Головна Новини Світ Росія Лаурет Нобелівської премії миру: конфлікт Росії з Україною зараз цілком можливий
commentss НОВИНИ Всі новини

Лаурет Нобелівської премії миру: конфлікт Росії з Україною зараз цілком можливий

Лауреат Нобелівської премії миру Муратов вважає можливою війну між Росією та Україною

10 грудня 2021, 17:04
Поділіться публікацією:

Люди на владних посадах у Росії активно пропагують ідею війни, і конфлікт з Україною зараз є цілком можливим. Таку заяву зробив у п’ятницю, 10 грудня, лауреат Нобелівської премії миру Дмитро Муратов. Про це повідомляє Reuters.

Лаурет Нобелівської премії миру: конфлікт Росії з Україною зараз цілком можливий

Лауреати Нобелівської премії миру Дмитро Муратов і Марія Ресса - Reuters

Отримуючи нагороду в Ратуші Осло, Муратов сказав, що в Росії прийнято вважати, що політики, які уникають кровопролиття, слабкі, а погрожувати світові війною — "обов'язок справжніх патріотів".

Муратов, головний редактор російської газети "Новая газета", отримав нагороду 2021 року разом із Марією Рессою з Філіппін, співзасновницею новинного сайту Rappler, на знак визнання їхньої боротьби за свободу слова. 

"Сильні активно пропагують ідею війни. Більше того, в головах деяких божевільних геополітиків війна між Росією та Україною більше не є чимось неможливим", — заявив Муратов.

Офіційні особи США заявили, що Росія незабаром може вторгнутися в Україну після нарощування військ біля кордону з Україною. Москва заперечує, що планує вторгнення. 

Муратов також зазначив, що журналістика в Росії йде "через темну долину", оскільки понад сотню журналістів, ЗМІ, правозахисників та неурядових організацій затаврували як "іноземних агентів".

"У Росії це означає "вороги народу", — сказав Муратов, присвятивши свою премію "усій спільноті журналістів-розслідувачів" і загиблим колегам у "Новій газеті".

Серед них Анна Політковська, застрелена у своєму житловому будинку в Москві 15 років тому після того, як розлютила Кремль повідомленнями про війну в Чечні.

Лауреат Муратова Ресса знову закликала реформувати платформи соціальних мереж.

"Нашою найбільшою потребою сьогодні є трансформація цієї ненависті та насильства, токсичного шламу, що тече по нашій інформаційній екосистемі", — сказала Ресса.

Ресса і Муратов є першими журналістами, які отримали Нобелівську премію відтоді, як німець Карл фон Осіцький отримав премію 1935 року за розкриття секретної програми переозброєння своєї країни.

У своїй промові Ресса зазначила, що фон Осіцький так і не зміг отримати свою нагороду, оскільки загинув у нацистському концтаборі.

Як повідомляли раніше "Коментарі", імена лауреатів премії Державного банку Швеції ім. Нобеля у галузі економіки оголошено 11 жовтня 2021 р. на урочистій прес-конференції, яка відбулась у Шведській академії наук у Стокгольмі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини