Головна Новини Світ Росія «Російське НАТО» на межі розвалу: Путін розчаровує своїх союзників
commentss НОВИНИ Всі новини

«Російське НАТО» на межі розвалу: Путін розчаровує своїх союзників

Організація договору про колективну безпеку знаходиться на межі краху після вторгнення Російської Федерації в Україну.

10 травня 2023, 12:40
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Росія створила власну версію НАТО, яке складається з країн, що входили до складу СРСР. Після того, як Росія розпочала війну в Україні, Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) стає дедалі крихкішою. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Business Insider.

«Російське НАТО» на межі розвалу: Путін розчаровує своїх союзників

Путін та інші лідери ОДКБ. Фото з відкритих джерел

Члени "російського НАТО" за останній рік переконалися, що Росія не така сильна, як про неї говорили. Тепер вони не впевнені, чи зможе вона забезпечити їм ефективний захист, а деякі навіть мають занепокоєння, щоб не стати наступною жертвою РФ.

Після нападу на Україну, Росія ставала все більш ізольованою на міжнародній арені, одними з небагатьох союзників Путіна стали країни-члени ОДКБ. Окрім Росії, ОДКБ складається з Вірменії, Казахстану, Білорусі, Киргизстану та Таджикистану, які колись були частиною Радянського Союзу.

Останні місяці демонструють, що країни-союзники Путіна все більше відхиляються від Росії. Наприклад Казахстан надав допомогу Україні. Вірменія звернулась по допомогу до Франції, після того, які не отримала схвальної відповіді від ОДКБ щодо регіонального конфлікту. В Організації договору про колективну безпеку існує пункт, подібний до статті 5 НАТО, однак після нападу на Вірменію, ОДКБ його проігнорувало. Казахстан та Вірменія також проголосували за резолюцію ООН, яка визнає російську агресію проти України.

Експертка з Росії та пострадянських держав Бірмінгемського університету Ярослава Барб'єрі зазначає, що після нападу РФ на Україну, репутація Росії як захисника в регіоні різко впала. Натомість країна більше розглядається як дестабілізатор безпеки в регіоні. Окрім того, російські мігранти тікаючи їдуть переважно в країни ОДКБ, що створює несприятливу внутрішню ситуацію в цих державах.

"Його (Путіна) здатність бути лідером у регіоні ставатиме все слабшою, і він буде все більше оточений державами, які диктуватимуть умови Росії. І це дійсно не те, що може прийняти режим Путіна", – вважає Ярослава Барб'єрі.

Таким чином Якщо експерти прогнозують розвал альянсу, якщо Росія не переможе в Україну. Єдиним винятком може стати Білорусь, яка майже повністю залежить від Росії і допомагає у війні проти України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на парад до Путіна приїхало кілька лідерів пострадянських держав.

Також "Коментарі" писали про прем'єра Британії Ріші Сунака, який назвав промову Путіна на військовому параді жахливою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини