Головна Новини Світ Росія Шиза міцнішає: про що говорить вирок журналісту Сафронову – чого чекати далі у Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Шиза міцнішає: про що говорить вирок журналісту Сафронову – чого чекати далі у Росії

Те, що відбулося в черговий раз показує, що в Росії немає ні свободи думки, ні свободи слова

6 вересня 2022, 16:25
Поділіться публікацією:

У понеділок, 5 вересня, російський суд засудив журналіста Івана Сафронова до 22 років колонії суворого режиму, визнавши його винним у "державній зраді" (нібито поділився зі службою зовнішньої розвідки Чехії держтаємницею про продаж РФ зброї на Близькому Сході). В той же день стало відомо, що Росія позбавила ліцензії "Нову газету", одне з останніх відносно незалежних ЗМІ країни-агресора. Про що говорять подібні кроки росвлади, до чого вони можуть призвести?

Шиза міцнішає: про що говорить вирок журналісту Сафронову – чого чекати далі у Росії

Іван Сафронов. Фото: DW

Будь-яка вільна думка в нинішній Росії не просто заборонена, а кримінально карається

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає, що абсурдний у своїй суворості вирок журналісту Сафронову автоматично нагадує часи сталінізму, коли виявляли міфічних агентів усіх розвідок.

"Причому цей абсурд цілком навмисний і демонстративний. Безглуздий вже сам вибір "ворожої розвідки" — чеської, тому що Чехія не прагне особливої конфронтації з РФ. А те, що "розголошені" журналістом відомості взято з Інтернету, лише завершує сюжет у стилі Кафки", – вважає аналітик.

На його думку, важливо, що Сафронов так і не схотів визнавати свою провину, тобто відмовився співпрацювати зі слідством.

"А ось це і є головним злочином за версією Кремля, – пояснює Олександр Кочетков. – Тобто Сафронову присудили фактично довічне ув'язнення саме за небажання співпрацювати, підкорятися владі, а не за уявну шпигунську діяльність. Під цим же кутом треба дивитися і на позбавлення ліцензії "Нової газети", яка й так само припинила свою роботу. Будь-яка вільна думка в нинішній Росії не просто заборонена, а кримінально карана незалежно від законів, а й від елементарного здорового глузду".

Чим менші успіхи у агресора на фронті, тим більше шукатимуть внутрішніх ворогів у самій Росії

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає закономірним, що в РФ набирає обертів політичний терор.

"Шиза у Путіна може дійти до того, що він репресіями дійде в нинішній Росії до рівня СРСР 1937 року, – прогнозує експерт. – Політичний терор починається із показово жорсткого засудження журналістів, активістів, політологів, чиновників. Тих, хто має певну громадську вагу. Що далі, то більше це переходитиме до регіонів. І почнуть садити навіть вчителів, які десь на уроці щось скажуть про "спецоперацію". Їм почнуть давати по 10 років за слова, сказані на уроці. І це лише посилюватиметься".

Чим менші успіхи у агресора на фронті, тим більше шукатимуть внутрішніх ворогів у самій Росії, пояснює Віктор Бобиренко. Це, зазначає він, закономірність диктаторських режимів.

"Причому "стрілочниками" оголошуватимуть уже не лише генералів, але всіх, хто пише чи говорить не путінськими лекалами, – упевнений аналітик. — Це не обов'язково призведе до того, що режим, закрутивши гайки по максимуму, викличе масові протести або сам звалиться під своїм тягарем, як колос на глиняних ногах. На жаль, такі режими можуть існувати десятиліттями, дедалі більше замикаючись у собі, стаючи країною ізгоєм. І в цьому сенсі цілком прогнозуємо дрейф РФ у бік Північної Кореї".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Херсонщині окупанти продовжують масово тікати від ЗСУ (ФОТО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини