Головна Новини Світ Росія Путін змінює куратора «ЛДНР»: що це означає – до чого готуються у Кремлі
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін змінює куратора «ЛДНР»: що це означає – до чого готуються у Кремлі

Плани Путіна щодо Донбасу безпосередньо залежать від результату битв на полі бою

27 квітня 2022, 18:05 comments2860
Поділіться публікацією:

Перший заступник глави адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко став куратором відносин між Москвою та "ЛДНР", змінивши на посаді Дмитра Козака. Про це повідомляє російське видання "РБК" із посиланням на п'ять джерел. Що можуть означати такі рокіровки? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Путін змінює куратора «ЛДНР»: що це означає – до чого готуються у Кремлі

Володимир Путін та Сергій Кирієнко. Фото: з відкритих джерел

Будь-які російські фантазії щодо Донбасу можуть втратити актуальність вже у найближчому майбутньому

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Призначення Кирієнка, який займає високе становище в адміністрації Путіна, свідчить про те, що "проекту ЛНР/ДНР" приділятиметься серйозна увага. На даний момент саме "незалежність" цих квазі-утворень заявлена як мета "спецоперації". Очевидно, що будь-який формат "перемоги" керівництва Росії неможливий без формалізації у тому чи іншому вигляді захоплення Донбасу. І вони починають готуватися до цього захоплення".

За словами експерта, подібний процес не може не супроводжуватись заміною місцевих "еліт", які явно не відповідають навіть мінімальним вимогам інтелекту чи адміністративних здібностей.

"Можливо, завдання Кирієнка – прискорена інтеграція цих утворень до складу РФ. У будь-якому разі, зараз все це виглядає не більш ніж абстракція, бо реальна доля Донбасу вирішуватиметься на полі бою", – пояснює Петро Олещук.

Він акцентує, що завдяки неймовірним дипломатичним зусиллям президента України Володимира Зеленського наша країна отримала небачений раніше рівень міжнародної підтримки, що було формалізовано 26 квітня на саміті міністрів оборони більш ніж 40 країн світу.

"На ньому, фактично, було створено міжнародну коаліцію на підтримку України. І взяті зобов'язання щодо найширшої підтримки нашої країни озброєнням (у т.ч. і важким). Це принципово змінює ситуацію, – наголошує Петро Олещук. – У України з'являються реальні шанси не просто зупинити агресора, але й рішуче розгромити його на полі бою, чим і займуться найближчим часом ЗСУ".

Козак, мабуть, не виправдав довіру Кремля

Політолог Дмитро Воронков не вважає, що це рокування варто розглядати як обов'язковий сигнал до інтеграції "Л/ДНР" до складу РФ. Принаймні – офіційної.

"Швидше це говорить про можливу зміну політичної тактики. Козак мабуть не виправдав довіру Кремля, оскільки не зміг у ході мінських переговорів продавити кремлівські інтереси. Та й курування псевдореспубліками також виявилося не найсильнішою його стороною. А з урахуванням повномасштабної війни та впевненості Кремля у тому, що йому вдасться розширити окуповані території, вимоги до куратора автоматично суттєво підвищуються у господаря Кремля", – пояснює експерт.

Він нагадує, що одним із найважливіших нововведень Кирієнка на посту кремлівського куратора внутрішньої політики стало запровадження практики підготовки до найвищих посад, у тому числі майбутніх губернаторів.

"За Кирієнка лише за три роки (2017-2019) у Росії змінився 41 глава регіону. З його подачі також був створений всеросійський конкурс управлінців "Лідери Росії", що передбачає "пошук перспективних керівників нового покоління". У його зоні відповідальності була і підготовка, і проведення президентських виборів 2018 року, в яких за рекордної кількості виборців із приголомшливим результатом (майже 80%) переміг, звичайно ж, Путін, що стосується пропагандистського спрямування, то доречно буде згадати про практику виступів Кирієнка на неоголошених брифінгах у Кремлі перед пулом довірених ЗМІ, де сам Кирієнко іменувався як "анонім". Тобто технологія закидання в медіа потрібних Кремлю інформаційних "качок", але без вказівки конкретних особистостей, а лише з потрібним контентом. Таким чином, Кремль хотів нівелювати ризики підозр у своїх істинних – пропагандистських – цілях”, – розповідає Дмитро Воронков.

Іншими словами, продовжує він, Путін довіряє Кирієнку як технологу, "кадровику" та сірому "пропагандисту".

"Адже попереду, на думку Кремля, – величезна робота з промивання мізків тим українцям, чиї міста поповнили лави окупаційних Росією територій. Крім того, треба буде намагатися якось переконувати Захід, що все нормально. Малювати фейкові картинки та сюжети про те, що українці самі хочуть у РФ, за технологією з "Л/ДНР". Тільки тепер Захід переконати в справжності "референдумів" буде набагато складніше. Тим більше – після відкритої та повномасштабної агресії”, – зазначає політолог.

При цьому юридична інтеграція "Л/ДНР" в РФ все ж таки здається йому малоймовірною.

"Офіційна інтеграція нових територій до Росії означала б, що відповідальність за їхнє економічне, інфраструктурне, соціальне відновлення повністю і безальтернативно лягає на плечі РФ. Яка, до речі, тільки рухається до своїх гірших економічних часів на тлі санкцій. Тому в мене є сумніви в тому, що РФ на це піде. Але створити картинку "перемоги" в питанні обіцяного розширення кордонів "Л/ДНР" Кремль, звичайно, прагне", — пояснює Дмитро Воронков.

Україна, на його думку, на цю кадрову ротацію не може вплинути. І реагувати на неї не потрібно, упевнений експерт.

"А ось щодо псевдопарадів та псевдореферендумів реагувати треба активно, оперативно, голосно та масштабно, – вважає він. – Широкою інформаційною роботою – і із Заходом (лобіюючи нові санкційні пакети проти РФ), і з українцями, яким не пощастило потрапити під окупацію. Наші люди повинні знати і вірити, що все обов'язково буде — Україна! Що це тільки питання часу, що їх ніхто не покине. Саме це Київ зараз і робить. Тренд, у тому числі інформаційного опору, обраний вірний — і його в жодному разі не можна послаблювати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Офісі президента знайшли своє пояснення, чому у прикордонних з Україною Курській, Воронезькій та Білгородській областях пролунала серія вибухів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини