Головна Новини Світ Росія РФ оголосила перевезення жителів ОРДЛО в Ростовську область для участі у виборах до Держдуми: якими можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ оголосила перевезення жителів ОРДЛО в Ростовську область для участі у виборах до Держдуми: якими можуть бути наслідки

Щоб вибрати Держдуму РФ восьмого скликання, окупаційна влада завозитиме українців з Донбасу

11 вересня 2021, 13:00
Поділіться публікацією:

Депутати Верховної Ради підтримали в цілому постанову № 5497 про звернення до міжнародної спільноти у зв'язку з підготовкою електронних виборів до Державної думи РФ на території окупованого Криму, а також із залученням до виборчого процесу жителів непідконтрольних Києву частин Донецької та Луганської областей. Тим часом РФ оголосила перевезення жителів ОРДЛО в Ростовську область для участі у виборах до Держдуми. Чого домагається Росія таким залученням українців у свої вибори? Які методи використовує? Якими можуть бути наслідки? Якою може (повинна) бути реакція світової спільноти, України? На ці питання намагалися відповісти експерти "Коментарі-Україна".

РФ оголосила перевезення жителів ОРДЛО в Ростовську область для участі у виборах до Держдуми: якими можуть бути наслідки

Росія (фото з відкритих джерел)

Постанова Верховної Ради є правильним дипломатичним інструментом з підтримки лінії невизнання анексії Криму та впливу Росії на непідконтрольні райони Донецької та Луганської областей. Так вважає народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

"Подібні постанови приймалися і раніше. Звичайно, навряд чи загальна легітимність усієї Держдуми буде кимось не визнана. Однак в результаті дій української влади можуть постраждати депутати Держдуми, які обрані до Криму і Севастополя. Вони можуть втратити можливість відвідувати з офіційними візитами західні країни, бути включеними до складу міжпарламентських делегацій", — зазначає експерт.

Ігор Попов звертає увагу, що нові виборці з ОРДЛО прикріплені до Ростовської області, тому спеціальних заходів впливу на обраних депутатів від Ростовської області домогтися навряд чи вдасться.

"Хоча окремих обмежень та санкцій за зразком кримських можна вимагати в разі обрання до Держдуми когось із представників невизнаних адміністрацій " ДНР/ЛНР", — вважає експерт.

За його словами, навіть участь у голосуванні 100 тисяч нових виборців не дуже змінить загальний результат по Ростовській області. Тому роздача паспортів і залучення до голосування — це більше про прив'язку ОРДЛО в РФ, а також заготівлі плацдарму для можливої "гуманітарної інтервенції для захисту російських громадян, які компактно проживають на цій території", резюмує Ігор Попов.

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко впевнена: організацією участі у виборах РФ демонструє, що для її політичного керівництва не мають значення заяви та реакції міжнародних організацій.

"У ситуації є як мінімум два складники, — зазначає Юлія Тищенко. — Перший — адмінресурс для голосів за "єдиноросів" і "справедливоросів"". Другий — поглиблення "інтеграції Донбасу" в РФ".

Вона також вважає, що ми бачимо підготовку до реалізації сценарію "там наші громадяни, яких РФ буде "захищати" в разі сценаріїв подальшої ескалації".

Аналітик впевнена, що така ситуація ще більше спотворить результати "виборів" у РФ. Крім того, усе це свідчить про відсутність будь-яких кроків з боку Росії в реалізації тих же Мінських угод.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський прокоментував наміри Росії залучити громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, до виборчого процесу в Росії, а саме на виборах до Держдуми РФ. Раніше в Москві заявили, що опрацьовують питання голосування жителів Донбасу, що мають російські паспорти, на виборах до Держдуми РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини