Головна Новини Світ Росія РФ все більше перетворюється на тоталітарну державу: чим це загрожує світові та самій Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ все більше перетворюється на тоталітарну державу: чим це загрожує світові та самій Росії

Репресії, посилення культу, цілковита ізоляція від цивілізованого світу - експерти розповіли, яке майбутнє чекає на росіян, як громадян тоталітарної держави

12 травня 2022, 14:50
Поділіться публікацією:

Після відкритого вторгнення в Україну, яке навіть сам Кремль не може зрозуміло пояснити (показові тут невиразні "путінські тези" від 9 травня), Росія з автократичної держави все більш явно перетворюється на тоталітарну. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що це означає, а також, до чого можуть призвести такі зміни.

РФ все більше перетворюється на тоталітарну державу: чим це загрожує світові та самій Росії

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Тоталітаризм, до якого зараз стрімко рухається Росія, не триватиме довго

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що Росія справді перетворюватиметься на тоталітарну державу. Але ця конструкція довго не встоїть, упевнена вона.

"Раніше центральна влада там контролювала всю вертикаль, не було реальних виборів, але були спроби створити хоча б видимість "суверенної демократії". Однак після вторгнення в Україну весь цей пропагандистський процес – про "нацистів", "зовнішню загрозу" тощо – неминуче обернеться в середину Росії. І це торкнеться не тільки вигадування нової символіки (всі ці V, Z і так далі), нових фейків про зовнішніх ворогів, а й призведе до жорсткості правил усередині РФ. Закручування гайок у рази сильніше, ніж раніше. Цензури набагато більш тотальної, ніж раніше. Пошуку внутрішніх ворогів, "зрадників" тощо. І в міру ізоляціонізму формуватиметься щось нове, сектантське всередині РФ. Коли очевидне економічне погіршення (санкції, результат іноземних компаній, зростання безробіття та інфляції з девальвацією рубля) обернеться нехай не голодом, але масовим зубожінням населення. І доведеться вигадувати нові фейки для обґрунтування війни та її наслідків. Нові шалені теорії, які пояснюють, чому жити треба саме так. Аж до культу здорового харчування (якщо утрируя – краще їсти траву та кору з російських берізок, ніж імпортні сири та балики) що з ним", – прогнозує Олеся Яхно.

На її думку, на росіян очікує новий культ, який оформлятиметься вже не лише на рівні найближчого оточення "вождя", а й на рівні всього суспільства. Країна буде закриватися у собі, йти всередину, закриватися якимось куполом. І щоб утримувати внутрішні процеси "в рамках", Кремль посилить силові, репресивні заходи. А його пропагандисти ще більшою мірою, ніж раніше, почнуть продукувати нову, паралельну реальність, упевнена аналітик.

"При цьому я думаю, що тоталітаризм, до якого зараз стрімко рухається Росія, не триватиме довго. 21 століття – не час таких конструкцій. Коли все буде погано, коли серед еліт гучніше звучатиме критика режиму – стрімко підуть руйнівні процеси. Зрештою, все закінчиться або революцією (бунтом), або постановкою питання про продовження існування РФ у тому вигляді, в якому вона існує зараз", – попереджає Олеся Яхно.

Вона підкреслює – все те, що Росія починала на Донбасі (як було у 2014-му з розгулом там бандитизму, масовими захопленнями підприємств, грабежами магазинів, "віджатими" авто та квартирами тощо), може повторитися масштабніше в самій країні-агресорі. Злидні разом із війною, з певними процесами в елітах (де вже йде бродіння умів, відбуваються дивні самогубства, більше схожі на вбивства) призведуть до поступової хаотизації.

"Між тим, низка світових лідерів уже заявили, що знімуть санкції з РФ лише після повного досягнення миру та відновлення територіальної цілісності України. Тобто, не про якесь перемир'я, не про "перестати стріляти". А економічний ефект від санкцій точно буде довгостроковим, – зазначає Олеся Яхно. – Не виключаю, що якоїсь миті сама Росія шукатиме фігуру, зручну для переговорів із Заходом. Намагаючись якось знизити тиск санкцій. Але навіть якщо (а швидше – коли) це станеться, я впевнена, що РФ отримає ще й вимоги щодо не лише компенсації Україні всього збитку, не лише зміни свого режиму, а й – глобальної трансформації самої російської держави. Щоб більше війна, подібна до тієї, що РФ розв'язала проти України, ніколи не повторилася навіть у вигляді ризику".

Відбувається швидкий перехід російської держави з одного стану до іншого

Політпсихолог, волонтер Валентин Кім наголошує, що окрім спроб будь-якими способами виправдати власну агресію проти України, скинути будь-які моральні запобіжники, в Росії проходить ще одне потужне соціальне усунення. А саме – перетворюється з автократичної держави на тоталітарну.

"Моменти переходу намітилися досить давно, – каже експерт. — Але з початком широкомасштабної агресії у російської влади розв'язані руки. Вона може закручувати гайки ударними темпами. І ударними темпами переводити державу з автократичного в тоталітарний стан. І ми бачимо всі ознаки цього.

За словами експерта, авторитарна держава заохочує до пасивності громадян. Робіть, що хочете, тільки не лізьте у політику. Займайтеся власними проектами. Дуже часто російські інтелігенти в це і йшли – "я не займаюся політикою, мені важливіше науку, чи мистецтво, я просто знімаю кіно, просто пишу пісні" і таке інше. А в тоталітарній державі, акцентує Валентин Кім, важливим є заохочення мобілізації, політичної активності. І якщо в авторитарній державі влада насаджує байдужість громадян до політики, то в тоталітарній – заохочує одностайність та страх репресій.

"Якщо в авторитарній державі йде формальний підхід, то в тоталітарній – примусовий підхід, заборона говорити на багато тем, самоконтроль на місцях. Тепер верховна влада не зобов'язана контролювати, як відбуваються ті чи інші зміни. Знайдуться місцеві активісти. І репресії будуть уже не лише централізовані, а й на місцях. В автократичному режимі наймасовіше політичне "протистояння" з боку більш-менш активних громадян – це саботаж. Є якісь закони, але їх не можна виконувати. А за тоталітаризму процвітають доноси, цензура (не вибіркова, як за авторитаризму, а тотальна), масові репресії (а чи не виборче правосуддя, як із авторитаризмі). Відбувається швидкий перехід російської держави з одного стану до іншого", – пояснює експерт.

Він зазначає, що в цьому плані навіть економічні труднощі можуть бути прийнятними для суспільства.

"Зміна правил гри, впровадження терпимості до влади, самовиправдання за будь-які злочини, виключення можливості обговорення помилок владних, помножене на традиційний російський піетет перед владою, віру в її непогрішність – все це створює потужні умови для того, щоб Росія остаточно скотилася в тоталітаризм. І це дуже погано. Насамперед, для самих росіян", – резюмує Валентин Кім.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія готується до анексії півдня України: навіщо агресор озвучує свої плани – як завадити цьому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

12 травня 2022, 15:31

Навіть при такий концентрації зла, яке панує на Росії, всі її мешканці не обмежені в пересувані. Тобто, якщо хтось схоче врятуватись від небезпеки в іншій країні, йому не треба обирати: або безпека, або розлука з чоловіком, батьком, сином, братом на багато років. Навіть там нема радянської або КНДР-рівської залізної завіси, щоб утримати дешеву робочу силу для застарілих олігархічних заводів.


Новини