Головна Новини Світ Росія Коли може настати крах Росії – чи справді все в руках Заходу та ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли може настати крах Росії – чи справді все в руках Заходу та ЗСУ

Прогнози про швидкий розвал Росії здаються нереалістичними, адже поки немає серйозних відцентрових рухів навіть серед тих чи інших національних утворень, немає яскравої опозиції центру

26 січня 2023, 14:00 comments1451
Поділіться публікацією:

У короткостроковій перспективі РФ вдасться до наступальних дій, у яких втратить багато особового складу, зусиль і засобів. Після того, як вона зазнає низки суттєвих поразок на полі бою, почнеться розбрід і хитання всередині країни-агресора з ймовірністю її розпаду, прогнозує радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. На його думку, формула якнайшвидшого закінчення війни проста – більше зброї, яку просить Україна. Чи згодні з такими твердженнями? Яка ймовірність краху РФ? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Коли може настати крах Росії – чи справді все в руках Заходу та ЗСУ

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

ЗСУ вибили фундамент у основної ідеологеми росіян — віри у "другу армію світу"

Політтехнолог Петро Охотін міркує так:

"Крах режиму Путіна – це потреба для всього західного світу. Саме Путін своїми діями робить дестабілізацію на європейському континенті та порушує міжнародні домовленості. Перемога західної зброї над російською кількістю — це важливий маркер перемоги технологій над новим Середньовіччям, яке будують у Росії".

Якщо говорити про перемоги, то саме ЗСУ зараз, за словами експерта, вибили фундамент у основної ідеологеми росіян — віри у "другу армію світу". І саме опір українського суспільства та ЗСУ дав можливість отримувати нам нову зброю.

"Нам довіряють. Великою перевагою військового та політичного керівництва України у діалозі з партнерами є чіткість виконання зобов'язань, готовність боротися з корупцією, а також розуміння того, яка зброя потрібна", – наголосив Петро Охотін.

Військова поразка РФ точно обернеться пошуком цапа-відбувайла

Лікар політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає, що збільшення номенклатури військових поставок до нашої країни, безумовно, наближає поразку Росії на полі бою. Поразка, яка стане серйозним ударом по путінському режиму.

"Щодо краху Росії – тут треба розібратися, що під цим мається на увазі. Якщо подивитися на геополітичну кон'юнктуру, то РФ вже зазнала краху свого становища і тих успіхів, яких досягла завдяки старанням своєї дипломатії в останні роки. Якщо ми говоримо про колапс всередині РФ — там вірогідний крах путінського режиму. Війна проти України вже продемонструвала, що "Акелла схибив". І що він слабкий. І що треба було б його на когось іншого міняти. В ідеалі – щоб весь негатив за цю самогубну для РФ війну забрав із собою Путін. Знову ж таки, крах РФ — це її розвал? В якійсь мірі, як на мене, так. При цьому поки що там немає серйозних відцентрових рухів навіть серед тих чи інших національних утворень. Немає яскравої опозиції центру, яка б могла активізувати рухи за незалежність різних національних республік. Яскраві лідери чи відбувають срок, чи перебувають за кордоном", – пояснює експерт.

Він зазначає, що військова поразка РФ точно обернеться пошуком цапа-відбувайла. Але не факт, що військові дозволять політикам все навісити виключно на Генштаб та Міноборони.

"І саме військові можуть стати рушійною силою повалення путінського режиму, пояснюючи, що саме його безглузді політичні рішення призвели до військової поразки РФ", — припускає Ігор Петренко.

На випадок поразок путінський режим уже готує "парашути"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин зазначає:

"Військово-політичне керівництво РФ, безумовно, бачить, що Україна отримує потужну військово-технічну та іншу підтримку з боку Заходу. І РФ доводиться постійно нарощувати військові зусилля, зокрема кількісно — з допомогою мобілізації, закупівель озброєнь там, де є можливість. Все це вказує на те, що зіткнення призводитимуть до ще більших втрат. І Кремль, схоже, готовий до цього".

Внутрішньополітичну ситуацію в РФ беруть під ще суворіший контроль, підкреслює експерт. Гайки закручуються сильніше. Усі протестні рухи купіруються, жорстоко придушуються. Йде тотальна зачистка інформ-простору, де і так розбурхується пропаганда.

"На випадок поразок путінський режим уже готує "парашути". Ми вже бачили "жести доброї волі" у вигляді тих чи інших відступів противника на Київщині, що на Херсонщині. Все це роспропаганда буде підносити як продуману тактику", – пояснює Влад Волошин.

Він сумнівається, що невдовзі путінський режим впаде. Але не факт, акцентує полковник, що наступний господар Кремля сильно відрізнятиметься у своїй політиці від нинішніх "керманичів".

"При цьому він буде точно менш токсичним для світової спільноти, – прогнозує Влад Волошин. – Спільноти, яка побоюється неконтрольованого хаосу у разі розвалу РФ. Не забуватимемо, що це – ядерна держава. Європа, Китай, США точно не хочуть хаотизації РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Leopard 2 підуть в Україну: про що говорить рішення Берліна — чи може змінитися ситуація на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини