Головна Новини Світ Росія Путін погрожує заблокувати "зерновий коридор": чи вартий уваги новий шантаж глави Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін погрожує заблокувати "зерновий коридор": чи вартий уваги новий шантаж глави Кремля

Денис Москалик вважає, що своїми заявами Путін хоче домогтися поступок від Заходу та України

7 вересня 2022, 18:38
Поділіться публікацією:

Російський президент Володимир Путін виступив у середу, 7 вересня, на Східному економічному форумі. Зробив випади на адресу України та Заходу, поставив під сумнів необхідність продовження "зернової угоди". Про що говорять путінські заяви? З таким запитанням "Коментарі" звернулися до експертів.

Путін погрожує заблокувати "зерновий коридор": чи вартий уваги новий шантаж глави Кремля

Володимир Путін (фото з відкритих джерел)

Удар по економіці РФ від санкцій вже становить 30%

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що поведінка путінської орди – мінлива.

"Весь пафос сьогоднішнього виступу президента Росії ґрунтується на вірі в холодну зиму, уявну міць армії РФ і непохитному месіанстві Путіна, як світочу і продовжувача ідей Третього Риму, – пояснює експерт. – Тим часом, ембарго на частину вуглеводнів із РФ діють, а на чергові обмеження набудуть чинності взимку".

На думку Світлани Кушнір, вихваляння, з яким Путін робив заяви, вже не приховує його некомпетентність, але має працювати на внутрішніх споживачів, які вірять у силу РФ.

"Хоча макропоказники за 7 місяців 2022 року демонструють зниження у світі попиту на споконвічно російські товари та послуги, – підкреслює експерт. – А удар по економіці РФ від санкцій вже становить 30%, і тенденція до падіння зберігається".

Згадка про зернову угоду, вважає Світлана Кушнір, не більше, ніж спроба промацати аудиторію щодо маніпуляцій у майбутньому.

"До кінця листопада угода і так за строками спливає. Продовжувати – не продовжувати, саме тоді й вирішуватиметься. Ну а з ким Україні зерном торгувати – це взагалі не справа росіян. Кому хочемо, тому й продаємо, – наголошує експерт. — Резюмуючи: нічого нового Путін не сказав. Просто гра на публіку, надія на ослаблення допомоги Україні з боку європейців на тлі холоду, вологі мрії щодо підкорення нашої країни. Наше завдання – вбити ці надії та мрії, враховуючи, що інакше РФ не дасть нам спокою. Впевнена – все в нас вийде. Волю до перемоги, свободи та незалежності ми вписали кров'ю у свою історію та Конституції України".

 Путін хоче домогтися поступок від Заходу та України

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик вважає, що своїми заявами Путін хоче домогтися поступок від Заходу та України.

"Передусім, він намагається досягти скасування низки санкцій та відмови від введення нових. А також відмови від нарощування Заходом військової допомоги Україні. Від самої України – згоди на збереження Росією за собою наших окупованих територій. Це загальна стратегія РФ щодо досягнення вигідної для себе деескалації", – пояснює експерт.

До подібного, нагадує він, вже приходили, коли зняли часткову сухопутну блокаду з області Калінінграда РФ.

"Зараз Путін загрожує відновлення повної морської блокади, щоб досягти нових поступок, – зазначає Денис Москалик. – Справа в тому, що у світі зараз продовольча криза та блокада морських шляхів, навіть за наявності самого зерна, призводить до паніки на ринках, обмежень на вивезення та подорожчання самого зерна. Тобто, коли навіть є де купить зерно у світі, морська блокада України призводить до тяжких наслідків для всього світу".

Часткове зняття блокади, навпаки, вже призвело до зниження цін на зерно на 8%, підкреслює експерт. Але Путін йде на новий шантаж – з метою домогтися поступок під час переговорів.

"Свою політику Москва в найближчому майбутньому не змінить, продовжуючи експансію, війну та окупацію, – упевнений Денис Москалик. – Перешкодою на шляху до цього у майбутньому може бути лише військовий розгром країни-агресора. Зараз Росія шукає вигідний для себе сценарій деескалації, тому добиватиметься поступок від західних союзників, насамперед шляхом шантажу діями щодо України та світової безпеки.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, чи можуть індонезійські переговори Зеленського та Путіна зупинити війну.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

7 вересня 2022, 19:00

Чим швидше обидва православних павука зжеруть одне одного, тим світ стане безпечнішим, а громадяни отримають волю.


Новини