Головна Новини Світ Росія На ОДКБ надії більше немає: кого Путін намагається об'єднати, щоб протистояти НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

На ОДКБ надії більше немає: кого Путін намагається об'єднати, щоб протистояти НАТО

В ISW вважають, що Путін намагається сформувати євразійську архітектуру безпеки на противагу НАТО

22 червня 2024, 10:50
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін намагається створити альтернативну коаліцію дружніх держав та встановити "євразійську архітектуру безпеки", яка б виконувала роль альтернативи Заходу та підривала НАТО. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

На ОДКБ надії більше немає: кого Путін намагається об'єднати, щоб протистояти НАТО

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Американські аналітики нагадують, що 21 червня Володимир Путін підтвердив свій намір створити "рівну та неподільну безпеку в Євразії". Він заявив, що Москва готова обговорювати питання євразійської безпеки з Шанхайською організацією співробітництва (ШОС), Співдружністю незалежних держав (СНД), Євразійським економічним союзом (ЄАЕС) та БРІКС – організації, до якої входять Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка.

Крім того, диктатор заявив, що Росія готова вести дискусії з європейськими країнами та країнами НАТО, "коли вони будуть готові".

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на зустрічі міністрів закордонних справ Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) 21 червня в Алмати (Казахстан) також наголосив на зусиллях Росії щодо формування євразійської архітектури безпеки на заміну євроатлантичній системі безпеки. Він наголосив на необхідності спільних зусиль для створення нової євразійської архітектури безпеки та координації з іншими невизначеними багатосторонніми організаціями на євразійському континенті.

Аналітики ISW припускають, що Лавров, ймовірно, мав на увазі зусилля РФ щодо розширення співробітництва з Асоціацією держав Південно-Східної Азії (АСЕАН). Путін заявляв про свою зацікавленість у розвитку відносин із цією організацією під час візиту до В'єтнаму 20 червня.

"Путін, зокрема, включив В'єтнам — країну, яка зазвичай не включається до політичних концепцій Євразії — на додаток до Північної Кореї у запропоноване ним формування нової євразійської системи безпеки. Це свідчить про те, що він прагне включити Південно-Східну Азію в цю альтернативну євразійську безпекову структуру, використовуючи історично дружні зв'язки окремих країн Південно-Східної Азії з Радянським Союзом", — йдеться у звіті.

В Інституті вивчення війни нагадали, що вперше Путін заклав інформаційну основу для цієї євразійської структури безпеки під час свого візиту до Китаю у травні 2024 року, а потім запропонував її у промові 14 червня, в якій він заявив, що "євроатлантична система безпеки" руйнується і що західні "схеми забезпечення безпеки та процвітання в Європі не працюють".

"Путін та інші високопоставлені російські чиновники, ймовірно, посилюватимуть зусилля Росії щодо створення коаліції країн, яку диктатор міг би використовувати як альтернативу НАТО. Водночас Путін підтримуватиме інформаційні операції Кремля, спрямовані на хибне позиціонування західних країн, як єдиних прихильників України", — йдеться у звіті ISW.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять візити Путіна до КНДР та В'єтнаму: чому потрібно активізуватися Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини