Головна Новини Світ Росія Росія знайшла дірку в санкціях для імпорту західних чіпів та продовження війни проти України: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія знайшла дірку в санкціях для імпорту західних чіпів та продовження війни проти України: деталі

Незважаючи на санкції, все більше комплектуючих західного виробництва потрапляє до російської військової техніки

8 вересня 2023, 14:25
Поділіться публікацією:

Російська Федерація збільшує імпорт критично важливих чіпів для війни проти України. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє видання "Foreignpolicy".

Росія знайшла дірку в санкціях для імпорту західних чіпів та продовження війни проти України: деталі

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Як стало відомо журналістам-розслідувачам, близько 98% транзисторів, мікрочіпів та більш спеціалізованих мікропроцесорів проходять через треті країни до Росії. Роком раніше цей показник дорівнював 54%. Наразі ця електроніка з'являється у військовій техніці, починаючи від ракет "Калібр" і закінчуючи танками Т-72.

"Такі компанії, як Intel, призупинили прямі поставки до Росії на початку війни через хвилю відходу бізнесу, але вони мало зробили для того, щоб запобігти реекспорту своєї продукції до Росії через треті країни", — йдеться в повідомленні.

При цьому в 2022 році Intel спостерігала зростання експорту критичних компонентів до Росії до 700 мільйонів доларів проти 500 мільйонів доларів попереднього року.

Також наприкінці лютого та на початку березня минулого року Texas Instruments відправила 36 поставок безпосередньо до Росії та шість додаткових поставок одному зі своїх авторизованих дистриб'юторів. Але також було виявлено ще майже 1300 відправлень, здійснених посередниками.

За даними Королівського Інституту Об'єднаних збройних сил, російські військові використовують понад 450 різних типів компонентів іноземного виробництва, і лише 80 їх підпадають під санкції США.

"Одна юридична лазівка дозволяє Росії придбати ці товари під виглядом подвійного використання — це стосується товарів як цивільного, так і військового призначення, — за допомогою чого компоненти іноземного виробництва розгортаються в нібито "мирному" проекті дослідження космосу в "Роскосмосі". Це лише один із багатьох методів, які росіяни використовують для імпорту передової електроніки", — йдеться у повідомленні.

У виданні наголошують, що на Китай припадало понад 87% російського імпорту напівпровідників у 4 кварталі 2022 року, що є приголомшливим стрибком у порівнянні з 33 відсотками за той же період 2021 року. Проте більше половини цих компонентів є китайськими.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини