Головна Новини Світ Росія Стало відомо, як росіяни могли отримати записи розмов німецьких генералів
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, як росіяни могли отримати записи розмов німецьких генералів

Активіст Олександр Снідалов у Фейсбуці розповів, яким чином могло здійснюватися прослуховування німецьких генералів в готелі Сінгапура, передає портал «Коментарі»

2 березня 2024, 17:44 comments1348
Поділіться публікацією:

За його словами, це могло бути все що завгодно: зламаний телефон генерала, зламаний wifi в готелі, зламаний постачальник звʼязку.

Стало відомо, як росіяни могли отримати записи розмов німецьких генералів

Прослуховування генералів

"Щодо телефонів і готелів не скажу, але достеменно знаю що сінгапурський оператор звʼязку використовує програмне забезпечення компанії Netcraker, щонайменше для підключення нових локації до послуг",
- розповідає активіст.

За його словами, компанія Netcracker дуже цікава: її головний офіс з США, сама належить японському NEC, але розробка продукту досі відбувається переважно в РФ, звідки походять і засновники.

Снідалов розповідає, що продукти з цієї компанії використовувала свого часу і Deutsche Telekom, і навіть Пентагон та Google в США. Щоправда, каже він, Пентагон відмовився від використання через скандал з доступом ФСБ до програмного коду проекту. Deutsche Telekom лише кілька років як припинив використання продуктів Netcracker. Singtel, за інформацією активіста, використовує досі. При цьому, додає він Netcraker досі використовує працю програмістів, що фізично знаходяться в Москві.

Яку інформацію могли скомпрометувати продукти Netcracker?

"Для прикладу в Singtel це могли бути параметри підключення абонентів до послуги інтернет через оптичні мережі та обладнання. Умовний готель міг використати Singtel для підключення до мережі інтернет, і параметри цього підключення могли бути скомпрометовані. Залежно від рівня інтегрованості готельних сервісів (тут можу лише спекулювати) скомпроментованими могли бути в тому числі і налаштування локальної мережі готелю, включно з точками доступу WiFi",
- розповів активіст.

Також він навів і інший прилад Deutsche Telekom, де використовувались схожі продукти Netcracker. Але на додачу в РФ розробили для DT спеціалізоване по збору, управлінню і анонімізації логів, які генерувались системами підключення нових абонентів. Тобто, каже експерт, потенційно мали доступ до параметрів підключення в тому числі урядових німецьких інституцій.

"Щоб ви зрозуміли всю красу ситуації в якій опинилось Deutsche Telekom: суттєва частина розробки систем підключення здійснювалась в російському підрозділі DT, який знаходився в Петербурзі. В 2022 підрозділ закрили. Але багато російських працівників просто перевезли до Берліна, де вони продовжують працювати на DT. Це лише два приклади того, як програмне забезпечення розроблене в Московії може давати русні перевагу у розвідувальних операціях навіть на третій рік після початку повномасштабної війни. І навіть в країнах НАТО"
, — розповів експерт.

При цьому він додав, що володіє інформацією, оскільки працював на Netcracker, а пізніше — на Deutsche Telekom.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про скандал із прослуховуванням німецьких офіцерів. Російські пропагандисти опублікували записи їх розмов. Канцлер Олаф Шольц уже підтвердив їх автентичність.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини