Головна Новини Світ Росія РФ розв'язала енергетичну війну проти Європи та України - міста можуть залишитися без світла й тепла: що говорять експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ розв'язала енергетичну війну проти Європи та України - міста можуть залишитися без світла й тепла: що говорять експерти

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук впевнений, якщо не застосувати сукупність певних заходів, ми можемо зіткнутися з загрозою спорадичних, хаотичних локдаунів та блекаутів

29 жовтня 2021, 17:20
Поділіться публікацією:

Росія розгорнула енергетичну війну проти Європи загалом (примушуючи до сертифікації "Північного потоку-2" шляхом зниження постачання газу) та України зокрема. Так стало відомо, що з 1 листопада Російська Федерація зупиняє постачання енергетичного вугілля марки А (антрацит) та П (пісне) в Україну.

РФ розв'язала енергетичну війну проти Європи та України - міста можуть залишитися без світла й тепла: що говорять експерти

Північний потік-2 - фото з відкритих джерел

Експерти проаналізували ситуацію для порталу "Коментарі", розповівши також, як на неї слід реагувати українському керівництву.

Все, що відбувається, стало наслідком некомпетентності та низки помилок з боку української влади, а також зовнішніх факторів 

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук упевнений, що енергетична криза стала наслідком низки зовнішніх та внутрішніх чинників. На його думку, Україні в короткостроковий термін слід вжити низку заходів, щоб ситуація не стала катастрофічною. Серед таких заходів.

1. Перехід усіх середніх та вищих навчальних закладів на весь опалювальний сезон, тобто до середини квітня, на онлайн-навчання. Більше того – всі бюджетні установи (крім медичних установ та тих, що належать до критичної системи управління країною та територіями) мають перейти на діяльність в онлайн-режимі. Або максимально скоротити кількість днів та годин діяльності співробітників безпосередньо в офісах. Дошкільні заклади мають скоротити час своєї діяльності. Все це дозволить скоротити ризик захворюваності на ковід, а також скоротить споживання теплової та електроенергії. У зазначених установах у неробочий час має знижуватись обсяг подачі теплоносія в автоматичному (або ручному) режимі. З огляду на те, що бюджетною установою газ пропонують купувати в рази дорожче, ніж домогосподарствам (останні, нагадаємо, отримують його приблизно по 8 грн за кубометр від "Нафтогазу"), це ще й суттєва економія бюджетних коштів.

2. Продовольчі магазини під час пікового навантаження на енергосистему (з 7:30 до 10:30 та з 19:30 до 22:30) повинні відключати холодильне обладнання, електропечі тощо. Підприємствам громадського харчування також слід скоротити до мінімуму споживання електроенергії під час пікового навантаження на енергосистему.

3. Підприємства харчової промисловості, особливо хлібопекарські, які використовують значні обсяги електроенергії, повинні здійснювати виробництво продукції з 22:30 до 7:30.

4. Найбільш енергоємні підприємства на період оголошення надзвичайної ситуації в енергетиці (йдеться про можливу зупинку росіянами транзиту газу через Україну, про припинення продажу нам електроенергії з інших країн) повинні призупиняти свою діяльність, знизивши споживання газу та електроенергії до мінімально можливого (узгоджується з Міненерго) . Частина виробництв може закритися – це факт. Важливо щоб це відбувалося не в хаотичному режимі, а прогнозовано, сплановано.

5. Дещо знизити температуру при подачі централізованого об'єму теплоносія в житловий сектор. А навесні відключити опалення, не чекаючи на стійкий середньодобовий температурний режим вище 8.

6. Продумати, як збільшити заповнення підземних газових сховищ (ПГГ), що знаходяться на Півночі та Сході України, підстраховавшись на випадок припинення транзиту російського газу та необхідності розгортати його постачання у реверсному режимі (з найпотужніших ПГГ у Західній Україні у бік Центру, Півдня та Сходу).

7. Враховуючи ризики здійснення диверсій на магістральних газових та електромережах, там необхідно ввести на весь опалювальний сезон режим цілодобового посиленого контролю та охорони.

"Якщо не застосувати сукупність цих заходів, ми можемо зіткнутися із загрозою спорадичних, хаотичних локдаунів та блекаутів. Коли в автоматичному режимі почне вимикатися енергосистема. І деякі міста можуть залишитися без тепла та світла", – застерігає Борис Кушнірук.

На його думку, все, що відбувається, стало наслідком некомпетентності та низки помилок з боку української влади, а також – через низку зовнішніх факторів, включаючи енергетичну війну, яку розв'язала Росія.

"Якщо РФ не зупинить транзит, якщо його забезпечуватиме в обсягах, зазначених у контрактах, все не так страшно. Але є інші ризики, – зазначає експерт. – У нас суттєві проблеми з електроенергією. Вугілля на ТЕС та ТЕЦ у 4 рази менше, ніж потрібно. А калорійність його – нижча за норму. Тобто його ще недостатньо, ніж ми думаємо, щоб забезпечити електроенергією населення та економіку. І на цьому тлі з'являються повідомлення, що РФ припиняє нам постачання енергетичного вугілля. Думаю, російське керівництво зацікавлене у хаосі в Україні, зокрема у знесенні режиму Зеленського. У Кремлі остаточно зрозуміли, що не змогли схилити й нову українську владу піти на умови РФ, зокрема, у вирішенні конфлікту на Донбасі. Тому фактично відкрито кажуть, що зацікавлені у зміні влади в Україні. І хаос цьому може сприяти. Якщо це ще й доповниться помилками Зеленського у політичній галузі ситуація погіршиться. А Банкова продовжує тиск на опозицію, звучать постійні заяви у стилі того, що влада готова піти на той самий арешт Порошенка. Все це може призвести до вибуху. Причому я не виключаю, що Зеленського до цього підштовхує його кремлівське оточення, яке зацікавлене у реалізації сценарію хаосу".

Ми бачимо продовження політики РФ щодо знищення української державності

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей вважає, що припинення постачання вугілля для української енергетики з 1 листопада – кремлівський шантаж. І "відповідь" за нещодавнє використання захисниками України на Донбасі ударного безпілотника "Байрактар".

"Ми бачимо продовження політики РФ щодо знищення української державності. Усі доступні для них методи. І підтвердження простої істини, що їм не потрібний Донбас – їм потрібна вся Україна. Плюс – черговий плювок у бік Заходу, в очах якого Кремль виглядає варваром, – наголошує Ігор Соловей. – Будемо сподіватися, що в Україні розуміли можливість такого демаршу і раніше. І підготувалися до нього".

На думку експерта, цей демарш Кремля може мати позитивні наслідки – Україна остаточно відірветься від Росії.

Раніше на порталі "Коментарі" - паливний ринок в Україні: як знизити залежність від РФ, і на що чекати найближчим часом. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

31 жовтня 2021, 13:04

Патріоти! Почніть менше красти, шахраювати, хитрувати.

Иван

30 жовтня 2021, 06:45

Смешные глупые мыздобулы))) Бздите? Правильно делаете, А как скакали, как песенки распевали! Что, не скачется, не поется? Погодите, это цветочки. Все ваши прыжки и ужимки аккуратно записаны и каждый бандэрлог должен это знать.

Субъективно о объективном

29 жовтня 2021, 18:18

Ах, как плясали и прыгали на Украине, что соскочили с российской газовой иглы. Но "Северный поток-2" показал, что без российского газа Украина не сможет получить оргазм. Вот так-то, смiлывi та непереможнi! А ви агресор, ворог... Вороги це вы, проклятi народом не лохи та його шавки.


Новини