Головна Новини Світ Росія РФ – диктатура, а Путін – диктатор: які наслідки резолюції ПАРЄ – що дивує
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ – диктатура, а Путін – диктатор: які наслідки резолюції ПАРЄ – що дивує

Цікаво, що диктатором визнано не тільки Путіна, а й Лукашенка, який всіляко підіграє Кремлю

13 жовтня 2023, 16:25 comments12268
Поділіться публікацією:

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) фактично визнала Росію диктатурою. Також вона закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність глави РФ Володимира Путіна після завершення його чинного терміну (наступні "вибори Путіна" намічені на березень 2024 року). Про що говорить це рішення? До чого може призвести? Чому прийнято лише зараз? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

РФ – диктатура, а Путін – диктатор: які наслідки резолюції ПАРЄ – що дивує

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Важливо, щоб кроки ПАРЄ були підкріплені документально

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова поділилася таким коментарем:

"Прийняття такої резолюції ПАРЄ – наслідок великої роботи української делегації, наших парламентаріїв, які поїхали на цю сесію. І, звісно, велика дипломатична робота на всіх рівнях: МЗС, законодавці тощо. Це, безперечно, перемога України".

Експерт зазначає, що диктатором визнано не лише Путіна, а й Лукашенка. І висловлює сподівання, що міжнародний трибунал, над створенням якого активно працюють наша країна та партнери, свого часу буде не лише над Путіним та його оточенням, а й над Лукашенком, як над співучасником агресії проти України.

"Правильними були б відповідні дії щодо Ірану, – вважає Олександра Решмеділова. – Думаю, це також питання часу".

За її словами, Рада Європи – це черговий майданчик, який своїми діями, резолюціями інституційно підтверджує, здавалося б, очевидні речі. Але дуже важливо, наголошує аналітик, щоб такі кроки були підкріплені документально. І кожна подібна резолюція, кожен подібний документ стає активом спільної великої роботи щодо виведення Путіна, ордер на арешт якого ще в березні видав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі з активної політики.

"Виборчий процес, який запланований у РФ на 2024 рік (як і всі вибори там останнього часу), це, зрозуміло, не свято демократії, а виключно імітація демократичних процедур. Але важливо дати зрозуміти, у тому числі всередині РФ, що Путін – остаточно збитий льотчик. І що для самих росіян вигідно шукати заміну, – пояснює Олександра Решмеділова. – Ну, а цивілізованому світу подається чіткий сигнал, що путінська Росія – не партнер, з нею не можна мати жодних справ, вона токсична. Крім того, такі резолюції можуть прискорити процес передачі заморожених активів російських на відновлення України".

Позиція євродепутатів схожа на роботу на публіку

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець вважає, що нинішнє рішення ПАРЄ говорить про повну зовнішню ізоляцію Путіна, яка різко посилилася з березня, коли МКС видав ордер на його арешт через депортацію українських дітей.

"Зараз мова вже навіть не про натяки, а про чіткий сигнал від європейських країн, що вони не визнають чергового терміну Путіна, – зазначає експерт. – Крім того, такі речі свідчать про зниження ваги Путіна навіть у РФ. Схоже, багато хто розуміє, що йому залишилося недовго. У тому числі за станом здоров'я, про що вже багато писалося-говорилося".

При цьому, продовжує Ростислав Кравець, фактично євродепутати намагаються у такий спосіб заробити певні бали на майбутніх виборах.

"На мій погляд, це більше схоже на роботу на публіку, – зізнався він. – Що заважало ухвалювати такі рішення раніше? Наприклад, 2020-го, коли в РФ переписували Конституцію "під Путіна", даючи йому можливість правити ще, як мінімум, до 2036 року. При тому, що при владі він з початку цього століття. Що заважало ухвалити жорсткі рішення щодо його режиму, коли Росія пішла на широкомасштабне вторгнення в Україну, вчинила тут безліч військових злочинів? Але чомусь диктаторство Путіна вирішили помітити лише зараз. Та ще й ув'язати це виключно з майбутніми виборами до РФ. Якби євродепутати були послідовними, подібні (а, по-хорошому, жорсткіші) декларації з'явилися б куди раніше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого прагне РФ новим загостренням на фронті – які перспективи в України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини