Головна Новини Світ Росія Стало відомо, завдяки чому Україна зуміла успішно атакувати російській НПЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, завдяки чому Україна зуміла успішно атакувати російській НПЗ

Протягом двох місяців Україна вразила 10 нафтопереробних заводів Росії. Прямі збитки країни-агресора становлять щонайменше 1,5 млрд доларів, повідомляє у Фейсбуці журналіст Юрій Бутусов

25 березня 2024, 12:20
Поділіться публікацією:

Протягом останніх двох місяців, починаючи з 24 січня, Сили оборони України підготували та провели масштабну операцію по ураженню стратегічної галузі російської економіки — нафтопереробним заводам. Завдяки якісному плануванню операцій, відзначив Юрій Бутусов, а також завдяки координації та високій якості дронів українського виробництва, було уражено десять нафтопереробних заводів, один завод скраплення та переробки газу, одна районна електростанція.

Стало відомо, завдяки чому Україна зуміла успішно атакувати російській НПЗ

Удари по НПЗ

Тобто, Сили оборони зуміли частково вивести з ладу або повністю зупинити — Туапсинський НПЗ, Нижегородський НПЗ, Рязанський НПЗ, Новокуйбишевський НПЗ, Сизранський НПЗ, Словянський НПЗ, Ільський НПЗ, Волгоградський НПЗ, Новошахтинський НПЗ, Куйбишевський НПЗ,  Усь-Лузський СПГЗ та Новочеркаську ГРЕС (трансформаторні підстанції).

Як відзначає Бутусов, удари були чітко сплановані, їх завдавали у найбільш вразливі місця, а саме: ректифікаційні колони.

"Прямий збиток від знищення цінного обладнання українські фахівці оцінюють близько 1,5 млрд доларів. Непрямі збитки — падіння потужностей нафтової промисловості РФ оцінюється понад 70 млн. тон на рік, що складає понад 25% усіх потужностей РФ",
— підкреслив Бутусов.

Такі дії українських військових уже привели до того, що ціни на бензин у Росії зросли на 50%, орім того, країна-агресор була змушена закрити експорт бензину. Також, відзначає журналіст, має місце скорочення видобутку на 500 тис барелів на добу (збитки по року можуть скласти до 12 млрд доларів). І ще, удари по НПЗ привели до значного скорочення постачання пального в ЗС РФ на території України.

При цьому, додав Бутусов, нова тактика нанесення ударів стала можливою тому, що влада профінансувала партію далекобійних дронів, а також було розроблено план їх застосування, координації одразу кількох структур сил оборони.

Вперше, каже журналіст, були виділені кошти державного бюджету на фінансування виробництва ударного безпілотника "Лють" — українського аналога іранських "Шахедів".  При цьому "Лють" була розроблена ще рік тому у 2023-му, ініціативно, без державного замовлення, але тривалий час уваги до цього проекту та належного фінансування не було.

"Але з січня 2024-го почалось фінансування і серійне виробництво. Дрони "Лють" з бойовою частиною у 50 кг показали свою високу бойову ефективність та надійність, стійкість до усіх засобів РЕБ ЗС РФ, велику дальність. Куйбишевський НПЗ був уражений на відстані 900 км, причому це дальність по прямій, а дрони по прямій не запускають, тобто реальна дальність значно вище",
— додав журналіст.

За його словами, атаки стали ефективними, тому що вперше в ході війни СБУ, ГУР МО, ЗСУ діяли узгоджено та скоординовано як при плануванні операції, так і при проведенні розвідки, підготовці дронів, операторів, визначенні тактики та порядку дій.

Окрім того, додав Бутусов, вперше було визначено єдиний координаційний центр управління — і це центр Безпілотних сил ЗСУ, які тільки-но створені, але вже дають перші результати.

За його словами, ця успішна операція нашої держави могла б стати прикладом дій і в інших напрямках ведення війни.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що США начебто закликали Україну не бити по російським НПЗ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини