Головна Новини Світ Росія "Роснефть" планує змінити європейський нафтовий ринок: на що Росія робить ставку
commentss НОВИНИ Всі новини

"Роснефть" планує змінити європейський нафтовий ринок: на що Росія робить ставку

Російська «Роснефть» робить ставку на гіганта «Восток», щоб змінити європейський нафтовий ринок

23 грудня 2021, 18:31
Поділіться публікацією:

Росія зробила ставку на свій найбільший нафтовий проект з часів розпаду Радянського Союзу, щоб відтіснити конкуруючу близькосхідну, західноафриканську та американську нафту на основних європейських ринках і забезпечити вкрай необхідні прибутки. Про це повідомляє Reuters.

"Роснефть" планує змінити європейський нафтовий ринок: на що Росія робить ставку

"Роснефть" - фото з відкритих джерел

Очікується, що проект "Восток" під керівництвом "Роснефті" на нових північних нафтових родовищах Росії до 2030 року дозволить видобувати та експортувати до 2 мільйонів барелів на добу – рівень, який відповідав самотлорському західно-сибірському родовищу в 1970-х і 80-х роках.

Видобуток, який можна порівняти з усім ринком нафти в Північному морі, який становить приблизно від 1,8 мільйонів до 2 мільйонів барелів на добу, буде впроваджуватися поетапно.

Навантажувальний термінал "Восток" у Єнісейській затоці на півострові Таймир буде перевантажувати 600 000 баррелей на добу, або близько 15% від загального обсягу російської продукції, що дорівнює поточним завантаженням з найбільшого російського балтійського порту Приморська.

У 2024 році очікується, що президент Володимир Путін, близький соратник генерального директора "Роснефті" Ігоря Сєчина, буде балотуватися на переобрання.

Будь-яке збільшення надходжень буде особливо корисним для фінансування плану державних витрат у розмірі 400 мільярдів доларів, якими Путін прагне зробити Росію однією з провідних економік світу до кінця цього десятиліття.

Однак попит на нафту невизначений, оскільки світ намагається відмовитися від викопного палива, щоб обмежити глобальне потепління, і очікується, що багато європейських нафтопереробних заводів зменшать обсяги виробництва.

Щоб спробувати вирішити занепокоєння покупців щодо стійкості, "Роснефть" заявляє, що зменшує свій вплив на навколишнє середовище, використовуючи енергію вітру та попутного газу для живлення операцій з видобутку нафти.

У відповіді на запит Reuters у "Роснефті" заявили, що проект, серед акціонерів якого є світові трейдери Vitol і Trafigura, "успішно розвивається відповідно до затвердженого графіка", і відмовилися надати додаткові деталі.

Якість нового сорту нафти "Восток", назва якого ще не названа, буде схожа на якість північноморських сортів Brent і Troll.

За даними "Роснефти", він матиме вміст сірки менше 0,05% і щільність близько 40 градусів Американського інституту нафти (API), що робить його придатним для більшості нафтопереробних заводів у Європі.

Трейдери сказали, що вони цілком можуть віддати перевагу новій нафті "Восток", за умови, що вона очікуваної якості, порівняно з близькосхідними, африканськими та американськими сортами, які вони купують. Для іноземних трейдерів "Восток" створює ще й додаткову перевагу, адже транспортні витрати будуть нижчими.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Путін не дав гарантій того, що Росія не нападе на Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини