Головна Новини Світ Росія ОПЕК разом із Росією збільшать видобуток нафти: чому держави ігнорують падіння цін
commentss НОВИНИ Всі новини

ОПЕК разом із Росією збільшать видобуток нафти: чому держави ігнорують падіння цін

Падіння цін було викликане поширенням нового штаму та збільшенням попиту на ринку

2 грудня 2021, 19:07
Поділіться публікацією:

Саудівська Аравія, Росія та інші провідні виробники нафти вирішили дотримуватися планів щодо збільшення пропозиції в січні наступного року, незважаючи на недавнє падіння цін, викликане побоюванням нового перенасичення ринку. Про це повідомляє CNN.

ОПЕК разом із Росією збільшать видобуток нафти: чому держави ігнорують падіння цін

Видобуток нафти - фото з відкритих джерел

Угода була досягнута в четвер, 2 грудня, на зустрічі Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і ключових союзників, відомих як ОПЕК+. З кінця жовтня світові ціни на нафту впали більше ніж на 20%.

Ф'ючерси на нафту Brent, глобальний еталон, зросли приблизно на 70% з початку року, але почали падати в листопаді, коли Сполучені Штати та інші великі країни-споживачі нафти погодилися випустити мільйони барелів зі своїх стратегічних запасів, щоб спробувати охолодити ціни й запобігти подальшому посиленню інфляції.

Втрати прискорилися, оскільки в Європі зросла кількість випадків Covid-19, а штам Omicron став потенційною новою загрозою економічній діяльності.

У своїй заяві ОПЕК+ заявила, що продовжить аналізувати ситуацію з пандемією, уважно стежити за нафтовим ринком і готова внести "негайні корективи, якщо буде потрібно". Наступне засідання організація призначила на 4 січня.

Аналітики очікували, що ОПЕК+ призупинить збільшення видобутку на 400 000 барелів на день, заплановане на січень, з огляду на недавнє падіння цін і невизначеність щодо траєкторії пандемії та її впливу на попит на нафту. 

Незважаючи на те, що падіння цін на нафту наразі може відштовхнути ОПЕК і Росію, їхній вплив на нафтовий ринок буде лише посилюватися в довгостроковій перспективі, оскільки їхня частка у світовому видобутку зросте.

Згідно з оцінками Міжнародного енергетичного агентства, до 2050 року на ОПЕК і Росію можуть припадати близько 58% світових поставок нафти в порівнянні з 46,5% минулого року, оскільки інші країни, включаючи Сполучені Штати, інвестують менше у  видобуток. Також зростає тиск з боку інвесторів, спрямований на зменшення викидів вуглецю та подолання кліматичної кризи.

Як повідомляли раніше "Коментарі", нафта знизилася після закриття на найвищому рівні з жовтня 2018 року, коли галузевий звіт вказав на подальше скорочення запасів сирої нафти в США, що додало ознак швидкого посилення глобального ринку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини