Головна Новини Світ Росія Путін затвердив Стратегію національної безпеки: про що говорять подібні дії РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін затвердив Стратегію національної безпеки: про що говорять подібні дії РФ

Російський указ набирає чинності з дня його підписання

4 липня 2021, 20:43
Поділіться публікацією:

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, де затвердив стратегію національної безпеки країни. В указі йдеться, що досягнення цілей зовнішньої політики Кремля буде реалізовано за допомогою зміцнення "братніх зв'язків між російським, білоруським і українським народами" (без конкретики). Про що говорять подібні дії РФ, які, схоже, набувають вже характер стратегії? Як можна протистояти цьому? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Путін затвердив Стратегію національної безпеки: про що говорять подібні дії РФ

Володимир Путін (фото з відкритих джерел)

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий пояснює, що стратегія Путіна — це "збирання земель". Причому якщо географічно він вважає "своїми" все території, які колись входили до складу СРСР, то всередині відновленої імперії він орієнтується не на радянську модель з імітацією "інтернаціоналізму", а на модель царської Росії — з відвертим домінуванням російського етносу.

"Зазначений етнос трактується Кремлем також суто в імперській дорадянській парадигмі — як "триєдиний", де "Великоросії, малороси і білороси" є лише субетносами, до того ж "мало і біло" трактуються як "недосконалі" субетнос, "зіпсовані" впливом Заходу і підлягають розчинених в великоруському етносі. У баченні Путіна українців в принципі не існує — це "южноруське наріччя" замість української мови і "австро-німецький політичний проєкт" замість нашого національно-визвольного руху і нашої державності. Слід зрозуміти і прийняти як даність — стратегічною метою Кремля є повна ліквідація України як явища і повна інтеграція — як території, так і більшості населення — в відновлену Російську Імперії. Чи не більше і не менше", — підкреслює Євген Дикий.

За його словами, без розуміння цієї мети РФ і екзистенціального характеру протистояння, при якому виживе чи Україна, чи Імперія, неможливо будувати ніякі прогнози і вибудовувати стратегію оборони. І чим швидше ми — і суспільство в цілому, і в першу чергу керівники країни — приймемо для себе цю реальність, тим успішніше буде наша оборона.

"Що саме робити? Стратегічно — будувати успішну Україну, з розвиненим демократичним суспільством. Країну, максимально інтегровану в глобальні світові процеси і зокрема в "колективний Захід". Саме це в парадигмі Путіна є свідомо неможливим. Частина "триєдиного народу" по імперській версії ніколи не може ні стати успішною демократією, ні повернутися з Євразії до Європи. Як тільки нам це вдається — ламаються основи імперської міфології, яка крім вигаданого "триєдності" містить не менш важливі "скріпи" про неприйнятність для "православних слов'ян" західних демократичних моделей. І саме тому Кремль зробить все заради нашого неуспіху, — попереджає Євген Дикий. — Але це зовсім не означає, що ми не маємо шансу на перемогу".

А ще, зазначає експерт, нам треба звернути увагу на те, що опублікована путінська концепція передбачає горизонтальну інтеграцію "триєдиного народу".

Євген Дикий пояснює: "Кремль цим фактично визнає, що прямий тиск на Україну як державу не досягло успіху. І він переходить до посилення руйнування України зсередини шляхом роботи з окремими середовищами, галузями, політичними силами тощо, зав'язуючи кожне з них окремо на РФ. Цьому слід протиставити оспіваний Аркадієм Бабченко "рів з крокодилами" — різати всі зв'язки, які ще пов'язують нас з Імперією Зла. В першу чергу позбутися від провінційного комплексу, при якому РФ намагається бути "посередником" між Україною і сучасним глобальним світом, нав'язуючи нам своє викривлене бачення цього глобального світу, а це питання в першу чергу мовної та інформаційної політики".

На думку експерта, українська англійська мають витіснити російську в усіх сферах. І цьому слід активно сприяти державі.

"Сюди ж лягає робота на "історичному фронті" — заміна імперської міфології на реальну історію, витіснення з голів українців і в нашому медіапростірі радянських стереотипів, на яких повністю базується сучасна путінська пропаганда", — акцентує Євген Дикий.

Він також звертає увагу, що якщо стратегічною зброєю Кремля є його гуманітарна політика, то тактичної найчастіше виступає корупція. Так що, підкреслює експерт, очищення від корупції і олігархату слід розглядати не тільки як наш "внутрішній фронт", а і як частина боротьби проти повернення України в російську "тюрму народів".

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що нічого нового в путінській стратегії немає.

"Пострадянський простір ще з 90-х завжди прописувалося в стратегіях з національної безпеки як сфера інтересів Росії. Не кажучи вже про Україну та Білорусь, без контролю над якими Росія, в принципі, не може претендувати на імперський статус, — зазначає політолог. — Про це ще на початку 90-х писав покійний Збігнєв Бжезинський у своїй книзі про геополітику "Велика шахівниця". З тих пір, як Росія "встала з колін", вона намагається посилити свій вплив на Україну. У тому числі військовими методами з "примусу до братської любові". Результат відомий — втрата Україною частини територій, понад 14 тисячі загиблих у війні на Донбасі, розв'язаної Кремлем, збільшення негативного ставлення до РФ серед українців, зростання підтримки євроатлантичної та європейської інтеграції".

Протистояти цьому, на думку Максима Ялі, можна тільки системними і послідовним реформами всередині України. У тому числі боротьбою з корупцією як головним злом, яке не дає розвивати і посилювати економіку.

"Нам важливо вигідно відрізнятися від умов життя і ведення бізнесу в Росії, — впевнений політолог. — Головний удар, який може нанести Україна у відповідь на таку політику Кремля — викорінити ті негативні сторони і аспекти, які існують в РФ і у нас як спадщина тоталітарного минулого — корупцію, правовий нігілізм, порушення громадянських прав, неможливість відстояти правду в суді, поліцейський і бандитський бєспрєдєл".

Максим Ялі відзначає, що деякі позитивні зміни відбулися в 2014-15 рр. після "Революції Гідності", коли політики всерйоз були налякані народним гнівом. Але потім почався відкат назад, а всі провали в реформах списувалися на війну.

"На жаль, Зеленський поки теж не продемонстрував ефективність виконання своїх передвиборних обіцянок. Йде війна за перерозподіл фінансових потоків, а для пересічних людей, для малого бізнесу вводяться нові податки і побори. Природно, такий приклад не може служити зразком, підштовхуючи громадян Росії до боротьби з режимом. У деяких сферах, в тому числі спрощення ведення бізнесу і боротьби з корупцією, Росія навіть демонструє великі успіхи. Так що світла в кінці тунелю я поки не бач ", — зізнався експерт.

Зате він бачить зміну позиції Заходу, який так само розчарований провалом реформ в Україні, як і багато наших громадян.

"Захід не розуміє, навіщо йому продовжувати нести фінансові втрати від санкцій, коли на горизонті маячить фінансово-економічний і геополітичний монстр в особі Китаю, який вміло користується ресурсами Росії і протистоянням Кремля із Заходом. Я вже не кажу про програш в інформаційному протистоянні з Кремлем, — зазначає Максим Ялі. — Росія не шкодує ресурсів на пропаганду, в якій Україна постає в образі "failed state" якраз через свого керівництва, яке знаходиться під зовнішнім управлінням. При цьому Кремлем завжди підкреслюється, що росіяни і українці — брати, а всьому виною — США і продажне керівництво України".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що готовий зустрітися з президентом Путіним, але у нього є одна умова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

5 липня 2021, 10:01

Русские, украинцы и белорусы - братья и один народ. Отколовшиеся от этого союза и примкнувшие в другую конгломерацию будут восприняты как предатели и прихлебатели. Личико, конечно, сделают улыбчивое, но последнюю шкуру снимут и будут презирать.


Новини