Головна Новини Світ Росія Путін посилює газовий шантаж: про що це говорить – як відреагує Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін посилює газовий шантаж: про що це говорить – як відреагує Захід

Кремль відкрито показує, як він тепер використовує енергоресурси, як шантаж європейців - на кону знову Україна

27 липня 2022, 13:20 comments1685
Поділіться публікацією:

Кремль продовжить постачати газ до Європи на мінімумі, допоки Європейський Союз не скасує санкції. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на свої джерела. Президент України Володимир Зеленський запевняє, що РФ за допомогою "Газпрому" свідомо тероризує Євросоюз. Як оцінюєте те, що відбувається? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Путін посилює газовий шантаж: про що це говорить – як відреагує Захід

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Питання в тому, наскільки швидко зможе переорієнтуватися Європа, уникнути сильної енергетичної залежності від Росії

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмедилова розмірковує так:

"Щодо газового терору, умовного підвищення переговорних ставок – зрозуміло, що інформаційно тему розгойдуватимуть. Аж до опалювального сезону це буде якась лялька з метою вийти на деякі домовленості щодо різних кейсів. Причому це – обопільні пугалки. З одного боку, це роблять Росія та "Газпром". З іншого боку – самі європейці, які демонструють, що мають намір скорочувати споживання газу. І тут питання, хто кого і до чого налякає".

За словами аналітика, скорочення споживання газу (і взагалі, і саме російського) – це своєрідний різновид санкцій. У стилі "а ми відключимо газ" — "а ми його у вас і брати не будемо!". Питання в тому, зазначає Олександра Решмедилова, наскільки швидко зможе переорієнтуватися Європа, уникнути сильної енергетичної залежності від Росії.

"Згідно з інфографікою від МВФ, шкода, яку зазнає Європа, відмовившись від російського газу, не така велика, як про це говорять деякі. І якщо європейці повністю відмовляться від російського газу (протягом року), особливо постраждають економіки (ВВП) Угорщина, Італія, Чехія, Словаччина", – пояснює експерт.

Путін посилює газовий шантаж: про що це говорить – як відреагує Захід - фото 2

Швидше за все, продовжує вона, Угорщина не просто не скоротить, а навіть збільшить споживання газу. Причому його, можливо, потім продаватиме далі, знімаючи якісь "вершки" з цієї непростої ситуації.

"Вже видно, що всередині ЄС немає єдиної думки щодо енергетичних моментів, пов'язаних із РФ. І раніше такі санкції надавалися Євросоюзу максимально складно. А з наближенням опалювального сезону на тлі газового шантажу з боку Росії ситуація загострюватиметься, – прогнозує Олександра Решмедилова. – І не виключено якихось послаблень санкційної політики. Ми це вже спостерігали щодо продовольства, добрив, нафти. Щось подібне може бути і щодо газу, проте інформаційно такі послаблення намагатимуться маскувати".

І все ж таки, якийсь внутрішній діалог у Європі щодо важливості перестати бути енергетично залежними від РФ, ведеться. Тим більше, що Україна зазнає втрат в рази більших, ніж ті виклики, з якими стикається і може зіткнутися Європа, наголошує аналітик.

"Споживання газу самою Україною – також важливий момент, – наголошує Олександра Решмедилова. – За величезних промислових втрат через військові обставини (щось зруйновано, щось окуповано), у нас серйозно скоротиться споживання газу. А для потреб населення нам завжди вистачало газу власного видобутку. Тобто наша залежність від імпортного газу (того ж російського, який отримували за реверсом) буде цього року нижчою, ніж раніше. Але в нас інші виклики. До того ж, ми важливі як транспортер газу до Європи (ГТС), якщо Північний потік-1 продовжить працювати на мінімальних оборотах".

З одного боку, росіяни задіяють енергетичний шантаж, з іншого – продовольчий

На думку політичного аналітика, PR-експерта Олександра Солонька, те, що зараз відбувається – це велике "привіт" усім, хто розповідав, що росіяни не використовують газ як зброю.

"Представники РФ роками працювали над розширенням своєї частки на енергетичному ринку ЄС, щоб загнати Європу у ситуацію залежності. Коли у тебе 20% ринку залежить від одного суб'єкта – це загроза. А коли це 30-40%, то більше", – пояснює експерт.

Тепер, зазначає він, росіяни намагатимуться розхитувати західні країни, їхню спільноту за допомогою звичних для себе терористичних методів.

"З одного боку – енергетичний шантаж, з іншого – продовольчий. Продовольча криза через блокування експорту призведе до чергової хвилі міграції, що обернеться черговою кризою, – попереджає Олександр Солонько. – Багато залежить від того, чи вистачить західним країнам волі для того, щоб не піддатися шантажу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського прокоментували початок деокупації півдня України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини