Головна Новини Світ Росія Перекидання сил РФ в Азовське море: чого очікувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Перекидання сил РФ в Азовське море: чого очікувати Україні

Перекидання Росією додаткових сил в Азовське море, в тому числі з Каспію, є прямою загрозою для нашої країни

4 травня 2021, 19:02 comments1474
Поділіться публікацією:

Перекидання Росією сил в Азовське море, в тому числі з Каспію, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає великою загрозою.

Перекидання сил РФ в Азовське море: чого очікувати Україні

Перекидання сил РФ в Азовське море: чого очікувати Україні - фото з відкритих джерел

Чи можна було передбачити такі кроки РФ і запобігти їм? Як Україна повинна нині цьому протистояти? Щоб розібратися у вказаних питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

ічого хорошого Україні від Росії чекати не доводиться, крім ймовірних нових актів агресії"

Директор Українського інституту морського права і безпеки, юрист-міжнародник Богдан Устименко запевняє: те, що РФ розмістить додатковий військовий флот у Чорному та Азовському морях, можна було передбачити.

"Росіяни постійно проводять масштабні військові навчання біля кордонів України. Вони розмістили безліч військової техніки, ракет в окупованому Криму. Істотно оновили склад Чорноморського флоту. Усе це вказує на те, що нічого хорошого Україні від Росії чекати не доводиться, крім ймовірних нових актів агресії. РФ активно готується до цього — це очевидно, — підкреслює Богдан Устименко. — Чому війна називається гібридною? Тому що, крім суто військових заходів, росіяни використовують інші, включно з юридичними. Наприклад, перекриття Керченської протоки і великих площ територіального моря України за допомогою міжнародної служби зв'язку НАВТЕКС. Росія назвала це море своїм, відповідно контролює ці простори і з військової точки зору".

Експерт впевнений, що на гібридну загрозу повинна бути і гібридна відповідь.

По-перше, нам потрібно нарощувати потенціал збройних сил. Зокрема, ВМС України. Наразі дисбаланс між військовими потенціалами України і РФ дуже великий. Нам потрібні навіть не роки, а десятки років, щоб мати змогу дати симетричну військову відповідь росіянам. Тому, як правильно і записано у Стратегії воєнної безпеки України, ми повинні шукати інноваційні шляхи, асиметричні шляхи для відповіді на агресію РФ, впевнений Богдан Устименко.

"Крім суто військової відповіді, ми повинні дати і юридичну, — вважає він. — Український інститут морського права і безпеки, в підпорядкуванні якого я перебуваю, розробив цілий комплекс заходів. Ми неодноразово закликали і закликаємо українську владу до того, щоб починати його реалізовувати. Серед основних кроків: прийняти закон України про визнання нікчемним договору про спільне використання з РФ Азовського моря і Керченської протоки. Він був укладений у 2003 році, після того, як Путін прошантажував Кучму так званим "Тузлинським інцидентом", коли росіяни намагалися підім'яти під себе український острів Тузла".

У результаті конфлікту "народився" договір, який абсолютно не відповідає вимогам міжнародного права, нагадує експерт. Зокрема, міжнародного морського права.

"Другий крок — почати процес делімітації морських кордонів у Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці під егідою ООН на підставі міжнародного морського права.

Третій крок — прийняти закон про територіальне море з визначенням координат серединної лінії. Фактично встановити ширину територіального моря, зокрема, в Азово-Керченській акваторії.

Крок четвертий — заборонити судноплавство в окупованих територіальних водах навколо Криму. Україна має право це зробити на підставі конвенції ООН із морського права.

І, нарешті, п'ятий крок. Ми з початку незалежності живемо без цього документа. Слід розробити та затвердити указом президента України Стратегію морської безпеки країни. Без цього наші дії нині, на превеликий жаль, часом носять ознаки хаотичності", — резюмує Богдан Устименко.

"Україна повинна була піднімати питання про незаконне блокування Азовського моря Росією в ООН"

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук вважає, що перекидання Росією додаткових сил в Азовське море, в тому числі з Каспію, є прямою загрозою для України.

"Москва прагне не лише заблокувати проходження українських кораблів через українську частину Азовського моря, але й створити умови, за яких робота портів в Україні стане не можливою, — пояснює він. — Дуже схоже на те, що у Москві вирішили економічно знищити Українську державу. В РФ готуються до того, щоб крок за кроком заблокувати роботу Одеського, Херсонського, Миколаївського, Бердянського і Маріупольського портів. Оскільки блокада українських портів без блокади українських територіальних вод не можлива, кремлівці готуються розгорнути цю блокаду".

За словами експерта, для Путіна дуже важливо, щоб Україна не мала можливості експортувати метал і зерно через порти Азовського моря. З огляду на те, що в разі добудови "Північного потоку-2" Росія готується до припинення транзиту свого газу у Європу через Україну, усе це може боляче вдарити по українській економіці", — підкреслює Віктор Каспрук.

Він впевнений, що у зв'язку з такою критичною ситуацією Україна повинна була піднімати питання про незаконне блокування Азовського моря Росією в ООН та одночасно звернутися до США, Великобританії, Канади та інших наших західних союзників із проханням підтримати українські вимоги — ввести нові санкції проти Російської Федерації за її протиправні дії на Азовському морі.

Раніше портал "Коментарі" писав, що політик назвав головне завдання України, щоб приструнити Росію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Брат

4 травня 2021, 18:59

Хватить ныть-нытики-а нас за що? До транделись,надеюсь,дебилы.За базар надо отвечать.Да и нет и не было никогда украины,была Киевская РУСЬ,а позже эту территорию так назвали,как окраину Российской империи.


Новини