Головна Новини Світ Росія Російський суд різко відреагував на вимогу ЄСПЛ звільнити Навального
commentss НОВИНИ Всі новини

Російський суд різко відреагував на вимогу ЄСПЛ звільнити Навального

За словами судді, зазначена судова інстанція не є вищим судом для судової системи Російської Федерації

1 березня 2021, 11:08
Поділіться публікацією:

У Московському суді заявили, що Європейський суд (ЄСПЛ) з прав людини не є вищим судом для Російської Федерації і не має права давати якісь поради і вказівки. Раніше, ЄСПЛ вимагав від Кремля негайно звільнити ув'язненого опозиціонера Олексія Навального. Про це повідомляє видання "Українська правда".

Російський суд різко відреагував на вимогу ЄСПЛ звільнити Навального

Олексій Навальний - фото з відкритих джерел

Зокрема, суддя Дмитро Балашов заявив, що не може врахувати вимогу європейського суду, "оскільки зазначена судова інстанція не є вищим судом для судової системи Російської Федерації".

Балашов вважає, що ЄСПЛ не має права давати російським суддям "будь-які категоричні вказівки і втручатися в діяльність національних судів, пов'язану з виконанням вироків, що вступили в законну силу".

Як стверджує суддя, рішення ЄСПЛ було адресоване не судам, а уряду Російської Федерації, тому до судового розгляду про скасування умовного засудження відноситися не може.

Портал "Коментарі" вирішив дізнатися у експертів, наскільки така відповідь російського суду правомірна. Які наслідки можуть очікувати Кремль після таких заяв?

Росія практично ніколи не дотримувалася тих чи інших рішень ЄСПЛ

Політолог, співзасновник консалтингової компані Good Politics, помічник депутата Палати Громад в Канаді Кевіна Ламурьо (2019 р.) Максим Джигун зазначає: "Ситуація виглядає абсолютно логічно. Особливо, якщо згадати нещодавні заяви голови російського МЗС Лаврова щодо тріщини у взаєминах між ЄС і РФ і можливої подальшої конфронтації в цьому напрямку ".

За словами експерта, нічого іншого від РФ він не очікував.

"Практично ніколи вона не дотримувалася тих чи інших рішень ЄСПЛ. Тим більше, що ті носять рекомендаційний характер — і рідко можуть зобов'язати що-небудь робити в обов'язковому порядку тих чи інших країни. Тим більше Росію. Більш того — впевнений, що дане заяви ЄСПЛ по Навальному і відповідь Московського суду буде активно використовуватися в медійному плані російською владою, щоб показати конфронтацію. Будуть розповідати, що російське судочинство куди якісніше, ніж європейські норми, які "намагаються нав'язати РФ". Ще один інструмент гібридної війни проти цивілізованого світу, спроба посилити образ зовнішнього ворога ", — підкреслює Максим Джигун.

РФ повинна виконувати рішення ЄСПЛ

На думку політолога, голови платформи Єдиний координаційний центр Олега Саакяна, наслідки ігнорування рішень ЄСПЛ для РФ можуть політичні або дипломатичні.

"Росія прийняла примат (превалювання) національного права — над міжнародним. І в даному випадку російський суд користується тим, що йому дали парламентарії РФ. А вони взяли те, що було потрібно російському режиму ", — підкреслює експерт.

Разом з тим, нагадує Олег Саакян, РФ як член Парламентської асамблеї ради Європи (ПАРЄ), повинна виконувати рішення ЄСПЛ.

"Відповідно, є додатковий аргумент, що РФ повинна бути виключена з ПАРЄ, або проти неї слід застосувати якісь санкції", — резюмує політолог.

Раніше "Коментарі" розповідали, що Міжнародна правозахисна організація позбавила Навального статусу в'язня совісті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини