Головна Новини Світ Росія Російсько-білоруські навчання: що задумав Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Російсько-білоруські навчання: що задумав Путін

Експерти пояснили, які можуть виникнути ризики для України

9 березня 2021, 14:38
Поділіться публікацією:

У березні на території РФ і Білорусі відбудуться російсько-білоруські навчання. "Коментарі" дізналися у експертів, яку небезпеку вони несуть, а також — чи є шанс, що Росія використовує ситуацію для того, щоб збільшити кількість своїх військових в Білорусі на постійній основі.

Російсько-білоруські навчання: що задумав Путін

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Кремль вирішив ще більше активізувати співпрацю з Білоруссю"

Сьогоднішні відносини Москви і Мінська повинні розглядатися в більш широкому контексті, де Росія бачить себе в стані так званого "холодного конфлікту" із Заходом. Так вважає експерт-міжнародник, глава правління неурядової організації "Майдан закордонний справ", член Політради парії "Сила і Честь" Олег Білоколос.

"При цьому, для уважного спостерігача не буде секретом те, що Росія і Білорусь вже досить давно, і як сьогодні говорять в Білокам'яній — "щільно" працюють над постійним зміцненням різно планового взаємодії збройних сил. Є підстави вважати, що останнім часом Кремль вирішив ще більше активізувати співпрацю з Білоруссю на цьому напрямку", — підкреслює Олег Білоколос.

На його думку, саме в цьому ключі й слід розглядати інформацію про чергові спільні російсько-білоруські навчання повітряно-десантних військ Росії і Сил спеціальних операцій збройних сил Республіки Білорусь.

"Ми повинні враховувати ймовірність широкомасштабного наступу російських військових"

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко вважає, що проконтролювати переміщення російських військ територією Білорусі можна.

"Для цього у нас існує Головне управління розвідки Генштабу, інші розвідувальні служби. До того ж — співпраця з колегами з Польщі, Литви, США та інших країн НАТО, — пояснює він. — Але щоби РФ залишила в Білорусі війська, їй не потрібно проводити навчання. Лукашенко, значно ослаблений після протестів, вважає, що російські збройні сили можуть його підтримати, якщо ситуація погіршиться. Путін йому це нібито пообіцяв ще в минулому році. Тому вважати, що Росія чекає навчань для того, щоб ввести війська в Білорусь — наївно. Вони можуть туди пройти в будь-який момент. І вже там є. Можуть надіти шеврони білоруської армії, причепити на техніку білоруські номери. Це для росіян — звичайна практика".

Павло Жовніренко впевнений, що ми повинні враховувати ймовірність широкомасштабного наступу російських військових.

"І з боку Білорусі, і з боку окупованої частини Донбасу, і з боку анексованого Криму, і з боку контрольованого Росією Придністров'я. Як і власне з боку українсько-російського кордону. Це потрібно розуміти — передавати відповідні сигнали світовій спільноті та максимально зміцнювати свої нацбезпеку й оборону", — резюмує голова правління Центру стратегічних досліджень.

Як раніше повідомлялося, експерти пояснили загострення на Донбасі та безвихідь у переговорах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини