Головна Новини Світ Росія Кремль має проблеми з країною, яка купує понад 60% російської морської нафти
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль має проблеми з країною, яка купує понад 60% російської морської нафти

За інформацією Reuters, безглузда торгівля в рупіях: Росія не може продавати нафту до Індії

27 листопада 2023, 10:14 comments1439
Поділіться публікацією:

Індійський маршрут, один із найприбутковіших російських маршрутів торгівлі нафтою з моменту введення західних санкцій, стикається із серйозною проблемою через проблеми оплати у валюті, яка відрізняється від долара, і не має короткострокового рішення. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Reuters".

Кремль має проблеми з країною, яка купує понад 60% російської морської нафти

Російська нафта. Фото: з відкритих джерел

За час введення санкцій Москва так і не зуміла знайти рішення, як ефективно торгувати, при цьому відмовившись від розрахунку в доларах, незважаючи на те, що саме американська національна валюта протягом десятиліть долар була валютою міжнародної торгівлі нафтою.

Проблеми загострилися, коли Індія, яка стала найбільшим покупцем морської нафти з Росії після відмови європейських клієнтів, у липні наполягла на оплаті в рупіях, і торгівельна діяльність практично припинилася, згідно з трьома джерелами, знайомими з цим питанням.

Джерела, які побажали залишитися анонімними, повідомили, що російські постачальники нафти не можуть укладати угоди в індійських рупіях через неофіційні вказівки російського центрального банку, що він не прийматиме цю валюту.

Одне джерело в російському банку, близьке до російського центрального банку, заявило, що отримання доходів у неконвертованій валюті, що має невелику цінність за межами Індії, "безглуздо". За словами іншого джерела, Росія має обмежені можливості витрачати рупії, оскільки її імпорт з Індії незначний. За інформацією двох джерел, приблизно в середині серпня принаймні дві великі російські нафтові компанії пригрозили перенаправити близько дюжини танкерів, в яких було до мільйона тонн нафти, які прямували до Індії, до інших пунктів призначення.

Як тимчасове вирішення конфлікту, пов'язаного з індійськими угодами, вантажі були оплачені поєднанням китайського юаня, гонконгського долара як перехідна валюта до юаня і дирхама ОАЕ, який прив'язаний до долара США. Однак вони заявили, що залишається проблема пошуку життєздатної альтернативи долару і проблеми торкаються покупців в Африці, Китаї та Туреччині, які стали найбільшими покупцями російської нафти.

Проте найбільша проблема стосується Індії, яка, згідно з даними LSEG та розрахунками Reuters, купує понад 60% російської морської нафти. Це найбільший покупець морської нафти із Росії після Китаю. Проблеми, мабуть, посилюватимуться в міру посилення контролю над торгівлею. Вашингтон ввів перші санкції проти власників танкерів, які перевозять російську нафту за ціною, вищою за західну цінову межу в 60 доларів.

Читайте також на порталі "Коментарі" – нові санкції ЄС проти РФ: що заборонять і коли.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини