Компанія Apple вийшла з Росії, але сплатила до бюджету РФ мільйони доларів у 2024 році

Росія оштрафувала Apple на понад мільярд рублів попри те, що американська компанія залишила Росії ще у березні 2022 року.

Американська корпорація Apple заплатила Росії 1,2 млрд рублів (13,5 млн доларів) через антимонопольний штраф. Кошти надійшли до російського бюджету 19 січня. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Forbes Russia.

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) РФ у липні 2022 року заявила, що корпорація Apple порушила антимонопольне законодавство Росії. У поясненні ФАС вказано, що правила компанії забороняли клієнтам здійснювати оплату покупок за межами App Store або ж використовувати альтернативні способи оплати. Apple вимагала видалити такі програми та блокувала доступ до застосунків App Store.

Apple подали апеляцію до московського арбітражного суду, щоб визнати антимонопольний штраф ФАС недійсним, однак суд заявив, що таке рішення є законним у РФ. У жовтні 2023 року Apple дозволила російським користувачам здійснювати оплату альтернативними способами через зовнішні ресурси в обхід App Store, але сплатила штраф 1,2 млрд рублів у січні 2024 року.

Зазначимо, що компанію Apple оштрафували вже після того, як вона вийшла з Росії та зупинила продаж своїх продуктів у РФ у березні 2022 року. Попри це продукція корпорація Apple присутня на російському ринку. Це стало можливо завдяки указу Путіна у червні 2022 року, який дозволив ввозити товари в Росію без дозволу правовласника, зокрема і продуктів компанії Apple.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, скільки іноземних компаній покинули Росію, а які залишились на російському ринку у 2024 році, попри санкції.

Також "Коментарі" писали, що Росія через свої проблеми з дефіцитом товарів звернулись по допомогу до Казахстану.