Головна Новини Світ Росія Путін заявляє, що готовий до переговорів із Україною: про що це говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін заявляє, що готовий до переговорів із Україною: про що це говорить

Якщо Україна піде зараз на якісь домовленості з РФ, то це буде ретранслюватися як слабкість Києва та готовність прийняти ультимативні вимоги Кремля

1 листопада 2022, 10:47 comments3343
Поділіться публікацією:

Російський президент Володимир Путін під час показового брифінгу з журналістами вкотре порушив тему переговорів з Україною, запевняючи, що РФ до них готова. Про що говорять такі заяви? Чи реальні переговори в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Путін заявляє, що готовий до переговорів із Україною: про що це говорить

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

РФ переговорний процес потрібен для того, щоб "заморозити" конфлікт з метою виграти час, отримати певний перепочинок

Директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, екс-представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Донецькій та Луганській областях, правозахисник Павло Лисянський розмірковує так:

"РФ переговорний процес потрібен для того, щоб "заморозити" конфлікт з метою виграти час, отримати певний перепочинок. Можливо, переконати Україну піти на якісь домовленості, надавши тимчасово окупованим територіям статусу нейтральних чи ще якихось… Спроба повторити "Мінськ-2". Ми тоді віддали Дебальцеве, потім минуло 8 років безуспішних переговорів – і відбулося відкрите російське вторгнення. Така стратегія Кремля".

Крім того, продовжує експерт, після 24 лютого, коли розпочалося відкрите вторгнення в Україну, Росія намітила багато змін, зокрема ідеологічних. Але ідеологічні зміни в самій РФ зараз проводити не виходить.

"Не можна змусити людину любити "русский мир", якщо у неї примусово мобілізували когось із рідних та близьких – і на них уже прийшли похоронки. Яку б ідеологію влада не впроваджувала, за такого розкладу її ненавидітимуть. Тому Кремлю потрібний перепочинок ще й для того, щоб прокачувати свою країну, зокрема ідеологічно. Добити опозицію, що залишилася, агентів впливу, що діють врозріз з логікою путінського режиму. І остаточно опустити "залізну завісу", використовуючи політику ізоляціонізму заради насадження своїх переконань".

Паралельно з цим, зазначає Павло Лисянський, росіяни посилили тиск на Європу, загалом на світ, активізувавши всіх своїх агентів вплив, намагаючись схилити громадську думку на свій бік, домогтися зниження підтримки України у світі.

"Цим вони продовжать займатися, якщо ми зараз підемо на деякі переговори, – упевнений правозахисник. – Ми маємо мобілізувати громадянське суспільство в інших країнах на підтримку України. Тим більше, що в тій же Європі зараз багато наших біженців, вони можуть допомогти. Слід переконувати, проводити акції солідарності як нещодавно у Чехії. Але однієї Чехії мало. Важливо, щоб це було в усьому світі. Зрозуміло, що ближче до зими РФ посилить тиск на уряди демократичних країн, які нас підтримують з метою змінити їхню політику щодо України. І, якщо ми підемо зараз на якісь домовленості з РФ, то це буде ретранслювати як слабкість України, підштовхуючи Захід до згортання підтримки нашої країни".

Дані заяви Путіна – ритуал, суть якого показати, що РФ нібито договороспроможна та налаштована на світ

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес оцінює "миротворчі" заяви Путіна як ритуальні.

"Очевидно, що на даний момент немає простору для переговорів. Розумна позиція – залишати якийсь канал для комунікацій та надсилати опоненту сигнали про те, що, мовляв, ми відкриті для переговорів. Але ми дивимося на події, а не на слова. І бачимо, що продовжуються постійні атаки на критичну інфраструктуру України. І це не схоже на запрошення до переговорів. Тому позиція Путіна "ми готові до переговорів, а Україні – не готова" не витримує жодної критики. Росія не демонструє доброї волі до закінчення війни", – наголошує експерт.

Він також наголошує на ще одній путінській заяві – про те, що він не готовий публічно озвучити переговорну позицію РФ.

"Це викликає сумніви щодо реалістичності тієї конфігурації світу, яку може зараз запропонувати Росія, – вважає Енріке Менендес. – Українська позиція очевидна та законна – ми хочемо звільнити свої території, які були, порушуючи всі міжнародні норми права, анексовані Росією. Тут усе зрозуміло. На відміну від того, що пропонує країна-агресор. І це дає підстави вважати дані заяви Путіна – ритуалом, суть якого показати, що РФ нібито домовлена і налаштована на світ. Хоча насправді це далеко від правди. Звичайно, всім нам хочеться якнайшвидшого завершення війни. Але при цьому умови миру мають бути справедливими. На жаль, поки що на полі бою не створилися такі умови, які б дозволили нам домогтися саме справедливого світу".

Намагаючись якось закріпитися на території України, росіяни знову включать ядерний шантаж

Ветеран російсько-української війни, керівник військового відділу фонду "Повернися живим" Андрій Римарук звертає увагу, що все більше закордонних політиків, чиновників, бізнесменів усіх мастей намагатимуться посадити Київ за стіл переговорів з Москвою.

"Вже Ілон Маск пробував якимись своїми дивними твітами. Раз у раз подають голос європейські політики, включаючи колишніх. Знову і знову вкидає якісь пропозиції Туреччина. Постійні меседжі із московії. Але нічого ні в кого не виходить. І навряд чи вийде, – вважає Андрій Римарук. – Ми йдемо вперед, деокупуємо свої землі. А росіяни панічно відступають і панічно включають усі свої гауляйтерські лобістські ресурси, розкриваючи "консерви" по всьому світу з метою примусу України до переговорів".

За словами експерта, ще один із засобів такого примусу до миру на умовах Москви – ракетний та енергетичний терор.

"Я не виключаю, що намагаючись якось закріпитися на території України, росіяни знову включать ядерний шантаж. Що нам робити? Чи не зменшувати темпи, збільшувати свою активність на фронті. І, якщо буде потрібно, переходити кордон – і "мочити" росіян вже на їхній території. І говорити з ними не про мир, а про репарації", – наголошує Андрій Римарук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ООН вирішили не звертати увагу на вихід Росії із зернової угоди.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини