і чому? Видання "Коментарі" за допомогою експертів спробувало розібратися в ситуації.

Історія про розіп'ятого хлопчика-2: що стоїть за сигналом США про нову провокацію Кремля

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Для РФ важливо показати нібито агресивні дії України, які виступатимуть як казус беллі

Політичний консультант, голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко вважає, що оприлюднений план, безперечно, не є основним чи єдиним для російської сторони. Це лише один із можливих планів, які можуть застосовуватися РФ.

"США публікуючи такі матеріали з високим рівнем занурення в деталізацію демонструють, насамперед, глибокий рівень володіння інформацією про внутрішній порядок денний органів влади та силових структур РФ. У той самий час, у разі, широкомасштабна військова агресія вимагатиме певної легітимізації всередині самої Росії, яка може створюватися через описані у плані інциденти. Для РФ важливо показати нібито агресивні дії України, які виступатимуть як казус беллі (привід для війни)", – зазначив експерт.

Ярослав Божко додає, також варто вказати і на історію із заявами росіян про нібито можливе застосування хімічної зброї українськими військами (нібито під кураторством Заходу) на Донбасі, що є частиною кампанії з підготовки таких сценаріїв легітимації.

"Безумовно, співробітники російських спецслужб та силових відомств розробляють десятки різних сценаріїв та таких планів, тому можливість їх застосування хоч і не відкидається повністю, але залишається реальною проблемою, яку необхідно брати до уваги у безпекових стратегіях України", – зазначив експерт.

З 4 грудня 2021 року офіційно триває російсько-українська війна

Політолог Олександр Антонюк, коментуючи інформацію в ефірі телеканалу "Україна 24", зазначив, що саме час згадати розповіді російських пропагандистів, які вже трохи забулися, а саме – про розп'ятих хлопчиків. Про це "шумів увесь світ" і це вплив, безумовно, внесло.

"Фейки, які Росія використовує у своїй пропаганді – це їхній свого роду інструмент. У цілому нині інформаційна атака, інформаційна війна – це складова військових, психологічних операцій. Я не став би відкидати якісь тези (Ред. озвучені Держдепом США), тому що, коли дійсно потрібно провести якусь провокацію на кордоні або безпосередньо в зоні бойових дій, то чому б це не використати, щоб потім крутити російськими каналами, зокрема тими, які транслюються за кордоном", – зазначив експерт.

На його думку, небезпека військових дій з боку РФ залишається дуже високою. Більше того, бойові дії не припиняються й досі. Про це у зведеннях йдеться щодня.

Антонюк наголосив, єдине насторожує, що, починаючи з 4 грудня 2021 року, коли окупаційними адміністраціями Донецька та Луганська почала керувати партія "Єдина Росія", ніхто в Україні офіційно не змінив свою риторику, отже, ніхто і у світі не говорить про це, визнаючи той факт, що саме із 4 грудня офіційно відбувається російсько-українська війна.

"Тепер немає такого визначення, на кшталт бойовики, невизнані організовані військові формування, тому що не можуть бути невизнаними військові формування, які управляються партією влади РФ", – наголосив Олександр Антонюк.

Путін почав своє вторгнення в Україну теж під фейковою причиною

Координатор у "СтопТерорі" Семен Кабакаєв зазначає, що першим треба порушувати питання: звідки могли взятися такі дані у наших партнерів?

"Треба розуміти, що військовий бюджет, як і бюджети розвідки, спецслужб у США, Великій Британії, Канаді, у сотні разів перевищує бюджет України на оборону та безпеку. І, коли ми ставимо питання щодо достовірності таких даних – це точно недоречно. Люди, які їх наводять, розуміють, що говорять. Витрачаються сотні мільйонів доларів на агентурну розвідку, розвідку з відкритих джерел, за допомогою супутників, на безліч таємних операцій, що проводяться на території інших держав. Чи може РФ використати такий сценарій, про який нас попереджають? Безперечно! У період 2014-2015 років була купа фейків, що їх продукували російські пропагандисти на центральних, державних каналах РФ. І про розіп'ятого хлопчика у Слов'янську. І про снігурів та синиць, яких нібито будуть їсти українці. І про нібито тортури з боку українських військових. Усього цього, зрозуміло, не було", – наголосив Кабакаєв.

Він нагадує, що Путін почав своє вторгнення в Україну також під фейковим приводом. Мовляв, треба захищати російськомовне населення у Криму та на території Донецької та Луганської областей. Під цей міф створювалися абсолютно брехливі історії, які поширювалися у ЗМІ. Про те, що прийде "Правий сектор", Ярош, інші націоналісти – і вбиватимуть. Продукувалася маса російських фейків, які Україна не могла 2014-го гідно спростовувати. Тому що ми мали внутрішню дестабілізацію, президент втік, а ті, хто прийшов до влади, фактично рятували державу, щоб вона інституційно не розпалася.

"Так що Путін легко може використати тему "Байрактарів", які нібито бомбардують мирне населення, чергового "розіп'ятого хлопчика", чергового "утиску прав російськомовних", щоб зробити чергове вторгнення в Україну. Хвора фантазія російських пропагандистів працює дуже добре, про що свідчать усі вісім років війни. Головне, щоб ми були готові до будь-якого варіанту розвитку подій. До ескалації під соусом будь-якої пропаганди. Або навіть до вторгнення без жодних фейкових історій. Найважливіше питання – як Україна буде готова на військовому рівні, рівні спецслужб тощо… Вважаю, що зараз влада, на жаль, мало про це говорить, мало інформує населення про те, що воно має робити у разі російського вторгнення", – підсумував Семен Кабакаєв.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США попереджають, що Москва може вдатися до постановочної провокації на Донбасі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини