Головна Новини Світ Росія Ризик нового збройного конфлікту в Європі: НАТО планує переговори з Росією щодо контролю озброєння
commentss НОВИНИ Всі новини

Ризик нового збройного конфлікту в Європі: НАТО планує переговори з Росією щодо контролю озброєння

Пропозиція пролунала під час переговорів в Брюсселі між представниками НАТО та Росії

12 січня 2022, 19:30
Поділіться публікацією:

НАТО заявило в середу, 12 січня, що готове поговорити з Росією про контроль озброєнь і розміщення ракет, але не дозволить Москві накласти вето на амбіції України приєднатися до альянсу, попереджаючи про реальний ризик нової війни в Європі. Про це повідомляє Reuters.

Ризик нового збройного конфлікту в Європі: НАТО планує переговори з Росією щодо контролю озброєння

Заступник держсекретаря США Венді Шерман, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко та заступник міністра оборони Росії генерал-полковник Олександр Фомін під час Ради НАТО-Росія - Reuters

Пропозиція генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга стосувалась лише частки широких вимог, висунутих Росією, яка змусила Захід сісти за стіл переговорів, зібравши близько 100 000 військових біля кордону з Україною. Не відразу було зрозуміло, як відповість Москва.

Столтенберг заявив після чотирьох годин переговорів між послами альянсу та російською делегацією в Брюсселі, що НАТО не дозволить Москві диктувати заходи безпеки іншим країнам і створювати небезпечні сфери впливу.

"Існує реальний ризик нового збройного конфлікту в Європі. Є значні відмінності між союзниками по НАТО та Росією. Наші розбіжності буде нелегко подолати, але це позитивний знак, що всі союзники по НАТО і Росія сіли за один стіл і зайнялися предметними темами", — сказав Столтенберг на прес-конференції.

Росія заперечує плани вторгнення в Україну, але стверджує, що їй необхідна низка гарантій для власної безпеки, включаючи припинення будь-якого подальшого розширення НАТО та виведення сил Альянсу з держав Центральної та Східної Європи, які приєдналися до неї після холодної війни.

Заступник держсекретаря США Венді Шерман, яка очолювала делегацію США на переговорах з Росією в Женеві в понеділок, 10 січня, заявила, що не почула нічого нового від російської сторони в Брюсселі.

Вона сказала журналістам, що важко зрозуміти, чому ядерна Росія відчувала загрозу з боку свого набагато меншого сусіда і проводить навчання з бойового вогню поблизу свого кордону.

"Про що йдеться? Це про вторгнення? Це про залякування? Це про спробу бути підривним? Я не знаю, але це не сприяє досягненню дипломатичних рішень", — сказала Шерман.

За її словами, Росія не давала жодних зобов’язань щодо деескалації.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Столтенберг розповів про головну тему дискусії на переговорах НАТО та Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини