Головна Новини Світ Росія Коли російські еліти можуть усунути Путіна – чи може на це вплинути ордер на арешт МКС
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли російські еліти можуть усунути Путіна – чи може на це вплинути ордер на арешт МКС

Ордер МКС – це певний сигнал, що західним державам було б комфортно, аби зміна Путіна відбулася

27 березня 2023, 11:38 comments2197
Поділіться публікацією:

Продовжує наводити "шурхіту" злита в Мережу розмова нібито між російським олігархом азербайджанського походження Фарідом Ахмедовим та російським продюсером, чоловіком співачки Валерії – Йосипом Пригожиним. У ній вони жорстко критикують Путіна, який розв'язав війну проти України, що в результаті вдарило по Росії. І хоч Пригожин запевняє, що запис – підробка, є дані, що керівництво ФСБ має намір "вжити заходів" із цього приводу. Чи може частина російських еліт вжити конкретних заходів щодо усунення Путіна, який уже отримав від Заходу "чорну мітку" у вигляді ордера на арешт від Міжнародного кримінального суду? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Коли російські еліти можуть усунути Путіна – чи може на це вплинути ордер на арешт МКС

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Ордер від МКС вплине на усунення військового злочинця путіна з посади президента

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе звертає увагу, що колективний Захід разом із Україною веде системну роботу щодо посилення санкційного тиску проти рашистської федерації. Санкції працюють. Їхня природа така, що дія відчувається поступово, чим далі – тим більше. Вплив обмежень на економіку країни-агресора, всіх підсанкціонованих людей, наближених до них – збільшується.

"За активної дипломатії президента Зеленського та представників нашого МЗС, за підтримки колективного Заходу, проти рашистського режиму (фізичних та юридичних осіб) до кінця минулого року введено понад 12,9 тисяч санкцій. Причому це лише економічні. А є ще політичні, політико-юридичні... Усі вони спрямовані на те, щоби посіяти недовіру до влади всередині істеблішменту рашистської держави. Щоб кремлівські вежі, які претендують на лідерство, на вплив, розпочали міжусобну війну з метою зміни режиму. І відповідно – зміни терористичної, агресивної політики проти сусідніх держав", – наголосив експерт.

Він додає, ордер від Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт путіна – сигнал про те, що Захід дає можливість його найближчому оточенню чи структурам, які формують реальну владу в Росії, зробити свій вибір у бік адекватного розвитку, а не неадекватного лідера з усіма такими, що випливають...

"Думаю, ордер від МКС (який з'явився завдяки активності української влади, МЗС, правоохоронних органів) вплине на усунення військового злочинця путіна з посади президента. Ну, а зміна лідера-терориста автоматично призведе до зміни режиму", – підсумував Антон Кучухідзе.

Жодне з угруповань, жодна з веж Кремля поки не може зняти путіна і контролювати владу в цілому

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич зазначив, що ордер МКС – це певний сигнал, що західним державам було б комфортно, аби зміна путіна відбулася. Умовно – ЄС, США було б краще розмовляти з кимось іншим. Але говорити про те, що російські еліти станом на сьогодні готові піти на таку зміну ще зарано.

"По-перше, є деякі проблеми у суб'єктності певних груп російських еліт. Жодне з угруповань, жодна з веж Кремля поки що не може зняти путіна і контролювати владу в цілому. Окремо. Це питання домовленості. А з урахуванням того, що між ними йде конкурентна боротьба, зараз путін їх цілком задовольняє. По-друге, для більшості з цих угруповань ідея Росії як супердержави є домінуючою. І в розумінні путіна цілком логічно, що війна Росії проти України є війною за виживання Росії – як імперії. А імперський наратив сильний серед путіна. Відповідно — без формального приводу (наприклад, поразки у війні, іншого негативу) — зміщення путіна навряд чи можливе. Тому що сприйматиметься як слабкість еліт. А слабкість в умовах імперського наративу неприпустима", – зазначив Ігор Тишкевич.

Тому, наголошує експерт, на даний момент зміщення путіна навряд чи можливе. Але це не означає, що така система чи така логіка не працюватиме у майбутньому.

Читайте також на порталі "Коментарі" — це може змусити російського диктатора Путіна повернутись до переговорів: в Інституті вивчення війни (ISW) назвали варіант.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини