Головна Новини Світ Росія Путін оголосив про нову анексію частини України: про що говорить ця заява – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін оголосив про нову анексію частини України: про що говорить ця заява – чого чекати далі

Анексіями, ядерним шантажем, мобілізацією Путін ще більше зміцнює рішучість України та Заходу, а також сіє зерна ненависті всередині РФ

30 вересня 2022, 19:02 comments1246
Поділіться публікацією:

Російський диктатор путін виступив 30 вересня з черговим зверненням, в якому, серед іншого, заявив про анексію нових українських територій (тимчасово окуповані частини Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей), а також вибухнув погрозами та критикою на адресу України та Заходу. Що можна сказати за підсумками цього звернення? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Путін оголосив про нову анексію частини України: про що говорить ця заява – чого чекати далі

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Росія і так програла, але у цій ситуації крах прискориться

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк зазначає, що своєю заявою про подання Україною заявки на прискорений вступ в НАТО, що послідувала за підсумками засідання РНБО та після путінського звернення, президент Володимир Зеленський переграв агресора.

"Якщо це синхронно, якщо представники Альянсу були в курсі такого звернення та зроблять кроки назустріч – Україна точно поверне всі тимчасово окуповані території, – упевнений експерт. — Те, що в Росії під боком з'являється все більше сил НАТО, заводмть Путіна в глухий кут, з якого він уже не вибереться. Адже виходить, що РФ замкнена по всьому західному периметру. Фінляндія, Швеція, а зараз і Україна. Плюс – Туреччина, яка вже є членом НАТО. Фактично вступ України до Північноатлантичного альянсу перетворює РФ на суто азіатську державу, відрізаючи від Європи".

Сьогоднішні заяви Путіна, на думку Миколи Давидюка, є демонстрацією слабкості на полі бою та спробою відігратися у полі політичних маніпуляцій та захисту ядерним щитом.

"Але якщо наше підвищення ставок зіграє – Росія програла, – вважає експерт. – Вона й так програла, але у цій ситуації крах прискориться. Що не дивно – із такими правителями. Путін у сьогоднішньому зверненні, до всього, показав свої маразматичні, дуже низькі знання історії. Він часто плутав терміни та факти. До того ж практично всі політбюро там – люди під 70. Частина з яких відверто проспала і звернення Путіна, і підписання псевдодокументів між РФ і гауляйтерами (які були відверто переповнені страхом, розуміючи, що всі вони засуджені). Це свідчить, що еліти втомилися, відпрацьовані, не генерують нових смислів. Вони віддалися на відкуп Путіну, а він повів їх у нікуди".

Після анексії 2014-го світ кардинально змінився

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов розмірковує так:

"Путін продовжує жити у своїй параноїдальній, паралельній реальності. Враховуючи це, інших наративів, слів та дій від нього не варто було й чекати. Він створив собі якусь ляльку вуду ненависного Заходу, шпилить її голками, думаючи, що це може завдати якоїсь шкоди реальному Заходу".

Втім, зазначає експерт, сам Захід до широкомасштабного російського вторгнення в Україну теж жив у своїй реальності, створивши собі деякого міфічно адекватного Путіна, з яким можна домовитися.

"Це питання психології. Коли люди бояться, вони гіпертрофують загрозу – і наділяють її якимись надлюдськими чи просто не властивими їй здібностями. Але почавши широкомасштабну агресію, Путін вивів Захід з певного заціпеніння (той зіткнувся з реальністю, а чи не з ілюзіями). І топ-демократії світу нарешті усвідомили загрозу. Розглянули справжню морду (яке там обличчя!) Путінської Росії. І почали зовсім інакше реагувати на шантаж та погрози з боку Кремля", – пояснює Валерій Димов.

А Путін, зазначає експерт, на відміну від Заходу, продовжує жити у своїй парадигмі, своїй паралельній реальності, думаючи, що якраз йому в 2014 році вдалося здійснити "успішну практику" із захоплення українського Криму без будь-якої реально жорсткої реакції Заходу (який вивів РФ з "Великої вісімки", наклав певні санкції, але продовжив торгувати з агресором і навіть здійснювати спільні проекти), що жодних жорстких заходів не було і за пекло, яке Росія влаштувала на Донбасі – то можна продовжувати.

"Але світ змінився. І Захід як союзник України застосовує тепер до РФ зовсім інші підходи, – наголошує Валерій Димов. – Путін скільки завгодно може говорити "халва", але те лайно, в яке він сам заліз і затягнув свою країну, солодше не стане. Я не знаю прецедентів в історії, щоб військові злочинці, розв'язавши агресію, вчинивши безліч військових злочинів, самі каялися і йшли до суду добровільно. Тож нічого такого від Путіна та путінської Росії очікувати не доводиться. Загнавши себе в тунель, у вузький коридор можливостей, Путін не розуміє, що той веде і його, і Росію у прірву. Анексіями, ядерним шантажем, мобілізацією він ще більше зміцнює рішучість України та Заходу, а також сіє зерна ненависті всередині РФ. Торф'яники вже тліють, а коли спалахнуть – він не зможе їх погасити. І зброя, яку він вклав у руки мобілізованим, особливо представникам національних меншин, які мають чимало запитань до Москви, рано чи пізно повернеться проти самого російського керівництва".

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговорів із Путіним більше не буде: Зеленський поставив крапку у питанні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини