Головна Новини Світ Росія Світ не виживе: чим небезпечне нарощування ядерного потенціалу Росією
commentss НОВИНИ Всі новини

Світ не виживе: чим небезпечне нарощування ядерного потенціалу Росією

Генерал Микола Маломуж вважає, що ядерного потенціалу, яким володіють тільки США і РФ, вистачить, щоб вбити нашу планету

14 червня 2021, 16:07
Поділіться публікацією:

Згідно з доповіддю Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI), оціночна кількість розгорнутих ядерних боєприпасів у 2021 році збільшилася із 3720 до 3825; близько 2000 з них — майже всі належать Росії і США — перебували в стані підвищеної боєготовності.

Світ не виживе: чим небезпечне нарощування ядерного потенціалу Росією

Ядерна зброя - фото з відкритих джерел

Що і кому намагається продемонструвати Російська Федерація? До чого може призвести використання такої зброї? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до генерала армії України, екс-голови Зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа.

"Світ виходить на рівень глобальної безпеки. Це є основоположним для кожної країни, для кожної людини загалом. Країни, що володіють стратегічними засобами захисту і нападу — насамперед ядерною зброєю (але є також хімічна, біологічна), є країнами першої величини за впливом, загрозами і забезпеченням можливої безпеки.

Росія, не маючи достатнього економічного потенціалу, нових технологій, зберегла пріоритет і паритет у стратегічних ядерних озброєннях. Тут вона дорівнює за потенціалом США. Не тільки за кількістю боєголовок (у неї їх навіть більше), але і за новими розробками в цьому напрямі.

Російські ракети можуть вражати як близькі цілі і держави, так і стратегічні, на будь-яких континентах, включаючи США, Китай і так далі. І подібне нарощування сил — це демонстрація, що РФ є гравцем у світовій політиці. А в системі безпеки і можливих загроз (форматів стримування ймовірного противника) — країною першої величини. На одному рівні з США. Нічим іншим РФ не може рівнятися ані з США, ані з ЄС, ані з Китаєм. Тому вона за рахунок збільшення стратегічних озброєнь, новітніх видів ракет, озброєння (в тому числі нібито гіперзвукового) посідає домінуюче становище у світі. І з цим доводиться рахуватися. Це демонстрація реальної сили.

РФ збільшує системи шахтного базування пускових установок. Розміщує їх на підводних човнах, які можуть перебувати в різних точках світу, на великих глибинах і бути недосяжними жодній системі виявлення. І лише в момент "Ч" може здійснювати ядерні атаки прямо біля берегів будь-якої країни, включаючи, як вважають в РФ, головного противника — США.

На це спрямовуються величезні кошти. У тому числі на перехід до нового технологічного циклу ядерних ракет — гіперядерної зброї.

Три роки тому я був на форумі у Вашингтоні, де ще стара адміністрація, голови Пентагону і ЦРУ демонстрували формат можливого використання гіперядерної зброї. Тими, хто її вже майже має або проводить відповідні глобальні розробки. Моделювання наслідків задіяння у війні цього озброєння, як і взагалі ядерних боєголовок (і нових, і старих), показує, що світ не виживе. Земля буде млява. Навіть потенціалу, яким володіють тільки США і РФ, вистачить, щоб вбити нашу планету.

У випадку з Росією це зброя не тільки стримування, але і шантажу. Воно змушує ЄС, США, країни НАТО вести діалог із РФ. У Кремлі чудово розуміють таку залежність світу, а тому ефективно використовують цей важіль тиску для проведення зручної собі глобальної політики, економіки (включаючи поставки енергоресурсів — той же "Північний потік-2").

І європейці Росію явно побоюються. А вона всім виглядом дає зрозуміти, що якщо буде потужною протидією їй в економічному, фінансовому плані, глобальна ізоляція (а не санкції, які для неї не критичні), вона може застосувати силу. Тому багато політиків у своїй стратегії щодо РФ, враховують і це. І заявляють про готовність вибудовувати з Росією нові відносини. Звідси — прийдешній саміт Байден-Путін і не тільки".

Раніше портал "Коментарі" писав про підсумки саміту "Великої сімки": які заяви прозвучали щодо України, Росії та Білорусі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини