Головна Новини Світ Росія Путіна просять визнати "Л/ДНР": чи піде Росія на цей крок
commentss НОВИНИ Всі новини

Путіна просять визнати "Л/ДНР": чи піде Росія на цей крок

Проект ухвали внесли 11 депутатів Комуністичної партії на чолі з лідером Геннадієм Зюгановим

20 січня 2022, 16:32
Поділіться публікацією:

Депутати від Комуністичної партії Російської Федерації внесли до Державної думи проєкт постанови до президента Володимира Путіна з проханням визнати так звані "Донецьку" та "Луганську народні республіки".

Путіна просять визнати "Л/ДНР": чи піде Росія на цей крок

Володимир Путін - фото: kremlin.ru

Експерти проаналізували цю ініціативу для видання "Коментарі".

Ініціатива російських комуністів про визнання т.зв. "ДНР" і "ЛНР" не випадково з'явилися у нинішній складний переговорний період між Росією та колективним Заходом

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко впевнений:

"Потрібно усвідомлювати, що Російська Федерація, всупереч систематичним заявам про безальтернативність Мінських домовленостей, веде планомірну роботу з м'якого поглинання частини окупованої території Донбасу. Ми спостерігаємо там виключно карбованцеву зону, відбувається нелегальна економічна діяльність, яка зав'язана на країну-агресора. Минулого року понад 250 тисяч громадян України з ОРДЛО незаконно взяли участь у виборах до Держдуми РФ, понад 600 тисяч вже сидять із російськими паспортами. Чим більше минає часу з початку конфлікту, тим збільшуються дезінтеграційні процеси ОРДЛО та вільної частини України".

На думку експерта, ініціатива російських комуністів щодо визнання т.зв. "ДНР" і "ЛНР" не випадково з'явились у нинішній складний переговорний період між Росією та колективним Заходом.

"Тактично це використовується для посилення переговорних позицій РФ щодо українського питання зі США та іншими учасниками. При цьому повністю лягає на ту політику, яка реалізується росіянами на окупованій частині Донбасу не один рік. Ті самі комуністи виступають одними з кураторів російського управління в ОРДЛО, – наголошує Ігор Чаленко. –Ватажки окупаційних адміністрацій хоч і вступили у владну "Єдину Росію", проте для різкіших ініціатив у самому російському політичному полі продовжують використовуватися фактичні сателіти з КПРФ або ЛДПР на чолі з Жириновським".

На думку експерта, ця ініціатива може бути прийнята, оскільки є лише проханням до Путіна як глави зовнішньополітичного спрямування визнати псевдореспубліки. Тобто не має імперативної сили.

"Як на мене, якщо Росія таки офіційно прямо визнає т.зв. "ЛНР" і "ДНР" з їх "незалежністю", то ми побачимо реалізацію кримського, а не придністровського сценарію через спільний кордон з окупованим українським Донбасом. Водночас я сумніваюся, що офіційний Кремль форсуватиме цей процес саме зараз, – зазначає Ігор Чаленко. – Адже зараз ми бачимо проблиски чи не єдиного шансу реінкарнації роботи Нормандської четвірки".

Ця ініціатива означає, що РФ має запасний варіант виходу з конфлікту на Донбасі

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук упевнений, що цей крок російських комуністів варто розглядати як черговий мазочок у картині нинішніх переговорів між РФ та США/НАТО щодо "гарантій безпеки" загалом та українського питання зокрема.

"Ця ініціатива означає, що РФ має запасний варіант виходу з конфлікту на Донбасі, – вважає експерт. – І полягає він у визнанні "донбаських республік" з подальшою їхньою інтеграцією у свою юрисдикцію. Хоча де-факто вони й так давно у ній перебувають, але визнання на офіційному рівні стане остаточним розривом ОРДЛО з Україною, денонсацією Мінських угод. Чого не можна виключати, адже там уже чимало нових російських громадян (далася взнаки паспортизація). При цьому у багатьох по два паспорти – російський та український. Адже у РФ, нагадаю, подвійне громадянство дозволено".

Микита Трачук звертає увагу, що відповідний проєкт подали комуністи, а не єдинороси. Тому це виглядає як ініціатива окремої парламентської сили, яка може і не пройти.

"Хоч усім зрозуміло, що російська влада в ракурсі підвищення ставок на міжнародних переговорах просто використовує свої проксі у Держдумі. Мовляв, це не провладна сила запропонувала, а інші, але ми парламентська країна, у нас демократія, а тому розглядатимемо ці ініціативи поряд з іншими. Але я не думаю, що зараз РФ готовий визнати т.зв. "ДНР" і "ЛНР" як незалежні освіти, як не частини України. Адже за цим можуть бути повні дипломатичні розриви відносин між офіційними Києвом і Москвою, нові санкції. Тож скоріше це – саме підвищення ставок у переговорах між РФ і колективним Заходом. І до їх завершення таких різких кроків робити Кремль не буде", – прогнозує експерт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв – У боротьбі за Крим – рахунок на користь Кремля: чому українська влада опустила руки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини