Головна Новини Світ Росія Санкції проти Росії та кінець путінського режиму: що відбувається і чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Росії та кінець путінського режиму: що відбувається і чого чекати далі

Що буде з Росією у найближчому майбутньому через санкції

9 березня 2022, 14:40 comments1017
Поділіться публікацією:

Через російське відкрите вторгнення в Україну , яке триває вже два тижні, через звірства путінських вояків, Росію вже накрив шквал санкцій. РФ стала найбільш підсканкційною країною у світі. І це явно не кінець економічних ударів, які буде завдано по агресору. І це явно початок кінця путінської недоімперії. Про це і не лише виданню "Коментарі" розповів заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко.

Санкції проти Росії та кінець путінського режиму: що відбувається і чого чекати далі

Фото ілюстративне / Pixabay

Росія перетворюється на резервацію

Щодня бачимо поступове наростання катастрофи путінської Росії. Своїми діями кремлівський фюрер не просто знищить власну армію та міф про неї. Він перетворює російський народ на ізгоїв, а свою країну – на резервацію, яку не можна буде порівняти навіть з Північною Кореєю.

Санкції проти Росії продовжують наростати. Аналітики вже підрахували, що за їхньою кількістю РФ вирвалася в безумовні лідери, обігнавши Іран, Сирію, Північну Корею та Венесуелу. Але ситуація змінюється щодня. З одного боку, різні країни вводять нові обмеження, а міжнародні приватні компанії продовжують йти з російського ринку і тиснути на російський бізнес і громадян за страшні злочини кремлівського режиму. З іншого — російське керівництво та бізнес адаптуватимуться, шукатимуть лазівки для обходу санкцій.

Наприклад, вони вже домовляються з урядами Вірменії, Грузії та Азербайджану, щоб перетворити їх на хаби для імпорту різних товарів до Росії та експорту російських товарів до інших країн. З напівпідпільним переклеюванням етикеток або зміною упаковки. У відповідь на це ключові партнери України перекриватимуть ці лазівки. Процес буде хвилеподібним і не таким швидким, як би нам хотілося.

Нафта і газ

8 березня США та Британія завдали чергового масштабного удару по російській економіці – запровадили заборону на імпорт російських нафти та газу.

Звичайно, це станеться не одразу, а до кінця поточного року. Але союзники вже провели переговори із Саудівською Аравією, Венесуелою та деякими іншими видобувними країнами, щоб стабілізувати ринок. США також продають частину своїх стратегічних запасів для заборони зростання цін.

Але вплив цих заходів буде не таким швидким, як потрібний Україні, де вже сьогодні помирають люди від обстрілів та голоду. Поки що ціни на енергоносії б'ють рекорди і дають Росії доходи. Спроби США зняти частину санкцій з Ірану в обмін на постачання іранської нафти на світовий ринок заблокував Ізраїль за допомогою Німеччини та Росії. Звісно, Ізраїль боїться посилення Ірану. Але Сполучені Штати продовжують роботу з іранського спрямування.

Високі ціни невигідні для більшості розвинених країн – від ЄС до Японії та Китаю. Німеччина та інші члени Євросоюзу будуть змушені скорочувати постачання російських енергоносіїв поступово – процес може тривати до двох років. Тому всім гравцям буде важливо швидше завершити війну в Україні та стабілізувати енергетичні ціни.

Крім цього, США ввели заборону на інвестиції в російську енергетику. Але навіть до введення цих санкцій більшість світових енергокомпаній уже заявили про те, що покидають російський ринок. Без іноземних технологій, переважно, американських, Росії практично неможливо зберегти колишній рівень видобутку. Тож у будь-якому разі частка РФ у світовому енергоринку падатиме. Китай і надалі купуватиме російські газ і нафту, але за найнижчими цінами, які дуже близькі до собівартості. Окупити трубопроводи, які вже збудувала Росія до Китаю, вона не зможе вже ніколи.

Так чи інакше, але підла агресія Росії проти України стала каталізатором переділу світового енергетичного ринку. Як відомо, нафта та газ були ключовими драйверами російської економіки, а імперські амбіції Кремля виросли до неймовірних розмірів саме завдяки нафтодоларам. І ці можливості неухильно скорочуватимуться.

Фінансовий ринок

Росія упевнено йде до радянської моделі. Ще недавно її фінансовий ринок був на порядок розвиненіший, ніж український. Близько 17% активного населення були учасниками ринку цінних паперів. Усі вони вже втратили свої вкладення – фондовий ринок фактично знищено санкціями.

Понад половину резервів російського Центробанку вже було заморожено попередньою хвилею санкцій. Тепер група американських сенаторів розробила законопроект, який передбачає заборону РФ використовувати також золоті запаси. Ймовірно, таке рішення буде ухвалено. Хоча навіть без нього в Росії досить мало варіантів на продаж великого обсягу накопиченого золота за прийнятною ціною.

Росіяни вже не можуть користуватися платіжними системами типу Apple Pay, Google Pay, картками Visa та Mastercard. Днями зупинила роботу і японська платіжна система JCB. Це означає, що росіяни не зможуть розплачуватись за кордоном та робити покупки у світових інтернет-магазинах. Альтернативним варіантом крім російської системи "Мир" поки що залишається китайська платіжна система UnionPay. Також поки що залишаються працювати платежі всередині Росії.

Падіння рубля продовжується. 9 березня курси євро та долара на Мосбіржі оновили історичні рекорди. У перші хвилини торгової сесії курс долара сягнув 113,8 рубля. При цьому в банках до 8 березня можна було купити в середньому за 150-160 рублів.

Але влада продовжує закручувати гайки. З 9 березня Центробанк РФ заборонив продаж валюти в касах банків, а з депозитів можна зняти лише долари і лише обсягом до 10 тисяч. З огляду на перспективи російської економіки це може означати майбутню конфіскацію валютних вкладів російського населення. Щоправда, російські банки вже відкривають рахунки у юанях, і, можливо, людям дозволять часткову конвертацію. У будь-якому випадку, розквітає чорний ринок і вартість долара та євро на ньому стрімко зростатиме.

Вплив на маси російських громадян

Тільки за перший тиждень санкцій у Росії подорожчали практично всі товари – від 1,4 до 3 разів. У міру прискорення згортання імпорту полиці магазинів будуть пустіти все швидше, а ціни зростатимуть все швидше. Тому вплив санкцій уже відчуває на собі все населення. А коштів для індексації зарплат та пенсій Кремль уже майже не має.

Відмова дорогих брендів від роботи з агресором або блокування Netflix особливо не підірве підвалини режиму. А ось поступове зникнення частини масових товарів відчуватиметься сильніше. Товарних запасів Росії, які є, вистачить ще на кілька місяців. Вже в першій половині літа дефіцит у ряді товарних груп мають відчути майже всі верстви населення. Китай та Індія не зможуть закрити усі потреби. Тим більше, що на них тиснуть США, від яких вони дуже залежні економічно.

І хоч спочатку найбільше постраждає російський середній клас, до кінця року через продовження зростання цін може відчути вже все російське населення.

Авіація

Десятки країн вже закрили небо Росії. Звичайно, РФ планує перетворити Туреччину, Саудівську Аравію та ще низку інших країн на хаби для організації польотів у всьому світі. Але ситуація з часом змінюватиметься не на користь Росії.

Виникає питання, а на чому росіяни літатимуть? До 28 березня іноземні лізингові компанії мають розірвати договори лізингу з російськими авіакомпаніями. З російського авіапарку в 980 літаків, 777 перебувають у лізингу, з них 515 із оцінною вартістю $10 млрд — у іноземних лізингодавців.

Британська влада вже заарештувала перший російський літак у рамках нового пакету санкцій, що включають можливість арешту будь-якого повітряного судна РФ. Літаки, що залишилися в Росії, без запчастин будуть повільно, але впевнено виходити з експлуатації. Навіть літаки російського виробництва буде дуже складно виготовляти без імпортних комплектуючих. Якщо зважати на масштаби російських територій, то настане час, коли деякі російські регіони будуть відрізані від нормального транспортного сполучення.

Імпорт комплектуючих та технологій

Проблеми для внутрішнього російського виробництва, у більшості галузей можна побачити з прикладу російського автопрома. Відхід багатьох світових автовиробників з ринку лише перша частина проблеми. Але російський АвтоВАЗ також оголосив про швидку зупинку роботи без імпортних деталей.

Важливо, що санкції кардинально ускладнять Росії обслуговування та виробництво нової високоточної зброї. Але так буде майже у всіх секторах. Без сировини, комплектуючих та обладнання дедалі більше підприємств зупинятимуть роботу та скорочуватимуть персонал. Російське верстатобудування зараз знаходиться не в найкращому становищі. Наведу найпростіший приклад: верстати з обробки дерева чи каменю в Росії практично не виготовляються.

За рік ці деструктивні процеси можуть торкнутися десятків мільйонів російських громадян – рівень безробіття неухильно зростатиме.
Якщо врахувати наміри Кремля "розкуркулювати" російських чиновників, то цей багаторічний базис режиму, який звик до ситого корупційного життя, також поступово перестане бути його опорою.

Путінська Росія впаде, а Україна вистоїть

У російського фюрера залишиться лише один вихід – закручувати гайки. І тут виникає велике питання: як довго це терпітимуть російські олігархи та чиновники, і коли вони знайдуть соратників серед російських силовиків для зміни режиму.

Неминуча військова поразка в Україні має прискорити цей процес. Для нас дуже важливо не послаблювати опір на всіх фронтах – військовому, економічному, дипломатичному та, звичайно, інформаційному.

Вже видно кінець путінського режиму. Коли це станеться, поки що сказати складно. Тільки неймовірно боляче, що до цього кінця він зможе завдати ще більшої шкоди нашому народові.

Але Україна точно вистоїть. І дуже важливо, щоб ми позбулися цієї небезпеки на сторіччя вперед. Це важливо заради наших дітей та онуків. Перед нашим народом стоятиме завдання не лише відбудувати та розвивати нашу країну. Важливо зберегти лідерство у світі, щоб спільними зусиллями перетворити Росію на демократичну та безпечну для нас державу. Це дуже складне завдання. Але ми повинні про це думати вже зараз.

Як повідомляв портал, експерти продовжують аналізувати для видання "Коментарі" причини та можливі наслідки російсько-української війни, а також ймовірні сценарії розвитку подій. Можливо Путін продовжуватиме ескалацію, адже його не цікавлять людські, економічні та репутаційні втрати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини