Путін принизив Китай одразу після візиту Сі Цзіньпіна

Після візиту Сі Цзіньпіна до Москви президент Росії Володимир Путін оголосив, що в майбутньому на території Білорусі буде розміщена ядерна зброя. Таким чином російський лідер проігнорував заяву лідера Китаю, яка звучала раніше.

Колишній посол США в Росії Майкл Макфол вважає, що президент Росії Володимир Путін знехтував проханнями китайського лідера Сі Цзіньпіна, коли оголосив про розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на американське видання Newsweek.

­Американський дипломат, який перебував послом у Росії Майкл Макфол стверджує, що зробивши оголошення про розміщення ядерної зброї в Білорусі принизив китайського лідера.

"І Путін, і Лукашенко принизили Сі. Пам’ятайте, Лука щойно був з розкішним державним візитом у Китаї. Сі тільки нещодавно побував у Москві. Не можу уявити, що це рішення сприймуть позитивно у Пекіні", - пише Майкл Макфол.

На думку колишнього американського посла, Росія таким чином проігнорувала спільну заяву Китаю та РФ, в якій йшлося, що обидві країни не планують розміщувати ядерне озброєння за межами своїх країн.

"Усі ядерні держави не повинні розгортати свою ядерну зброю за межами своїх національних територій, і вони повинні вивести всю ядерну зброю, розгорнуту за кордоном", - йшлося у спільній заяві Путіна та Сі, опублікованій за кілька днів до рішення президента Росії оголосити про розміщення тактичної ядерної зброї у майбутньому на території Білорусі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що з'явилась реакція Китаю на розміщення російської ядерної зброї в Білорусі.

Також "Коментарі" писали, що Білорусь через три дні мовчання все ж таки відповіла на розміщення російського ядерного озброєння на своїй території.