Головна Новини Світ Росія Санкційний тиск на Росію: чи ефект – як його збільшити
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкційний тиск на Росію: чи ефект – як його збільшити

Експерти пояснили, чому західні країни дають послаблення у санкційній політиці, а росія обходить заборони

15 липня 2022, 16:40
Поділіться публікацією:

Посли ЄС, як очікується, наступного тижня ухвалять черговий пакет санкцій проти Росії за її агресію проти України. Про це повідомив європейський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у Twitter. Чи ефективні вже запроваджені санкції? Які удари ще потрібно завдати РФ, щоб змусити її припинити війну?

Санкційний тиск на Росію: чи ефект – як його збільшити

Фото ілюстративне / Pixabay

Росія нівелює навіть наявні санкції

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев вважає, що слід звернути серйозну увагу навіть не на те, що ще додатково потрібно запровадити, а щоб дотримувалися вже введених санкцій.

"Тому що ситуація починає нагадувати концерт за заявками телеглядачів. Російська Федерація нівелює навіть санкції, що вже є, так чи інакше давлячи на Захід. Це і ситуація з транзитом до Калінінграда, і ситуація з турбіною для "Північного потоку" , яку Канада через російські. маніпуляцій має намір передати Німеччині, а та — РФ, також з'явилася інформація, що з списку санкцій виключили цілий перелік позицій (від добрив до медичного обладнання) — це війна! Росіяни вбивають наших громадян! того, що залишаться лише ті санкції, які не мають жодного негативного ефекту для країни-агресора", – зазначає експерт.

До того ж, продовжує він, ті санкції, які вже запровадили, не призвели до зменшення доходів РФ. За менших обсягів видобутку та продажу, за рахунок того, що почалося зростання вартості сировинних активів, росіяни отримують на сьогоднішній день більше виторгу.

"Так що треба перестати діяти напівзаходами в стилі — у танкері має бути не більше 49% російської нафти. Та її там взагалі не повинно бути! Тому що це кривава нафта, криваві гроші. Та сама історія зі SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів).Можна до нескінченності відключати банк за банком.Давно час просто відключати всю банківську систему РФ від SWIFT, зробивши там неможливими операції з іноземною валютою.А так росіяни просто переводять грошові потоки з однієї банківської організації в іншу.І продовжують успішно працювати, відмахуючись від подібних "санкцій" як від комариних укусів, — підкреслює Андрій Рязанцев. — Так що SWIFT для країни-агресора має бути відрубаний повністю. Енергетичне ембарго бути абсолютним — на вугілля, нафту, газ і так далі. Без викрутасів типу" -трохи ". Без розбавляючих коефіцієнтів".

На думку експерта, якщо реально працюватимуть навіть наявні санкції – їх може виявитися достатньо, щоб протягом півроку економіка Росії опинилася у вкрай складному становищі.

"Введення цінових обмежень за всіма видами підсанкціонних продуктів (якщо вони так необхідні світовому ринку) на рівні собівартості даної продукції — також адекватний варіант рішення. Тобто, не погіршувати економіку інших країн відсутністю продукції (перш за все — сировинної), яку виробляє РФ. Але ціна на неї має бути жорстко регламентована. Щоб жодних додаткових коштів на розвиток від таких продажів країна-агресор отримати не могла", – резюмує Андрій Рязанцев.

По економіці РФ санкції потужного удару не завдали

За словами голови Українського аналітичного центру, економіста Олександра Охріменка, чинні санкції не ефективні.

"На це вказують ті самі дані Росстату. Є невеликі втрати. Але в Росії вперше за останні 20-25 років спостерігається дефляція, а не інфляція. Так, експорт Росії впав. Але імпорт ще більший. У результаті бачимо божевільну ревальвацію рубля, — зазначає експерт. – Так, якісь товари зникли, з морального погляду – це проблема. Але не з економічного. Так, упав видобуток нафти та газу. Але не критично. По економіці санкції потужного удару не завдали. Скоріше породили деякі проблеми".

Олександр Охріменко наголошує, що ніхто не сперечається – санкції діють довго. Це стратегія, яка дасть довгостроковий ефект.

"Але виникає питання – наскільки довго? Одна річ – місяці, а інша – роки. Дехто каже, що санкції дадуть ефект через 10 років. А що нам робити? Воюватимемо ще 10 років? До того ж, – наголошує експерт, – треба виконувати чинні санкції. А там зараз купа винятків. І вони раз у раз додаються – ці самі винятки. Зрозуміло, що санкції б'ють і щодо економіки ЄС. Але ж так не робиться… Де газові санкції? Реальні – і одразу. У результаті Росію не просто не дотиснули, а навіть роблять це нескінченні винятки та поблажки".

Світ повинен на порядок денний ставити більш жорсткі удари по Росії

Політичний експерт Олександр Антонюк упевнений, що після чергового теракту, який влаштувала Росія – у Вінниці – світ має запроваджувати не просто санкції, а повне ембарго на все, чим торгує РФ. А саму країну-агресора слід визнати країною-терористом, торгувати з якою ніхто не може.

"Поки що ми бачимо відтягування процесу розвалу імперії зла, що сприяє продовженню війни. Санкції працюють, але дуже повільно. Вони не вирішують питання суттєво – не зупиняють агресора тут і зараз. Понад те, РФ лише збільшує інтенсивність обстрілів. Прицільно б'є по мирних громадянах. Вбиває дітей. І на цьому тлі 7-й та наступні за ним пакети санкцій виглядають цинічно. Захід обирає – чим торгуватимемо з РФ, а чим не будемо. Таке вимотування. Тоді як світ має на порядок денний ставити більш жорсткі удари по Росії. Саме як по країні-терористу", – наголошує Олександр Антонюк.

За його словами, санкційна політика має бути найжорстокішою. І включати ті країни, які використовує РФ для обходу санкцій.

"Росія має бути повністю ізольована. А ті, хто з нею співпрацює, вважатися посібником терориста, – вважає експерт. – Щоб навіть для Китаю, який зараз наживається на РФ, вона стала токсичною".

Як повідомляв портал, ще одна країна-ізгой визнала "ЛДНР".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 липня 2022, 16:11

Найбільший ефект, якщо Україна почне ставати добропорядною країною. Без корупції, шахрайства, брехні, пропаганди, ... . Гниле дерево, не дає гарних плодів. Оздоровлення починається з моменту визнання своєї хвороби та щірого каяття. Все це завдасть нищівного удару по ворогу. Наберіться сміливості брати відповідальність на себе - суспільства/держави, які відбулися. Інакше втрата країни за допомогою Зе-вироку.


Новини