Головна Новини Світ Росія У Держдумі хочуть полегшити анексію українських територій: що це означає – чи розвалиться сама Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

У Держдумі хочуть полегшити анексію українських територій: що це означає – чи розвалиться сама Росія

Експерти проаналізували ініціативи депутатів росії про анексію та прийняття до складу країни-агресора нових територій

1 липня 2022, 13:50 comments1173
Поділіться публікацією:

У Держдуму РФ внесли законопроект про порядок ухвалення прийняття до складу країни-агресора нових територій. Прийняття поправок закріпить на законодавчому рівні норму, яка передбачає, що анексія не залежатиме від "розташування кордонів іноземної держави або її частини". Про що говорять такі рішення? Чи справді Росія готується анексувати нові – захоплені нею – території України? За яких умов запуститься процес розпаду самої РФ?

У Держдумі хочуть полегшити анексію українських територій: що це означає – чи розвалиться сама Росія

Фото ілюстративне / Pixabay

Після псевдореферендумів на новоокупованих територіях агресор може оголосити про готовність до переговорів та "миру"

Експерт фонду "Майдан закордонних справ", співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Юрій Смелянський пояснює:

"Українська влада останнім часом (після 24 лютого 2022 року) неодноразово робила заяви про те, що метою ведення оборонної війни проти російського агресора є повне відновлення територіальної цілісності України. От тільки, якщо йдеться про новоокуповані території, влада покладає це завдання на ЗСУ. А якщо йдеться про території, окуповані у 2014 році, нам знову розповідають казку про дипломатичне вирішення територіального питання. Одна з причин, як на мене, лежить у площині питання загрози з боку російського керівництва про початок ядерної війни. Тобто деокупацію Криму кремлівська влада продовжує завзято трактувати як напад на суверенну територію російської федерації. А якщо це напад, то росія має право захищатися всіма наявними засобами. Адже вона захищається від "агресії колективного Заходу".

Таким чином сформульовано доктрину та стратегію забезпечення національної безпеки росії".

Дуже ілюстративно алгоритм дій проглядається з прикладу окупації Кримського півострова, вважає експерт.

1. Здійснення факту окупації.
2. Проведення псевдо-виміру громадської думки під дулами автоматів.
3. Внесення необхідних змін до конституції росії.
4. Підписання нелегітимних документів від імені окупаційних адміністрацій місцевих колабораціоністів.
5. Анексія (включення території до складу росії).
6. А надалі – "ми захищаємо свої території".

"На новоокупованих територіях вже йдуть процеси підготовки проведення псевдо-референдумів – як один із кроків здійснення анексії територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. За інформацією, датою проведення цих фейкових вимірів громадської думки визначено 11 вересня 2022 року. Якщо кремлівське керівництво реалізує такий сценарій, то його результат буде надано як перемогу та досягнення цілей війни на цьому етапі. Факт "збирання земель імперії" є. Після чого кремлівська влада заявить про готовність до переговорів і укладання тимчасової мирної угоди", – прогнозує Юрій Смелянський.

Щодо ймовірности розпаду самої росії, то, на думку експерта, можна назвати деякі фактори, які, у тому числі, будуть супроводжувати і сприяти цьому чудовому процесу. Процесу, який принесе лише позитивні результати росії.

По-перше, програш у війні проти України. Тобто ситуація при якій кремлівська влада не матиме ресурсу та можливості продовжувати бойові дії.

По-друге, втрата централізованого управління федерацією. Така втрата викликає необхідність перехоплення управління місцевими елітами або їх прообразами.

По-третє, колапс чинної економічної моделі в росії. Якщо дивитися на це в історичній перспективі, то повернення в економічну ситуацію кінця 80-х – початку 90-х років ХХ століття.

Ініціатива з узаконення анексії територій інших країн чи їх частин свідчить, що "ЛДНР" росія не обмежиться

На думку кандидата політичних наук Дмитра Гаврилюка, дана законодавча ініціатива безперечно стане "законодавчим надбанням" росії (навіть з урахуванням правки від партії жиріновського), написаним в дусі геополітичної маніакальної політики кремля.

"Дана ініціатива свідчить, що на росії не поважають і не збираються поважати суверенітети незалежних національних держав, які мають історичне нещастя бути державою сусідом з такою псевдодержавою як росія. До когорти таких країн безперечно належить і Українська держава. Російська ініціатива з узаконення анексії територій інших країн чи їх частин свідчить, що Донецькою і Луганською областями ця російська антицивілізація не обмежиться. Враховуючи апетити кремля та масштаби роспропаганди, на черзі на 2022-2023 роки станут Одеська, Запорізька та Миколаївські області. А Дніпропетровська, Харківська, Сумська та Чернігівська області можуть стати своєрідним "тирами" для російської артилерії та стратегічної авіації", – попереджає політичний експерт.

Відповідно, продовжує він, Україна має на рівні ООН в якості формальності засудити дану законодавчу ініціативу. Адже та програмує не лише легітимацію кремлем своєї поточної окупації окремих регіонів України, але й створює псевдоюридичну базу для майбутніх окупацій.

"Не виключаю, що білоруси і казахи можуть в середньостроковій перспективі відчути "руській мір" на своїй землі", – говорить Дмитро Гаврилюк.

На його думку, говорити про розпад імперії зла і страху, якою є росія, наразі не приходиться.

"В росії та її біомаси є запас міцності. Є Індія, Китай, Угорщина, Бразилія, окремі  африканські країни, які будуть надавати кремлю політичну , економічну і геополітичну підтримку. Врешті решт – є ЄС, який оплачує газ та нафту з росії, кошти за які підтримуватимуть воєнщину рф не лише в 2022 році але й в 2023 році, скоріш всього, – розмірковує експерт. – Відповідно – поява такої ініціативи для мене не є новиною. Вона цілком в дусі окупаційної логіки та поведінки росії. Найбільше в мене викликає біль і лють, що росіяни навіть не приховують, що громадяни окупованих територій мають в примусові формі "обожнювати як російську культуру", забувши прицьому власну самобутність та ідентичність. Натомість їм пропонують ідентичність з історичним аналогом міфічного радянського народу, асоціюватися з багатонаціональним народом російської федерації".

Очевидно, що росія буде викорінювати українську мову, культуру, ідентичність та символіку з українських територій, які вона вже окупувала та збирається це зробити, прогнозує Дмитро Гаврилюк.

Він вважає, що в Україні єдиний шлях – підтримувати власні ЗСУ, які вже з 24 лютого 2022 року успішно денацифікують нашу країну від російської військової біомаси та техніки.

"Україна має зміцнюватись і за можливості розширювати антиросійську  коаліцію. При цьому – системно акцентувати на подвійних стандартах окремих країн ЄС та НАТО, які на словах проти росії, але шукають, як краще зберегти обличчя путіну. Вважаю, що Україна в бюджетах на 2023-2024 роки має включати видатки на підтримку не лише територіальної оборони, але й диверсійної роботи на території білорусії, росії та окупованих останньою українських територіях, – підкреслює експерт. – Також вважаю, що з 2023 року військовий вишкіл має пройти кожен повнолітній патріот від 18 років. Можливо, варто задуматись над обов'язковою військовою службою, але для тих українців, які пройдуть психологічну придатність до готовності захищати свою країну та не зрадити її – як це зробили українські громадяни, котрі вже перейшли на бік окупантів та цураються своєї української ідентичності".

Україна має зміцнюватись і, по можливості, розширювати антиросійську коаліцію

Очевидно, що росія викорінюватиме українську мову, культуру, ідентичність та символіку з українських територій, які вона вже окупувала та збирається зробити це, прогнозує Дмитро Гаврилюк.

Він вважає, що в Україні єдиний шлях – підтримувати власні ЗСУ, які вже з 24 лютого 2022 року успішно денацифікують нашу країну від російської військової біомаси та техніки.

"Україна має зміцнюватися і, по можливості, розширювати антиросійську коаліцію. При цьому системно акцентувати на подвійних стандартах окремих країн ЄС та НАТО, які на словах проти росії, але шукають, як краще зберегти обличчя путіна. Вважаю, що Україна в бюджетах на 2023-й 2024 роки має включати витрати на підтримку не лише територіальної оборони, а й диверсійної роботи на території Білорусі, Росії та окупованих останніх українських територіях, – наголошує експерт.– Також вважаю, що з 2023 року військову підготовку має пройти кожен повнолітній патріот від 18 років. Можливо, варто задуматися над обов'язковою військовою службою, але для українців, які пройдуть психологічну придатність до готовності захищати свою країну та не зрадити її – як це зробили українські громадяни, які вже перейшли на бік окупантів та відмовляються від своєї української ідентичності”.

Директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, правозахисник Павло Лисянський зазначає:

"Законопроект №155342-8 було внесено представниками партії "Справедлива Росія за правду". Цим законопроектом передбачається, що входження до складу РФ нових суб'єктів також залежатиме від розуміння та поділу культурних цінностей "російського світу" (культури) населенням тієї держави, яка може приєднатися".

На думку експерта, цей проект закону не буде проголосовано. він мало потрібен Кремлю.

"Цей закон, навпаки, ускладнює процедуру анексії нових територій. А Кремлю необхідно проводити все швидко та оперативно. Тому я вважаю, що ця ініціатива залишиться у форматі проекту", – резюмує експерт.

Як писав портал, в ООН розповіли, скільки вже загинуло цивільних українців з лютого.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини