Головна Новини Світ Росія Коли і чому може впасти путінський режим – яка доля чекає на Росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли і чому може впасти путінський режим – яка доля чекає на Росію

Росію роздирають внутрішні протиріччя – і лише жорстка влада з опорою на силові структури утримувала всю цю конструкцію

6 грудня 2022, 10:25 comments1085
Поділіться публікацією:

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк, коментуючи НП, що почастішали на російських військових аеродромах і не тільки там, зазначив, що система управління в РФ практично обрушена, тому скрізь починаються аварії і пожежі, і такі ексцеси продовжуватимуться. Люди бачать, що тієї держави, яку вони боялися, більше немає, вважає Подоляк. На його думку, Росію також слід позбавити ядерної зброї . Підтримка путінського режиму явно слабшає. Коли і чому він може впасти? Яка доля чекає на країну-агресора в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Коли і чому може впасти путінський режим – яка доля чекає на Росію

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Лінії розлому в РФ давно проглядаються

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Не думаю, що, наприклад, зменшення всередині РФ підтримки війни призведе до якихось масштабних антивоєнних виступів, які б могли вплинути на ситуацію. Але загалом це індикатор ослаблення путінської влади".

Росію, наголошує експерт, роздирають внутрішні суперечності – і лише жорстка влада з опорою на силові структури утримувала всю цю конструкцію. У міру ослаблення влади, у тому числі внаслідок падіння підтримки, як вони називають – "спеціальної військової операції" (по суті – військової агресії проти України), інших процесів, що виникають у зв'язку з корупцією, ще чимось відцентрові сили в РФ можуть перевищити зусилля щодо цементування цієї імперії як єдина конструкція. І вона почне розвалюватись, прогнозує Андрій Сенченко.

"Лінії розлому давно проглядаються, – запевняє він. – Це, безперечно, Кавказ. Не як один конгломерат, а як вузол проблем, пов'язаних із тим самим Дагестаном, тією ж Чечнею. Остання, як тільки розумітиме, що далі висмоктувати за допомогою Путіна російський бюджет уже не вийде, почне самостійне плавання. Щоправда, поки що невідомо куди. Як і Дагестан. Як і Башкирія, і Татарстан. Незрозумілою є доля Калінінграда, але цей анклав явно не залишиться частиною РФ. Зрештою, після розвалу Росії постане питання про його інтеграцію (у якомусь вигляді, на якихось умовах) до Європи".

Що стосується територій, фактично окупованих Росією ще до нападу на Україну (Південна Осетія, Абхазія, Придністров'я), то над ними вона явно втратить контроль, вважає Андрій Сенченко.

"Навіть до розвалу РФ, одразу після її програшу у війні, як тільки Україна вийде на межі 1991 року, питання Придністров'я вирішиться автоматично – воно повернеться до Молдови. З Південною Осетією буде та сама історія, але вже у грузинському напрямку, – пророкує експерт. – Щодо Абхазії, там складно затягнутий вузол. Але, гадаю, після певних політичних процесів у Грузії, коли та повернеться на демократичний шлях, питання з Абхазією також буде вирішено".

Путінський режим може впасти будь-якої миті

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов зазначає, що підтримка путінського режиму справді явно слабшає.

"Так звана "спеціальна військова операція" показала його слабкість, – пояснює експерт. – Ну, а провал росіян у Херсоні – це вже передконтрольний постріл у голову чинного режиму. Контрольним, гадаю, стане відвоювання Україною тимчасово окупованого Криму".

За словами Миколи Спіридонова, кілька тижнів тому сталося те, що ще недавно здавалося немислимим у РФ. А саме – один із головних ідеологів "русского мира", професор-пропагандист Дугін, практично прямим текстом закликав убити Путіна.

"Він порівняв його із "Царем Дощів", який не може спричинити дощ. Відповідно – має бути усунений. І з Дугіним нічого після цього не сталося, – наголошує експерт. – Путінський режим може впасти будь-якої миті. Як було з Царською Росією. У 1916 році в неї ще були певні успіхи на фронтах Першої світової. У тому числі відомий Брусилівський прорив. А через якихось півроку сталася лютнева революція 1917-го, а за нею і жовтнева. І незабаром царську сім'ю було розстріляно, та імперія впала".

Втім, продовжує Микола Спіридонов, певні сподівання Кремля залишаються на зиму – що українців та європейців вдасться заморозити і таким чином схилити до переговорів.

"Але після того, як зима закінчиться, а ми не піддамося (все буде саме так), протестні настрої в РФ, підігріті ще й погіршенням соціально-економічної обстановки, що посилюються, можуть дійти до точки кипіння", — вважає експерт.

Він зазначає, що змістити Путіна можуть умовні ультраправі чи умовні ліберали. Якщо зрушать перші, то цілком імовірно, що війна продовжиться.

"Однак у будь-якому разі розпочнеться внутрішня гризня – і є надія, що їм стане не до України. Що чекає на РФ? Погіршений варіант 90-х. Внутрішні хвилювання, теракти, злидні, бродіння в регіонах, у тій же Чечні, Казані, Сибіру. Усі суб'єкти, і так незадоволені, почнуть піднімати голови. Тож на Росію чекають, безумовно, складні та криваві часи. Головне, щоби у цих внутрішніх розбірках вони забули про Україну, відстали від нашої країни. Шанси на це досить великі, – каже Микола Спіридонов. – Я був в Шевченківському університеті на студентському мозковому штурмі в листопаді. І там обговорювалося, як ми братимемо під контроль майбутній розпад Росії. Найкращі уми, включаючи студентську молодь, це вже аналізують. Але важливо позбавити мавпу гранати. Адже якщо РФ залишиться з ядерною зброєю – це є небезпечним для всього світу. Її слід позбавити цього небезпечного озброєння та, бажано, поділити на різні суб'єкти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна не зменшує обертів: чого чекати у найближчому майбутньому на фронтах в Україні та всередині Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини