Головна Новини Світ Росія Нові заяви Путіна про Україну: як їх розуміти – чи варто на них реагувати Києву та Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові заяви Путіна про Україну: як їх розуміти – чи варто на них реагувати Києву та Заходу

Фактично такими заявами Путін спонукає весь цивілізований світ, межі якого не вичерпуються "колективним Заходом", ще більше підтримувати Україну

26 жовтня 2022, 17:02 comments3351
Поділіться публікацією:

Президент країни-агресора – РФ – Володимир Путін на зустрічі з керівниками силових структур та спецслужб країн СНД зробив низку випадів на адресу України та США. Серед іншого заявив, що Україна нібито стала інструментом зовнішньої політики США, практично втративши суверенітет. Крім того, продовжив гнути кремлівську лінію, що Україна нібито має намір використати "брудну бомбу". Також фантазував, що українську територію перетворили на полігон для біологічних експериментів, а тепер накачують зброєю; що у нашій країні формується "чорний ринок" зброї, створюється ризик потрапляння до рук зловмисників переносних зенітних ракетних комплексів та високоточного озброєння. Про що говорять такі заяви? Як виходячи з них, події в російсько-українській війні можуть розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Нові заяви Путіна про Україну: як їх розуміти – чи варто на них реагувати Києву та Заходу

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Господар Кремля все ще планує завершити війну на своїх умовах і навіть сподівається на перемогу

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, аналітик Петро Бурковський зазначає, що більшість тез (про біологічну зброю, про найманців-терористів з Близького Сходу, про чорний ринок західної зброї і навіть про "брудну" ядерну бомбу) проголошувалися Путіним ще до повномасштабної війни

"Просто потрібно відкрити та почитати, що він заявляв на колегії ФСБ у лютому ще 2021 року. Зараз Путін просто повторив цей старий текст перед новою аудиторією. Це говорить про те, що господар Кремля все ще планує завершити війну на своїх умовах і сподівається на перемогу", – пояснює експерт.

Він прогнозує, що набір старих меседжів вкотре тиражуватимуть і розжовуватимуть у російських ЗМІ та певних ЗМІ на Заході, щоб спробувати виправдати агресію як "оборону Росії від ворожої політики Заходу".

"Це зроблено для того, щоб відвернути увагу від нових кроків Росії (пошук найманців в Афганістані, депортація українців з окупованих територій), а також її військових поразок і неуспішної мобілізації", – вважає Петро Бурковський.

Жодного значення та впливу заяви Путіна не матимуть, тому що на Заході вони вже давно сприймаються як шизофренічна маячня

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і діло" Валентин Гладких упевнений, що Путін продовжує свою безглузду риторику про "зовнішнє управління Україною", "необхідність протистояння колективному Заходу, який загрожує Росії" тощо для виправдання як своєї невмотивованої агресії проти суверенної Української держави, так і своїх невдач на полі бою.

"Ніякого значення та впливу ці заяви не матимуть, тому що, за винятком хіба що російської аудиторії, вони вже давно сприймаються як шизофренічна маячня. Більше того, такі заяви матимуть зворотний ефект від очікуваного Путіним, – припускає експерт. – Фактично такими заявами він спонукає весь цивілізований світ, межі якого не вичерпуються "колективним Заходом", ще більше підтримувати Україну. Адже досягнення путінським шизофашизмом будь-яких цілей в Україні означатиме поразку не лише нашої табору, а й усього цивілізованого світу".

З огляду на це, продовжує Валентин Гладких, практично не залишається сумнівів, що ми можемо розраховувати на всебічну підтримку з боку наших партнерів, стратегічні інтереси яких збігаються з цілями України, зазначеними президентом Володимиром Зеленським: відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету в межах міжнародно визнаних кордонів за станом на час проголошення Незалежності України; гарантії безпеки; притягнення до відповідальності покарання винних у скоєних росіянами військових злочинів в Україні; компенсація завданих війною збитків.

Путін вже не впливає на подальший хід війни, яку він явно програє

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розмірковує так:

"Те, що говорить Путін, те, що все російське вище військово-політичне керівництво активно поширює інформацію про нібито підготовку вибуху "брудної бомби" в Україні – це явна інформаційно-психологічна операція на користь Кремля. Це розуміємо і ми, і весь цивілізований світ. Але не зважати на це, звичайно, не можна".

Ризик масштабної катастрофи можливий, вважає експерт. Або "брудна бомба", або підрив греблі Каховської ГЕС.

"І я не виключаю, що Росія піде саме на підрив греблі. Про наслідки говорили багато, як і про те, що країні-агресорові це не вигідно, бо там перебувають її війська. Але я вважаю, що такий теракт можливий, – зазначає Валерій Клочок. – З огляду на те, що Путін сьогодні торкнувся теми "брудної бомби", стає зрозуміло, що попередні дзвінки Шойгу та Герасимова керівникам оборонних відомств інших країн були погоджені з господарем Кремля. І ймовірність масштабного злочину типу підриву росіянами греблі чи застосування ними "брудної бомби" на території України справді висока".

Але, наголошує експерт, те, наскільки явно і незграбно намагаються російські правителі перекласти відповідальність за свої гіпотетичні дії на Україну, підтверджує ідіотизм нинішніх правителів РФ.

"Також треба розуміти, що не Путін вже впливає на подальший хід війни, яку він явно програє. Усі спроби росіян щось змінити, весь їхній багаторівневий шантаж розбивається об ЗСУ та допомогу Україні з боку закордонних партнерів. Перемога наближається не так швидко, як нам хотілося б, але – неухильно, – упевнений Валерій Клочок. – І те, що Путін взяв під особистий контроль проведення так званої "спеціальної військової операції" (фактично відсторонивши від цього Шойгу), що він ввів на частині окупованої території воєнний стан, на прикордонних областях – спецрежими, вказує на те, що російський диктатор вичерпує свій ресурс. І в цій конструкції, окрім ляльок "брудною бомбою", немає нічого. Інше – це мантри, які Путін повторював і раніше. На все ми дамо відповідь на полі бою. Перемога України – лише питання часу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить звернення Володимира Зеленського до Ізраїлю – чому, незважаючи ні на що, Іран продовжує допомагати Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини