Головна Новини Світ Росія Сі Цзиньпін принизив Путіна під час його перебування в Китаї
commentss НОВИНИ Всі новини

Сі Цзиньпін принизив Путіна під час його перебування в Китаї

Президент Китаю Сі Цзиньпін познущався над кремлівським диктатором Володимиром Путіним та його делегацією під час їх перебування в країні, відзначає політтехнолог Олексій Голобуцький

17 травня 2024, 17:30 comments2349
Поділіться публікацією:

Як відзначив політтехнолог Олексій Голобуцький, під час візиту Путіна до Китаю, було багато різних "брязкалець", як то розцяцьковані військові, підсвічені мотоцикли, пишні автівки, проте зустрічала кремлівського диктатора біля трапу лише член Держради Чень Іцінь.

Сі Цзиньпін принизив Путіна під час його перебування в Китаї

Путін і Сі

"Так само тонке, суто східне знущання Сі було у вітальній промові "Китай і Росія славляться древньою історією і блискучою культурою". Зважаючи на захмарну гордість китайців своєю 5000-річною державою (тому всіх інших з європейцями включно вони вважають західними короткожиттєвими варварами), така фраза про 300-річну державність і хоч якусь культуру Росії, причому тотально запозичену, в тому числі в Китаю, — це дійсно насмішка",
- вважає Голобуцький.

Окрім того, він звернув увагу на те, що новопризначеного голову російського Радбезу Сергія Шойгу навіть не хотіли пускати в Дім народних зборів через "підозрілість значка члена делегації". А ще, додає експерт, із тез китайської сторони зникло формулювання про "безмежну співпрацю" з Росією.

Отже, підкреслює експерт, непублічно було виставлено конкретні межі, які Китай не бажає перетинати, бо не вважає це вигідним.

В підсумку, підкреслює Голобуцький, дійсно не було значущих і конкретних результатів візиту величезної делегації Путіна. При цьому, кремлівський диктатор, розраховував на щось серйозне, якщо тягнув за собою аж стільки народу, хоча паралельно всіляко підкреслював приватний і дружній характер запланованої взаємодії з Сі.

При цьому, як відзначив експерт, підписання жодних значущих документів так і не анонсовано – і Путіну доведеться з цим змиритись. Зрештою, додає Голобуцький, економіка Китаю залежна від США і ЄС, обсяг торговельних взаємин з РФ статистично надто мало значить, щоб заради такого ризикувати жорсткими санкціями від крупних партнерів.

"Зокрема, щодо газогону "Сила Сибири-2" угода підписана не буде – бо Китаю не потрібна більша залежність від одного джерела енергоносіїв. Негативного досвіду Європи вистачило для висновків. Тому у формулюваннях це звучить "мають завершитись переговори" — але суто з російського боку",
— додав експерт.

Окрім того, Голобуцький звернув увагу, що щодо платіжної системи і прийняття платежів від російських контрагентів – теж про жодні угоди не чути. Китай, можливо, десь локально запровадить тимчасові механізми, однак про загальну угоду поки ні слова.

"Отже, головне досягнення зустрічі для Путіна – це, власне, сама зустріч. Китай продемонстрував світу, що Росія знаходиться в його орбіті. Путін продемонстрував, що підтримує стосунки з потужною державою, реалізація власних стратегічних інтересів якої на сьогодні передбачає певний обсяг продажів (а не передачі) Росії товарів подвійного призначення і конкретно зброї",
- підкреслив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Путін перебуває із візитом в Китаї. Там він зробив низку резонансних заяв, зокрема, і про переговори з Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини