Головна Новини Світ Росія Путін заявив про перемогу: чи вдалося Росії стабілізувати ситуацію в Казахстані
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін заявив про перемогу: чи вдалося Росії стабілізувати ситуацію в Казахстані

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що його країна пережила "спробу державного перевороту"

10 січня 2022, 17:15
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін заявив про перемогу в понеділок, 10 січня, в захисті Казахстану від терористичного повстання, яке, за його словами, підтримується іноземними державами, і пообіцяв лідерам інших колишніх радянських держав, що очолюваний Москвою альянс їх теж захистить. Про це повідомляє Reuters.

Путін заявив про перемогу: чи вдалося Росії стабілізувати ситуацію в Казахстані

Державний прапор Казахстану приспущений на даху міської адміністрації в день жалоби за загиблими під час масових протестів - Reuters

Найбільше місто Казахстану Алмати повернулося до нормального стану після майже тижневих заворушень в найстабільнішій колишній радянській державі в Центральній Азії.

Люди прибирали сміття з вулиць, усе ще завалених згорілими автомобілями. Більшість магазинів знову відкрилися, громадський транспорт і регулярні рухи відновилися, а Інтернет у місті знову ввімкнули на кілька годин вперше за тиждень.

Згоріла під час повстання площа біля мерії міцно трималася силовиками і була закрита для відвідування. Поліція обшукувала автомобілі на блокпостах.

Минулого тижня Путін відправив десантників для захисту стратегічних об'єктів після того, як антиурядові демонстранти розгромили та підпалили громадські будівлі. Вважається, що десятки людей загинули в результаті зіткнень між силами безпеки та демонстрантами в містах по всій країні.

Швидке розміщення військ Росії продемонструвало готовність Кремля застосувати силу, щоб захистити свій вплив на колишній Радянський Союз, у той час, коли Москва також перебуває у протистоянні із Заходом через тисячі військових, зосереджених поблизу України.

Путін на віртуальному саміті військового альянсу колишніх радянських держав ОДКБ заявив, що цьому органу вдалося "запобігти підриву основ держави, повній деградації внутрішньої ситуації в Казахстані, заблокувати терористів, злочинців, мародерів та інші кримінальні елементи".

"Звичайно, ми розуміємо, що події в Казахстані — це не перша і далеко не остання спроба втрутитися у внутрішні справи наших держав ззовні. Заходи ОДКБ чітко показали, що ми не дозволимо розгойдувати ситуацію вдома", — сказав Путін. 

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив на саміті, що його країна пережила "спробу державного перевороту".

"Під виглядом спонтанних протестів вибухнула хвиля заворушень. Стало зрозуміло, що головна мета — підірвати конституційний лад і захопити владу", – сказав Токаєв. 

І Росія, і Казахстан зобразили заворушення як повстання, яке підтримується іноземними державами, хоча вони не сказали, кого вони звинувачують у його організації.

Як повідомляли раніше "Коментарі", президент Росії Володимир Путін звинуватив у насильницьких заворушеннях в Казахстані руйнівні внутрішні та зовнішні сили і заявив, що очолюваний Росією військовий альянс ОДКБ не дозволить повалення урядів своїх членів на території колишнього Радянського Союзу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини