Головна Новини Світ Росія Перші реакції світу на смерть лідера ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші реакції світу на смерть лідера ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина

Політики та чиновники відреагували на смерть Пригожина, який два місяці тому здійснив спробу заколоту проти Путіна.

24 серпня 2023, 11:25
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

23 серпня за нез'ясованих обставин літак на якому перебував засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин розбився на території Росії. Портал "Коментарі" зібрав перші реакції світових лідерів, політиків та дипломатів щодо смерті Пригожина.

Перші реакції світу на смерть лідера ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Фото з відкритих джерел

Одними з перших з'явились реакції у США, так речник Ради національної безпеки США Едрієн Вотсон сказав, що "ми бачили звіти, якщо це підтвердиться, це нікого не повинно дивувати". Голова Сенату Марк Ворнер також обережно ставиться до інформації щодо смерті Пригожина, однак зазначає, що "ніхто не повинен оплакувати смерть Пригожина, але це стане ще одним нагадуванням про жорстокість режиму Путіна". Згодом ситуацію прокоментував Джо Байден.

"Я точно не знаю, що сталося, але я не здивований... У Росії мало що відбувається, за чим би не стояв Путін", — сказав Байден.

Франція вважає, що можуть бути деякі сумніви щодо причини катастрофи літака Пригожина.

"Ми ще не знаємо обставин цієї аварії. У нас можуть бути обґрунтовані сумніви", – сказав речник уряду Олів’є Веран та погодився зі словами Байдена, що за подіями, які відбуваються в Росії, як правило стоїть Путін.

Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська зазначила, що у її країни, де останніми місяцями базувались вагнерівці ніхто не сумуватиме за Пригожиним.

"За злочинцем Пригожиним в Білорусі не будуть сумувати. Він був вбивцею, і його потрібно пам’ятати таким", — сказала Тихановська.

В Україні на смерть Пригожина відреагував речник ОП Михайло Подоляк.

"Очевидно, що Путін нікому не прощає власного звірячого страху – саме такого, який обнулив його в червні 2023-го", — говорить Подоляк та додає, що Пригожин підписав смертний вирок, коли повірив у "гарантії Лукашенка" та "чесне слово" Путіна.

Також видання Politico зібрало кілька коментарів європейських політиків щодо смерті Пригожина.

"Я припускаю, що Пригожин був дещо у підвішеному стані після невдалої спроби державного перевороту, його шанси вижити були мізерними", — говорить дипломат з Центральної Європи.

Політик з західної частини Європи вважає, що після бунту Пригожин вже був "мертвою людиною" і наврядчи суспільство колись дізнається правду про катастрофу літака.

"Але ми можемо додати це до списку непояснених смертей серед тих, хто якимось чином підриває авторитет Путіна", — говорить європейський політик.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Росії прихильники Пригожина звинувачують Путіна у смерті лідера вагнерівців, однак прокремлівські особи поширюють наратив, що до інциденту причетна Україна. Авторитетний журналіст Bellingcat Христо Грозев пояснює, чи може Україна стояти за смертю Євгенія Пригожина.

Також "Коментарі" писали про екскерівника ЦРУ, який дав прогноз на майбутнє для групи "Вагнера".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини