Головна Новини Світ Росія РосЗМІ продовжують брехати, підтримуючи Путіна: як змінилася російська пропаганда
commentss НОВИНИ Всі новини

РосЗМІ продовжують брехати, підтримуючи Путіна: як змінилася російська пропаганда

Російські ЗМІ фейкують реальність як таку, ситуацію на фронті, всередині РФ, у всьому світі постійно брешуть про все, що відбувається в Європі, США, в Україні

23 грудня 2022, 15:45 comments1663
Поділіться публікацією:

Російська пропаганда продовжує залишатися однією з найстійкіших опор путінського режиму. Як себе останнім часом веде російська пропаганда? Що змінилося? Чому? Про що це говорить? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

РосЗМІ продовжують брехати, підтримуючи Путіна: як змінилася російська пропаганда

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Російські медіа, які стали рупорами пропаганди, генерують неправду

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова ділиться таким спостереженням:

"Нещодавно Кремль опублікував відеозапис, на якому, як стверджується, зафіксовано візит президента РФ Володимира Путіна до так званої "зони спеціальної військової операції". Проте журналісти-розслідувачі запевняють, що це штаб військ Південного військового округу в Ростові-на-Дону. І саме цей штаб, за версією розслідувачів, у листопаді відвідував і міністр оборони РФ Шойгу. І тоді також стверджувалося, що він перебуває у зоні проведення так званої "спеціальної військової операції" (СВО). А "передові позиції російських підрозділів", на яких минулого тижня нібито побував Шойгу, насправді знаходяться за 75 км від лінії фронту, неподалік Армянська у тимчасово окупованому Криму. Інформація про "поїздки", які російське вище військово-політичне керівництво нібито здійснює на "лінію фронту", приїжджаючи, насправді, то до Ростова, то до Криму – це додатковий доказ фейковості і російської влади, і російської держави".

Вони, наголошує Тетяна Попова, фейкують реальність як таку. Ситуацію на фронті, усередині РФ, у всьому світі. Постійно брешуть про все, що відбувається в Європі, США, Україні. Відповідно – брешуть і про те, де знаходиться Шойгу і куди приїжджав Путін.

"Звичайно, їм нічого в цьому сенсі протиставити хоробрості українського президента, його готовності бути зі своїми воїнами у найгарячіших точках. І у відповідь на те, що Зеленський приїжджав до Бахмута, російська пропаганда відразу видала казку в стилі "а путін теж був на фронті". Це якийсь карго-культ (ситуація, коли людина бездумно копіює зовнішні ознаки інших, сподіваючись, що все тепер буде, як у них), який у росіян існує з приводу українців. Нещодавно один із військкорів зізнався, що у російських військових є карго-культ на кшталт "давайте зробимо, як у "укропів" – і тоді воно, можливо, працюватиме". Ось і тут схожа історія, вважає експерт. – І, звісно, це все не працює. Тому що російські солдати – не українські, Путін – не Зеленський, а Ростов – не Бахмут у сенсі лінії фронту. Тож – нічого нового. Російські медіа, котрі стали рупорами пропаганди, генерують неправду. І "героїчні поїздки на фронт" Путіна та Шойгу – із тієї ж серії".

Російська влада використовує медіа виключно для просування свого порядку денного, своїх інтересів, для власного зміцнення

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк зазначає, що пропаганда завжди працює з полем інтерпретацій. Відповідно створює картину, в яку повинен повірити той, хто її дивиться. Але російська пропаганда пішла ще далі, показуючи те, чого насправді немає, але у що хотів би вірити російський глядач.

Останнім часом, за словами експерта, це такі наративи:

— т.зв. "спеціальна військова операція" проходить успішно і за планом (при цьому цілі її постійно змінюються, розмиваючи розуміння, коли це все може завершитися);

— Росія воює не з Україною, а з умовним колективним Заходом, з НАТО (так легше виправдовувати поразки);

— Кремль все робить правильно, дбає за кожного росіянина, всі його дії виправдані.

"Російська влада використовує медіа виключно для просування свого порядку денного, своїх інтересів, для власного зміцнення. Як наслідок – російські ЗМІ перетворилися на рупори брехні, перекручування дійсності, створення паралельної реальності. Чого останнім часом стало трохи більше, так це "людожерства", цинізму, антигумманізму. Навколо одні вороги, українців треба знищувати і таке інше. Все заради виправдання тих звірств, які творить російська армія, ПВК "Вагнера" на українській території", – пояснює Тарас Семенюк.

Він підкреслює, що активно працювала і працює роспропаганда на Захід і на Заході. У тому числі, намагаючись досягти зниження підтримки України, особливо в ракурсі постачання озброєнь.

"Останнім часом використовуються оберти типу "словацька гаубиця зруйнувала житловий будинок", "французька/німецька/американська" зброя "вбила мирних жителів". Найчастіше росіяни самі здійснюють такі обстріли, а на камеру демонструють уламки, зібрані на фронті, у місцях влучення ЗСУ. Але тут, – зазначає експерт, – пропаганді важливо, пов'язуючи зброю з країною її виготовлення чи країною, яка передала її Україні, тиснути всередині цієї держави на болючі точки. Показувати, що, мовляв, це та їхня країна вбиває когось у цій війні. Але всі ці хитрощі працюють дедалі менше, а Європа, нарешті, почала позбавлятися російських телеканалів – розсадників брехні та ненависті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Пєсков пояснив, що мав на увазі Путін, говорячи про швидке завершення війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини