Головна Новини Світ Росія Путін – головне джерело політичної психопатії Росії, - політолог
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін – головне джерело політичної психопатії Росії, - політолог

Соціологічні виміри «Левада-центру» проаналізували декларовані цінності в РФ

9 березня 2023, 19:19
Поділіться публікацією:

"Левада-центр" аналізує декларовані цінності, які дуже залежать від готовності людей вбудовуватися в мейнстрім, розповів політолог Дмитро Орєшкін, пишуть "Коментарі". На його погляд, використовуваний соціологами консервативний, перевірений часом підхід до опитувань має свої переваги, але не позбавлений певних недоліків.

Путін – головне джерело політичної психопатії Росії, - політолог

Путін йде шляхом Гітлера. Фото Укрінформ

"Візьмемо, наприклад, такий показник, – каже він. – Згідно з опитуванням, лише 10% громадян вважають тих, хто виїхав за кордон, нормальними людьми, які заслуговують на розуміння та співчуття, а половина респондентів шанують їх за ворогів. Найважче тут, зрозуміти, є справжнім переконанням опитуваних чи викликано готовністю відповісти так, як “потрібно”, дати соціально очікувану відповідь. Словом, висловлені публічно думки часом дуже неоднозначні".

Це схоже на "соціологію розпачу", вважає Дмитро Орєшкін.

Як йому видається, значна частина суспільства хоче перемоги або, принаймні, припинення м'ясорубки, але не бачить, як цього можна досягти і приходить від цього в сум'яття.

"Прості пояснення, які полягають у тому, що Путін припустився фатальної помилки, коли розв'язав війну проти України, їх не влаштовують, – міркує він. – Адже тоді це означає, що й вони не мали рації, підтримавши війну. Проте зізнатися самим собі у цьому більшість населення, якщо покладатися на соціологічні опитування, виявилося непосильним завданням. Тому вони шукають правди в чомусь іншому, аби не дивитись у дзеркало. І за допомогою послужливої ​​пропаганди знаходять підказку, за яку хапаються обома руками: у всьому винні колективний Захід, п'ята колона, а заразом і ті, хто втік з країни від божевілля, що твориться в ній".

За словами політолога, чим очевиднішим стає розрив між реальністю та картинкою, яку малює пропаганда, тим "з більшою розлюченістю мислить громадська думка". За його словами, у певному сенсі це рейтинг розпачу.

"А Путін змушений буде й надалі роздмухувати істерію, бо не має іншого шляху, земля з-під ніг йде. Тому що чим гірше справи, тим вищий рівень загального розлючення. Тут не до емпатії. Тим більше яка може бути емпатія до тих, хто зрадник?.. Це також заразно, як клікушество. У цьому сенсі Путін – основне джерело політичної психопатії".

Як констатує Орєшкін, в такій ситуації людина легко втрачає своє обличчя.

"Тут неминуче напрошуються різні аналогії. Гітлер колись проголосив: я звільняю вас від химери, що розкладає, іменованої совістю і мораллю. Путін йде тим же шляхом. В результаті відбувається, звісно, ​​жахлива деградація соціуму", – резюмував він.

"Коментарі" також писали про те, що президент РФ Володимир Путін може віддати наказ про застосування тактичної ядерної зброї, але він необов’язково буде виконаний.

Як повідомляв портал "Коментарі", керівник оперативних служб Литви Елегіюс Паулавічюс розповів, що Росія здатна вести активні бойові дії проти України два роки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — інститут пластичної хірургії в Москві "реанімував" практики нацистів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини