Стрілянина в Казані: експерт розповів, як захистити українських школярів від подібної трагедії

На думку фахівця, в школах України відсутня будь-яка система безпеки

Вранці 11 травня в російській Казані в школі № 175 сталася стрілянина. Більшість жертв вбивства - учні. Вбивця - 19-річний Ільназ Галяве, який закінчив цю школу чотири роки тому. Видання "Коментарі" розібрало з Олексієм Павловським, експертом із безпеки, ведучим програми "Надзвичайне. LIVE" на KYIV.LIVE, чому такі трагедії стають можливі, так як захистити від них українські школи.

"Це жахлива трагедія. І, на жаль, такі випадки не поодинокі в Росії. А в Америці мають системний характер - в середньому раз на півтора року.

Американські психологи говорять про те, що подібні випадки розправи над однолітками у 95% спровоковані травмами, які діти отримують від оточуючих в школі і вдома - цькування, приниження, бійки. Якщо дорослі не вирішують проблеми дітей, іноді розв'язка ось така страшна.

Якщо взяти до прикладу США, там в школах вибудована серйозна система безпеки. Повсюди - камери відеонагляду із системою розпізнавання обличчя, сканери на вході, які розпізнають наявність чи відсутність певних предметів у людини при собі чи в сумці. Ми маємо на увазі зброю в тому числі. В школах США є центральна система безпеки, яка дозволяє одним дотиком заблокувати всі двері. Або, наприклад, заблокувати двері між поверхами.

В українських школах немає ніякої системи безпеки. Є одна людина, яка стоїть на вході й роздає ключі до аудиторій. Немає тривожної кнопки, немає державної системи охорони. Щоб попередити подібні трагедії, потрібно в класи поставити броньовані двері та встановити центральну систему безпеки. Якщо в школі з'являється стрілок чи терорист, щоб ці двері блокувались та не давали злочинцю потрапити до класу.

А найкраще, щоб у кожній школі чергували 2-3 нацгвардійці. Не під ВР, а в школах, щоб захищали дітей. Виділити їм окремий кабінет, встановити камери, щоб вони бачили все, що відбувається в школі та могли оперативно реагувати.

В США виділяють на безпеку в школах 3 мільярди доларів щорічно впродовж більш як 15 років. А у нас частіше за все для звичайних школи витрати на безпеку - це кошти на зарплатню вахтера...

Раніше портал "Коментарі" писав, що у салонах в американській Атланті та передмісті сталося три випадки три стрільби, в результаті яких загинули щонайменше сім осіб.