Головна Новини Світ Росія Супутник V у низці скандалів: у чому загроза російської вакцини від коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Супутник V у низці скандалів: у чому загроза російської вакцини від коронавірусу

Експерти розповіли про проблеми в ряді країн через російський препарат

22 березня 2021, 21:10 comments1036
Поділіться публікацією:

Російська вакцина "Супутник V" використовується як зброя і вже привела до проблем в ряді країн. Ситуацію для видання "Коментарі" проаналізували експерти.

Супутник V у низці скандалів: у чому загроза російської вакцини від коронавірусу

Фото з відкритих джерел

"Справжнє значення російської вакцини — не ліки, а зброя Кремля"

Керівник Агентства міжнародних досліджень Ігор Соловей розповів про те, як і чому російська вакцина пробирається в Латинську Америку.

"Парагвай замовив і оплатив 500 000 доз російської вакцини "Супутник", мотивуючи це критичною ситуацією з поширення коронавірусу в країні. Але компанія-постачальник "Human Vaccines" здійснила поставку першої партії в 4 000 доз, а графік інших поставок дотепер Парагваю не надала", — підкреслює Ігор Соловей.

За його словами, це типово для російської сторони, яка пускає пил в очі своїм партнерам, сповідуючи принцип "головне вплутатися в бійку, а потім подивимося". А насправді Москва не може забезпечити навіть своїх громадян вакциною, не кажучи про жителів інших держав.

"Також цей факт підтверджує справжнє значення російської вакцини — вона розглядається не як ліки, а як зброя Кремля. Економічне — щоб вибити конкурентів (в Парагвай також прибула і вакцина виробництва британсько-шведської компанії AstraZeneca). Й ідеологічне — щоб подражнити США у своєму "підчерев'ї", в Латинській Америці. А також присадити країни на російський шмурдяк і вічну вдячність владі в Москві", — пояснює експерт.

Хоча і Парагвай не дуже то й проти, вважає він.

"Ця бідна латиноамериканська країна на міжнародній арені послідовно йде в фарватері Росії. Наприклад, в грудні 2020 року 63 країни на Генеральній асамблеї ООН підтримали оновлену резолюцію щодо проблем мілітаризації анексованого Криму. Серед іншого в резолюції закликають міжнародну спільноту об'єднати зусилля для деокупації півострова. Проти проголосували 17 держав (в тому числі й Росія), а Парагвай виявився в групі тих країн, які теж підіграли Кремль, "утримавшись" при голосуванні від чіткої відповіді на питання. Так що ситуація з поставками "Супутника" в Парагвай — демонстрація реальної вартості слова Росії. І правдива оцінка одного зі світових постачальників медичного препарату, — зазначає Ігор Соловей. — А парагвайській владі варто подивитися на Словаччину, де закупівля цього ж російського препарату взагалі привела до політичної кризи в країні та загрожує відставкою прем'єр-міністра".

"Росія досить агресивно "проштовхує" свою вакцину в різні країни"

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов підкреслює, що Росія досить агресивно "проштовхує" свою вакцину в різні країни. Та іноді їй це вдається. Правда, наслідки для цих країн не завжди приємні.

"Угорщина закупила 2 млн доз "Супутника" ще минулого року, що викликало досить хворобливу реакцію в опозиції, у медичної спільноти. І ця критика непогано лягає на настрій угорців, які, згідно з опитуваннями, не довіряють китайській і російській вакцинам. 86% хотіли б зробити щеплення західними аналогами вакцин. Правда, враховуючи, що в Угорщині опозиція не має особливої сили, особливих проблем в уряду немає. Але є нюанс. В Євросоюзі, як відомо, збирають ввести паспорт вакцинації. Але відповідні структури ЄС поки не визнали ні "Супутник", ні будь-яку з китайських вакцин. І може вийти так, що угорці, попри перебування в Шенгенській зоні, не зможуть в результаті вільно подорожувати по ЄС", — зазначає Олександр Леонов.

Але якщо це — відкладена криза, то в тій же Словаччині криза через російську вакцини придбала вже системний характер, підкреслює експерт.

"Політичну кризу в Словаччині викликала закупівля російської вакцини, яка, як відомо, не схвалена до застосування в ЄС. Причому цю закупівлю прем'єр Ігор Матович і МОЗ організували таємно. Про неї не знали інші партії, що входять в коаліцію. Тепер та на межі розвалу, а Матович готовий подати у відставку за своє рішення. Тобто, ігри з російською вакциною поставили Словаччину на грань дострокових виборів, — підкреслює Олександр Леонов. — Ну, а Росія продовжує робити титанічні зусилля, щоб просунути свою вакцину. І це настільки ж політичний проект, скільки і "Північний потік-2". Гроші для Кремля мають в цьому випадку другорядне значення. Важливо "підсадити" на залежність від сумнівної вакцини якомога більше країн. Спробувати поліпшити свій імідж на світовій арені. Хоча покупка "Супутника", як влучно висловилися представники країн Балтії, на кшталт фінансуванню агресії проти України".

Раніше повідомлялося, що в ВООЗ відреагували на скандал через вакцину AstraZeneca.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

иван

23 березня 2021, 08:02

Злопыхательство по причине бессилия. Автор русофоб и пиндосолюб. А, скорее всего, Таисия Ерохина просто на грантоедском прикорме.

Garri

23 березня 2021, 06:53

Morrison, абсолютно верно)

Morrison

22 березня 2021, 21:36

ну, зато индийский шмурдяк Ейропа безусловно признает:) правда, эхсперды?


Новини