Головна Новини Світ Росія Початок чи імітація: чи можуть протести в Башкортостані запустити процес розпаду РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Початок чи імітація: чи можуть протести в Башкортостані запустити процес розпаду РФ

У перспективі може бути ймовірність відокремлення деяких територій, але тільки у разі дуже сильної політичної кризи та різкого ослаблення центральної влади в Росії

19 січня 2024, 17:30 comments4028
Поділіться публікацією:

Секретар РНБО Олексій Данілов закликав Захід починати готуватися до фрагментації Росії. Так він прокоментував протести в республіці Башкортостан (входить до складу РФ). Чи є підґрунтя під такими закликами? Яка ймовірність розпаду РФ? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Початок чи імітація: чи можуть протести в Башкортостані запустити процес розпаду РФ

Протести у Башкортостані. Фото з відкритих джерел

Протести у Башкортостані – містечкова історія

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса поділився такою думкою:

"Я не вважаю протести у Башкортостані якимись серйозними демонстраціями того, що Росія може розпастись. Це радше видача бажаного за дійсне".

Протести, пояснює експерт, мають суто місцевий характер, не є масовими. І не несуть серйозної загрози для існування держави.

"Силовики контролюють ситуацію. А протест не охоплює інші регіони – саме через те, що це містечна історія", – констатує Ілля Куса.

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає, що Башкирія, Татарстан та Кавказ – слабке місце РФ.

"Але про розпад говорити ще зарано. Данілов видає бажане за дійсне", – вважає політолог.

За його словами, у перспективі може бути ймовірність відокремлення деяких територій, але тільки у разі дуже сильної політичної кризи та різкого ослаблення центральної влади в Росії. Поки що там немає ні того, ні іншого, наголошує Володимир Фесенко.

Росія – країна, яка тримається виключно на силі та страху

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій вважає, що підґрунтя для таких заяв, як зробив Данілов, є. І нагадує, що на початку ХХ століття мало хто передбачав розпад Російської Імперії. А наприкінці 80-х ніхто й припустити не міг, що СРСР лишилося жити лічені роки.

"На Заході завжди не повною мірою розуміли Росію. Тому часто роблять помилки стосовно неї і роблять помилкові прогнози. Я написав книгу "Як зрозуміти Росію", де навів приклади, як деякі західні дипломати зрозуміло пояснюють ті речі, які покоління нинішніх дипломатів не знає. Вони не знають навіть своїх послів у РФ, які писали про неї. Навіть якщо подивитися, як Захід прогнозував широкомасштабне російське вторгнення, видно, що розвідки спрацювали відмінно (точно описали, якими силами і звідки рухатиметься агресор), а ось політики та дипломати, різного роду аналітики, які пророчили, що Україна протримається від сили тиждень – зовсім ні", – зазначає експерт.

Він наголошує, що Росія – це країна, яка тримається виключно на силі (передусім спецслужб та різного роду силових підрозділів) та на страху. На беззаконні, репресіях.

"Внутрішніх засад для єдності там не існує. Суспільство неймовірно поділено. Усі одне одного ненавидять. Величезна кількість ліній напруги з національними меншинами. Соціальне розшарування – величезне. А тому РФ дуже вразлива. І може розпастися будь-якої миті. Яскравим прикладом цього став минулорічний бунт Пригожина, коли Путіна фактично ніхто не захищав. А люди у Ростові раділи, що пригожинська приватна армія рушила на столицю", – нагадує Олександр Палій.

Більшість росіян пригнічена, запевняє він. Росіяни – соціально. І вони знаходять віддушину в тому, щоб знайти когось ще більш пригніченого. Як правило – нацменшини. А ті на власній землі не можуть почуватися господарями. Їх пресують, все відбирають і тягнуть до Москви.

"Деякі народи ще зберегли національну солідарність. Їх не роз'єднали, не знищили у них почуття національної гідності. І там може рвонути. Свого часу так рвонуло на Північному Кавказі. Їх придушили, генацидно знищили значну частину населення. Наразі розпочалися протести в Башкирії. А національна психологія башкир, між іншим, дуже відрізняється від російської. Вони мають поняття – що таке добре, що таке – погано. У росіян його немає у принципі. Для них що вигідно, те й добре. У башкир не так, – пояснює Олександр Палій. – Цей народ готовий до протистояння. Тим більше, що це кочовий народ, який свого часу мав потужну кінноту. Плюс — башкири не одружуються з росіянами. Як і чеченці. Це один із найбільш ізольованих від росіян народ. Тому там і спалахнуло. Але головне – там є почуття власної гідності. І башкири готові його боронити. Це у них у крові".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яка ймовірність, що РФ у Європі піде далі: до якого сценарію настав час готуватися Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини