Головна Новини Світ Росія "Тотальна репресія": російський суд виніс постанову про закриття правозахисної організації
commentss НОВИНИ Всі новини

"Тотальна репресія": російський суд виніс постанову про закриття правозахисної організації

Росія наказує закрити головну правозахисну групу

28 грудня 2021, 14:54
Поділіться публікацією:

Верховний суд Росії у вівторок, 28 грудня, постановив ліквідувати найвідомішу правозахисну групу країни за порушення закону, який вимагає реєстрації груп як іноземних агентів, що завершило рік репресій проти критиків Кремля. Про це повідомляє Reuters.

"Тотальна репресія": російський суд виніс постанову про закриття правозахисної організації

Суддя Верховного суду Росії виносить вирок під час слухання щодо закриття правозахисної групи «Міжнародний меморіал» у Москві - Reuters

Закриття групи "Меморіал" завершує рік, коли головний критик Кремля Навальний був ув’язнений, його політичний рух було заборонено, а багато його союзників змушені були тікати. Москва каже, що просто слідкує за дотриманням законів, щоб протистояти екстремізму та захистити країну від іноземного впливу.

"Це поганий сигнал, який свідчить про те, що наше суспільство і наша країна рухаються в неправильному напрямку", — цитує агенція ТАСС голову ради "Меморіалу" Яна Рачинського.

Закриття групи підвищить ризик "тотальних репресій" у Росії, заявила один з адвокатів "Меморіалу" Марія Ейсмонт під час останніх слухань у вівторок, 28 грудня.

"Меморіал" назвав позов політично мотивованим. 

Заснований в епоху "гласності" радянської лібералізації відомими дисидентами, включаючи вдову лауреата Нобелівської премії миру Андрія Сахарова, "Меморіал" спочатку зосереджувався на документуванні злочинів сталінської доби. "Меморіал" був головною правозахисною групою Росії під час двох воєн у Чечні в 1990-х роках, а нещодавно виступив проти репресій критиків президента Володимира Путіна.

У 2015 році влада включила групу до офіційного списку "іноземних агентів", що спричинило численні обмеження її діяльності.

Минулого місяця прокурори звинуватили московський правозахисний центр "Меморіал" та його головну структуру "Меморіал Інтернешнл" у порушенні закону про "іноземних агентів".

Прокурори заявили, що "Меморіал Інтернешнл" порушив правила, не позначивши ярликом усі свої публікації, включно з повідомленнями в соціальних мережах. Вони звинуватили московський центр у потуранні тероризму та екстремізму.

Виступаючи на останньому засіданні у вівторок, 28 грудня, державний прокурор заявив, що "Меморіал" організував широкомасштабні медіа-кампанії, спрямовані на дискредитацію російської влади, повідомляє ТАСС.

Група заперечує будь-які серйозні порушення та називає позови політично мотивованими. У групі заявили, що її члени продовжуватимуть свою роботу, навіть якщо вона буде розпущена. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", Росія затримала двох союзників ув’язненого ворога Кремля Олексія Навального.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини