Стало відомо, чому представники Глобального півдня їздять на поклон до Путіна

Глобальний південь переконаний, що Захід несправедливо звужує його місце у світі

Так званий Глобальний південь вважає, що його місце в світі несправедливо звужено, і його представники повинні отримати більше місця для формування глобального порядку денного, саме тому його представники і шукатимуть можливості взаємодіяти з путінським режимом. Через нього вони хочуть чинити тиск на Захід і досягти для себе більш справедливого світопорядку. Про це порталу "Коментарі" заявив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії Віталій Кулик.

При цьому, на його думку, проблема в тому, що Захід не знає, як реагувати на цей виклик. Там все ще думають, що все налагодиться, якщо завершити війну в Україні і повернути все до 2022 року.

"Насправді цей світ уже минув, його більше не буде існувати. Натомість нової моделі світопорядку в Заходу немає. І це є велика проблема, тому що завершення російсько-української війни можливо лише тоді, коли буде сформована "більша рамка", справді буде сформовано глобальний порядок з глобальними правилами гри, обов'язковими для всіх. Тоді можна буде говорити про закінчення війни в Україні. Цього поки що не спостерігається", - відзначив Кулик.

Саме тому, додає експерт, прем’єр Угорщини Віктор Орбан чи голова уряду Індії Нарендра Моді грають в цих умова у свою власну гру.

При цьому Кулик переконаний, що в умовах поляризації світу обмежити Росію, виключити її з комунікацій, провести повну міжнародну ізоляцію, в умовах нарощування протиріч між Глобальним півднем і Заходом майже неможливо. Зрештою, додає експерт, це і недоцільно це робити.

"Це лише втрата зусиль. Якщо Захід хоче це робити, якщо для Китаю, Індії та інших глобальних гравців у Заходу є аргументи і вони можуть забезпечити Глобальний південь, або якісь його елементи в своїх побудовах, то вони можуть це зробити", - заявив Кулик.

При цьому експерт вважає, що Україна повинна комунікувати з Глобальним півднем, проте у цьому питанні не все залежить від нашої країни.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в сучасних умовах Росію практично неможливо ізолювати, як колись вдалося ізолювати Північну Корею чи Іран.