Головна Новини Світ Росія РФ погрожує роздати союзникам ядерку: як світ «розбереться» із цим «бардаком»
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ погрожує роздати союзникам ядерку: як світ «розбереться» із цим «бардаком»

РФ потрібно ставити на місце, вважає політолог Олексій Копитько та додає, на столі є два варіанти

17 червня 2024, 17:43
Поділіться публікацією:

Формально на саміті миру розглядалося три питання. Як зазначив політолог Олексій Копитько, основний зміст, заради якого всі й зібралися – це "продовольство" (гарантії свободи судноплавства) та "ядерна безпека" (нові правила розповсюдження ядерної зброї).

РФ погрожує роздати союзникам ядерку: як світ «розбереться» із цим «бардаком»

Ядерна зброя РФ

По-перше, каже експерт, ще 2021 року українська сторона у публічній формі звертала увагу партнерів, що Росія у Чорному та Азовському морях знищує саму ідею свободи судноплавства. А якщо можна одним в одній точці світу, значить, можна буде й іншим. Що вже наочно доводять інші товариші руками хуситів, додав політолог.

Якщо приблизно не покарати порушника, хаос на морських комунікаціях стане новою нормою. Розвиток безпілотних технологій на порядок здешевлює точку входу в процес для різноманітних лиходіїв. Авіаносці – це чудово. Але є нюанси. І ця проблема стосується всіх",
— наголосив Копитько.

По-друге, нагадує він, Україна добровільно віддала ядерний арсенал в обмін на джентельменські обіцянки. Причому, додає експерт, "джентльмени" забрали не тільки ЯО, а й намагалися максимально стерилізувати українську армію від усього, що далеко стріляє, дивом зберегли "Точки-У".

"Повномасштабна агресія одного з "джентльменів" відразу підняла до небес запит на володіння своїм ЯО у всіх, хто раніше вагався. Тепер ніхто нікого не переконає, що є якісь гарантії. І Росія, опинившись у стратегічному безвиході, почала розігрувати цю карту. У лютневих статтях товариш Караганов прямо написав – Росія готова роздавати ядерну зброю своїм друзям. У підкріплення тези на арену було викликано спеціально навченого Лукашенка",
— пише політолог у Фейсбуці.

На його думку, присутність товариша Караганова живцем разом із Путіним на форумі в СПб напередодні саміту світу – це сигнал з боку РФ, що вся ця ядерна риторика є актуальною. Кремль намагається спозиціонувати БРІКС як дилерську структуру з блек-джеком та ЯО для своїх.

"Чому в Європі у всіх, крім ядерного Макрона, сіпаються очі. Бо немає відповіді. На тлі всього цього у багатьох на планеті виникає питання до світових гегемонів: товариші гегемони, або виконуйте свої гегемонські обов'язки та розберіться з цим бардаком, або бути бідою",
— вважає експерт.

За його словами, є два шляхи розібратися з бардаком.

"Перший – "звичайно, так не можна, агресія це погано. Але давайте в цьому випадку (з Україною) підемо назустріч агресору, щоб потім знайти якісь рішення на благо всього світу". Цей варіант підкуповує тим, що не треба сильно напружуватися, всі витрати несе жертва агресії, ризики переносяться в майбутнє. Слабке місце: а хто в нього повірить, якщо агресор не покараний? У чому страховка від повторення? Може краще перекинутись туди, де роздають ЯО?"
– каже експерт.

Другий шлях – покарати агресора. Але, як вважає експерт, мінус у необхідності робити зусилля та ризикувати прямо зараз, натомість є якась логіка, в яку вірять.

"Україна – це точка, де можна все це вирішити, щоби не вирішувати потім скрізь, у т.ч. — у себе вдома. Навіть ті, хто не підписав підсумковий документ (і ті, хто не був присутнім), точно розуміють ціну питання. Це не Херсонська та Запорізька область. Це їхня особиста шкура. Саміт суттєво прискорив розумові процеси",
— підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про головні підсумки саміту у Швейцарії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини